Kenwood KD-1033
-
Kenwood KD-1033
Witam,
tak jak pewnie większość zakładających nowe tematy, mam zapytanie dotyczące zakupu gramofonu. Chciałbym wydac na niego +/- 500 zł. Czyli nówka odpada, raczej używane. Myślałem o Thorensach, teraz wpadł mi w oko Kenwood KD-1033. Nie ukrywam, dodatkowym bonusem jest tutaj "podoba mi się" mojej żony, która to jest punktem muszącym wyrazić zgodę, więc niestety estetyka ma tu znaczenie. Kenwood w wersji "drewnianej" dodajmy. I teraz pytanie główne - co o nim myślicie? Wkładka chyba standardowa, jeszcze muszę dopytać sprzedającego. Gramiak chyba manualny + cue. Za wszelkie "tak", tudzież "nie, nigdy w życiu!" będę wdzięczny, tudfzież inne namiary na gramiaki w podanym przedziale cenowym. Dzięki!
Pozdrawiam,
Maciek
tak jak pewnie większość zakładających nowe tematy, mam zapytanie dotyczące zakupu gramofonu. Chciałbym wydac na niego +/- 500 zł. Czyli nówka odpada, raczej używane. Myślałem o Thorensach, teraz wpadł mi w oko Kenwood KD-1033. Nie ukrywam, dodatkowym bonusem jest tutaj "podoba mi się" mojej żony, która to jest punktem muszącym wyrazić zgodę, więc niestety estetyka ma tu znaczenie. Kenwood w wersji "drewnianej" dodajmy. I teraz pytanie główne - co o nim myślicie? Wkładka chyba standardowa, jeszcze muszę dopytać sprzedającego. Gramiak chyba manualny + cue. Za wszelkie "tak", tudzież "nie, nigdy w życiu!" będę wdzięczny, tudfzież inne namiary na gramiaki w podanym przedziale cenowym. Dzięki!
Pozdrawiam,
Maciek
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Kenwood KD-1033
Kenwood KD-1033 to ładny paskowiec z epoki. Dość popularny model, stąd też można go od czasu do czasu znaleźć na aukcjach.
Niezależne zawieszenie, łatwy sposób kontroli elewacji podstawy ramienia. Obsługa raczej manualna, nie widzę w sieci żadnej wzmianki o tym jakoby był to pół-automat.
Jeśli chodzi o klasę sprzętu to można go spokojnie przyrównać do Pioneera PL-12D, który też jest dosyć znany i pochodzi z tego samego okresu (1975-76).
Niezależne zawieszenie, łatwy sposób kontroli elewacji podstawy ramienia. Obsługa raczej manualna, nie widzę w sieci żadnej wzmianki o tym jakoby był to pół-automat.
Jeśli chodzi o klasę sprzętu to można go spokojnie przyrównać do Pioneera PL-12D, który też jest dosyć znany i pochodzi z tego samego okresu (1975-76).
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Kenwood KD-1033
Hejka,
dzięki wielkie za dobre słowo, poczytałem o tym gramiaku tu i tak i.. przypadkiem trochę go kupiłem
Przypadkiem, bo nastawiłem się raczej na jakiegoś Thorensa i tak strzeliłem niską ofertą na allegro - okazało się, że oferta zagrała i właśnie stałem się jego właścicielem za w sumie śmieszne pieniądze - wcześniej prawie identyczny model poszedł za 4x tyle
Tak więc jak tylko złapię w ręce, dam znać jak się sprawuje. Tylko chyba jeszcze czeka mnie wymiana wkładki, więc poszperam i o tym. Chyba AT95, lub Ortofon, poszukam jeszcze. Dzięki!
Pozdrawiam,
Maciek
dzięki wielkie za dobre słowo, poczytałem o tym gramiaku tu i tak i.. przypadkiem trochę go kupiłem

Pozdrawiam,
Maciek
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Kenwood KD-1033
No to elegancko
Fajny "przypadkiem trochę" zakup 
Ja nie wiem co to ludzie ostatnio mają z tym, żeby zaczynać przygodę z winylami od Thorensów

Ja nie wiem co to ludzie ostatnio mają z tym, żeby zaczynać przygodę z winylami od Thorensów

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Kenwood KD-1033
Gramiak dotarł. Powiem szczerze, wygląda pięknie, podoba mi się bardziej na żywca niż na zdjęciach - rasowo, po prostu. Wstępnie wydaje się być sprawny, ale potrzeba mi kilku chwil jeszcze. Wydaje mi się, że ramię wyważyłem, teraz tylko ustawić anti-skating (niestety zapodziała się żyłka z odważnikiem, być może wymienić pasek i wkładkę. I w związku z tym ostatnim kilka pytań, może wiecie co i jak:
- czy wymienić li tylko igłę w standardowej wkładce Kenwooda (N47, koszt ~40zł), czy też od razu założyć coś nowego? Budżet to załóżmy max 100zł, myślałem o AT-95.
- jak zdjąć talerz, by wymienić pasek? Za cholerę nie mogę tego wykminić..
- jaki ciężarek do anti-skatingu (waga)? Wymyśliłem, że potrzeba mi żyłki z ciężarkiem przewieszonej przez bolec z nacięciami oraz drucik z oczkiem.
Dzięki za pomoc!
- czy wymienić li tylko igłę w standardowej wkładce Kenwooda (N47, koszt ~40zł), czy też od razu założyć coś nowego? Budżet to załóżmy max 100zł, myślałem o AT-95.
- jak zdjąć talerz, by wymienić pasek? Za cholerę nie mogę tego wykminić..
- jaki ciężarek do anti-skatingu (waga)? Wymyśliłem, że potrzeba mi żyłki z ciężarkiem przewieszonej przez bolec z nacięciami oraz drucik z oczkiem.
Dzięki za pomoc!
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Kenwood KD-1033
Oj oj. Czyli póki co antyskating = 0 (albo i mniej niż zeroknag pisze:niestety zapodziała się żyłka z odważnikiem

Zależy do czego pijesz. N47 to nic specjalnego, więc jeśli możesz dołożyć to na długi termin lepszą opcją będzie raczej AT-95.knag pisze:- czy wymienić li tylko igłę w standardowej wkładce Kenwooda (N47, koszt ~40zł), czy też od razu założyć coś nowego? Budżet to załóżmy max 100zł, myślałem o AT-95.
Podnieś pierw gumową matęknag pisze:- jak zdjąć talerz, by wymienić pasek? Za cholerę nie mogę tego wykminić..

Z tym właśnie może być problem. Są różne typy mechanizmów anty-skatingowych (magnes, sprężyna, ciężarek, itd.), a waga takiego ciężarka zależy od modelu ramienia (co często zależy od modelu gramofonu). Dobrze kombinujesz. W pewnym gramofonie marki Sansui wygląda to np. tak:knag pisze:- jaki ciężarek do anti-skatingu (waga)? Wymyśliłem, że potrzeba mi żyłki z ciężarkiem przewieszonej przez bolec z nacięciami oraz drucik z oczkiem.

Co do wagi ciężarka to możesz kombinować i dobierać (strzelam że może wystarczą 4 gramy), ale chyba jedyny sposób na pewne przetestowanie czy jest to właściwa waga jest test na płycie (albo fragmencie płyty) bez rowka. Jeśli ramię samo z siebie nie przesuwa się na takiej płycie ani w lewo, ani w prawo tzn. że antyskating jest właściwie ustawiony dla danego nacisku. Niektóre płyty testowe mają taki fragment, ja osobiście takowych nie posiadam, ani nie miałem styczności

Można by też odszukać za pomocą sieci jakiegoś właściciela tego samego modelu gramofonu (ale kompletnego

PS:
Czy gramofon pochodzi z tej aukcji? http://www.allegro.pl/item998876303_ken ... lasyk.html
Też brakuje mu ciężarka anty-skatingu, po tym poznałem

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Na wstępie - wielkie dzięki za pomoc. A teraz do rzeczy 
- wkładka - chyba się zdecyduję na tą AudioTechnikę, w sumie biorąc pod uwagę, że dokładając 50 mam i wkładkę, i igłę, to widzi mi się, że to będzie dobra opcja.
- talerz - spróbuję za chwilę tak postąpić - myślałem o takim rozwiązaniu, ale powiem szczerze bałem się coś uszkodzić - siedzi dziadostwo tak mocna, że wydaję się, iż to było założone przez twórców
- antyskating - mechanizm wygląda dokładnie tak jak na zamieszczonym zdjęciu, więc pozostaje mi próbować z waga ciężarka. Jeśli chodzi o płytę do testów to nie ma problemu, posiadam kilka z pustą b-stroną, myślę że będzie jak znalazł.
-allegro - dokładnie to ta aukcja, drogi Watsonie
Dzięki raz jeszcze, dam znać jak mi poszło

- wkładka - chyba się zdecyduję na tą AudioTechnikę, w sumie biorąc pod uwagę, że dokładając 50 mam i wkładkę, i igłę, to widzi mi się, że to będzie dobra opcja.
- talerz - spróbuję za chwilę tak postąpić - myślałem o takim rozwiązaniu, ale powiem szczerze bałem się coś uszkodzić - siedzi dziadostwo tak mocna, że wydaję się, iż to było założone przez twórców

- antyskating - mechanizm wygląda dokładnie tak jak na zamieszczonym zdjęciu, więc pozostaje mi próbować z waga ciężarka. Jeśli chodzi o płytę do testów to nie ma problemu, posiadam kilka z pustą b-stroną, myślę że będzie jak znalazł.
-allegro - dokładnie to ta aukcja, drogi Watsonie

Dzięki raz jeszcze, dam znać jak mi poszło

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Kenwood KD-1033
No jak się w ogóle nie rusza talerza latami to ma prawo "zastygnąć" 

A co do allegro no to okazyjny zakup (normalnie ten gramofon potrafi schodzić za cenę 2-3x większą), ale biorąc pod uwagę niedomagania to "obniżka" jest dość zrozumiała

No to całe szczęście, że takie posiadasz, bo faktycznie powinno się nadaćknag pisze:Jeśli chodzi o płytę do testów to nie ma problemu, posiadam kilka z pustą b-stroną, myślę że będzie jak znalazł.

A co do allegro no to okazyjny zakup (normalnie ten gramofon potrafi schodzić za cenę 2-3x większą), ale biorąc pod uwagę niedomagania to "obniżka" jest dość zrozumiała

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Cholera, nijak chce się ten talerz ściągnąć - jednak wygląda mi to na nie do końca ściągalne na siłe.. może poszukam gdzieś manuala do tego sprzętu :/ co do okazyjnej ceny, to myślę, iż brak żyłki + ciężarka do antyskatingu to mała wada, zobaczymy, czy nie ma nic więcej - no ale tego kupujący nie są w stanie przewidzieć przed dostaniem gramiaka w ręce, więc i tak się cieszę z tego zakupu 
Mam jeszcze jedną prośbę, bo mój google zawodzi - gdzie znaleźć tarcze stroboskopową, co by sprawdzić "trzymanie obrotów" nie tylko na ucho? Dzięki z góry!

Mam jeszcze jedną prośbę, bo mój google zawodzi - gdzie znaleźć tarcze stroboskopową, co by sprawdzić "trzymanie obrotów" nie tylko na ucho? Dzięki z góry!
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Kenwood KD-1033
Czytałem wypowiedzi właścicieli tego samego modelu i nie wynikało z nich, żeby był w tym gramofonie jakiś inny sposób na toknag pisze:Cholera, nijak chce się ten talerz ściągnąć - jednak wygląda mi to na nie do końca ściągalne na siłe..

Zdjąłeś w ogóle gumową matę? Nie ma żadnych otworów w talerzu? Użyłeś młotka?

Za free nie znajdziesz, a tak to jest na eBay. Szukałemknag pisze:może poszukam gdzieś manuala do tego sprzętu :/

Brak antyskatingu = niesprawne ramię. Jak dla mnie to duża wada, ale jak uważaszknag pisze:co do okazyjnej ceny, to myślę, iż brak żyłki + ciężarka do antyskatingu to mała wada

No ale jak kupujący widzą opis i zdjęcia na aukcji to jednak nie muszą przewidywać, bo podstawowe kwestia to widać gołym okiemknag pisze:no ale tego kupujący nie są w stanie przewidzieć przed dostaniem gramiaka w ręce, więc i tak się cieszę z tego zakupu

"Na ucho" to raczej ciężko o precyzjęknag pisze:Mam jeszcze jedną prośbę, bo mój google zawodzi - gdzie znaleźć tarcze stroboskopową, co by sprawdzić "trzymanie obrotów" nie tylko na ucho?

Na vinylengine mają: http://www.vinylengine.com/strobe-discs.shtml
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
hejka,
dzięki za ciągnięcie wątku i pomoc. Jeśli mówisz, że właściciele ściągali talerz na siłę, to musi tak być. Otwory są, gumę oczywiście ściągnąłem
, ale talerz po wysunięciu się na jakieś 5mm się blokuje.. no nic, jeszcze to obadam. Instrukcji faktycznie nie znalazłem, a nie uśmiecha mi się wydać min. $15 za wersję choćby elektroniczną. Jesli chodzi o "małą wadę" to miałem na myśli łatwość uzupełnienia brakującego mechanizmu, a nie sam fakt użytkowania gramofonu bez tegoż. Dzięki za linka do tarcz, zapomniałem o vinylengine. Dzięki!
pozdrawiam,
Maciek
dzięki za ciągnięcie wątku i pomoc. Jeśli mówisz, że właściciele ściągali talerz na siłę, to musi tak być. Otwory są, gumę oczywiście ściągnąłem

pozdrawiam,
Maciek
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Kenwood KD-1033
Może spróbuj potraktować szpindel WD-40 czy czymś podobnym?knag pisze:ale talerz po wysunięciu się na jakieś 5mm się blokuje.. no nic, jeszcze to obadam.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum