Usuwanie korozji aluminium z rantu talerza
- chudy_b
Usuwanie korozji aluminium z rantu talerza
Cześć
Pacjentem jest talerz od SONY PS-X555, ale problem pewnie jest spotykany w większości starszych gramofonów. W Sony krawędź talerza składa się z trzech powierzchni. Dwie szerokie, to powierzchnie matowe z drobnymi rowkami tak jakby po toczeniu. Przedziela je wąski wypolerowany pasek metalu. Niestety na tych powierzchniach pojawiła się korozja (chyba) w postaci wielu czarnych kropek. No i tu moje pytanie do doświadczonych restauratorów. Jak te kropki usunąć? Wymyśliłem, że zamontuję tymczasową oś do talerza i włożę do wolnoobrotowej wkrętarki. Powierzchnie z kropkami potraktuję papierem ściernym. Chcę to robić na obracającym się talerzu, żeby nie zniszczyć tego rowkowania, nie narobić jakiś kółek i zawijasów papierem. No ale jakiego papieru użyć? Bardzo drobnego, rzędu 2000-3000, który nie powinien ruszyć rowkowania, ale czy poradzi sobie z kropkami? Czy może lepiej papier 150-300 i jechać na ostro? A może jakaś chemia?
Pacjentem jest talerz od SONY PS-X555, ale problem pewnie jest spotykany w większości starszych gramofonów. W Sony krawędź talerza składa się z trzech powierzchni. Dwie szerokie, to powierzchnie matowe z drobnymi rowkami tak jakby po toczeniu. Przedziela je wąski wypolerowany pasek metalu. Niestety na tych powierzchniach pojawiła się korozja (chyba) w postaci wielu czarnych kropek. No i tu moje pytanie do doświadczonych restauratorów. Jak te kropki usunąć? Wymyśliłem, że zamontuję tymczasową oś do talerza i włożę do wolnoobrotowej wkrętarki. Powierzchnie z kropkami potraktuję papierem ściernym. Chcę to robić na obracającym się talerzu, żeby nie zniszczyć tego rowkowania, nie narobić jakiś kółek i zawijasów papierem. No ale jakiego papieru użyć? Bardzo drobnego, rzędu 2000-3000, który nie powinien ruszyć rowkowania, ale czy poradzi sobie z kropkami? Czy może lepiej papier 150-300 i jechać na ostro? A może jakaś chemia?
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Re: Usuwanie korozji aluminium z rantu talerza
Najpierw wacik i lekko dałbym odrdzewiaczem (używam taki zwykły z chemicznego), tylko punktowo. Po jakichś 2 godzinach robi się matowe szare i wtedy polerowanie.(`zrób sobie próbę najpierw gdzieś od spodu talerza).
Swego czasu robiłem ścierniwem stalowym takim na taśmie jakby o różnych gradacjach (Castorama) - syfek brudzący ale nie jest agresywny i daje dość dobry efekt.
150-300 papier, to moim zdaniem za ostro, mogą powstać nieodwracalne zmiany.
A BTW, to jest też kwas do korozji aluminium, a potem oksyda do aluminum.
Te czarne kropki to chbya jakiś rodzaj utlenienia / ?
Hm.. polecają też sodę i kwasek cytrynowy, ale to raczej za słabe ?
Utlenione aluminium z elementów dobrze czyszczą ultradźwięki, ale moim zdaniem pomijając trudność umieszczenie talerza w myjce, pewnie by go to zmatowiło.
Swego czasu robiłem ścierniwem stalowym takim na taśmie jakby o różnych gradacjach (Castorama) - syfek brudzący ale nie jest agresywny i daje dość dobry efekt.
150-300 papier, to moim zdaniem za ostro, mogą powstać nieodwracalne zmiany.
A BTW, to jest też kwas do korozji aluminium, a potem oksyda do aluminum.
Te czarne kropki to chbya jakiś rodzaj utlenienia / ?
Hm.. polecają też sodę i kwasek cytrynowy, ale to raczej za słabe ?
Utlenione aluminium z elementów dobrze czyszczą ultradźwięki, ale moim zdaniem pomijając trudność umieszczenie talerza w myjce, pewnie by go to zmatowiło.
-
- Gramofon: Dual 510
Może wełna metalowa?
taka na przykład: https://allegro.pl/oferta/wata-welna-me ... gJRJvD_BwE
taka na przykład: https://allegro.pl/oferta/wata-welna-me ... gJRJvD_BwE
Dual 510, Shure M95G-LM, Sansui AU-417, Philips 22RH427
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
- chudy_b
Trochę się boję zniszczenia tego wypolerowanego paska. Pewnie dałoby się to odpolerować, ale łatwe to by nie było. A odnośnie polerowania po odrdzewiaczu - na sucho szmatką, pastą polerską? Mam taki zestaw do polerowania reflektorów samochodowych. Rózne papiery i pasta.
Najlepszy efekt dałoby pewnie przetoczenie tej krawędzi, ale nie mam dostępu do tokarki i kumatego tokarza.
- mrcnoos
- Gramofon: Składak
A spróbuj kwasku cytrynowego w rozpuszczonego w ciepłej, a nawet gorącej wodzie. Zostaw go dopóki woda nie ostygnie.
Ja tak usuwałem podobne ślady.
Ja tak usuwałem podobne ślady.
- tuczi77
- Gramofon: Kenwood KD-7010
Pasek błyszczący możesz zamalować lakierem bezbarwnym przy pomocy zapałki/wykałaczki (bo o ile dobrze rozumiem to on jest wklęsły w stosunku do tych matowych). Potem użyć wełny stalowej albo nawet dać do sodowania jakiemuś ogarniętemu, a na koniec zmyć lakier z paska. Niemniej, raz ruszone, gołe aluminium będzie się utleniać. Fabrycznie było to zapewne anodowane.
A jeśli błyszczący pasek jest na rancie talerza to jest nawet łatwiej, bo oklejasz to w koło taśmą izolacyjną, najlepiej na 2 grubości i obcinasz skalpelem tak żeby został sam pasek. Resta powinna być już prosta
A jeśli błyszczący pasek jest na rancie talerza to jest nawet łatwiej, bo oklejasz to w koło taśmą izolacyjną, najlepiej na 2 grubości i obcinasz skalpelem tak żeby został sam pasek. Resta powinna być już prosta

Kenwood KD-7010 | Goldring 1042 | Schiit Mani | Kenwood KA-801 | Canton GLE 100
- Dimas
- Gramofon: SONY PS X65
technics sl-1610->shure v15III,yamaha tc-720,ct-710,ca-710,marantz cd54 ->technics SB7
sony ps x65->xl45,V90LPS,yamaha bd s673,yamaha rx a1070,Sony SS X9ED
sony ps x65->xl45,V90LPS,yamaha bd s673,yamaha rx a1070,Sony SS X9ED
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Wełna metalowa to własnie ten wiór o którym wspomniałem - stosowałem i efekt bdb, tylko brudzi trochę na tłusto, potem benzyna do czysta. Są różne gradacje.
(aha, brudzi sucz dłonie paskudnie - czyli rękawiczki koniecznie, bo ciężko się zmywa).
Ten kwas wygląda ciekawie, ale nie stosowałem:
https://allegro.pl/oferta/alu-expert-kw ... O0EALw_wcB
ale tylko punktowo.
(aha, brudzi sucz dłonie paskudnie - czyli rękawiczki koniecznie, bo ciężko się zmywa).
No tak bym robił, też toto mam i gąbkę wirnikową do polerki na wrzeciono. Pasta na peno nie zaszkodzi i jest bezpieczna, a efekt fajny.
Ten kwas wygląda ciekawie, ale nie stosowałem:
https://allegro.pl/oferta/alu-expert-kw ... O0EALw_wcB
No właśnie, to nie jest agresywna metoda i warto myslę, sprawdziłbym też sodę, bo żre

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Właśnie miałem to podlinkować. Przekleję opis dla niefacebookowych:
Widać po zdjęciach że użył pasty Sonax i benzyny do zapalniczek Ronson (pewnie każda się nada jako zmywacz), wciera wacikiem pastę, a potem wyciera chusteczkami czy mikrofibrą nasączone benzyną i kropki z talerza znikają.Prezentuję łatwy sposób na odnowienie zmatowanych elementów z aluminium, w tym przypadku krawędzi talerza gramofonu. Potrzebna jest pasta do czyszczenia powierzchni z aluminium i chromu, waciki, chusteczki higieniczne, a jeszcze lepiej z mikrofibry i zmywacz (ja używam benzyny do zapalniczek). Resztę widać na zdjęciach. PS Tak samo można odmówić elementy chromowane, np przeciwwagę albo ramię.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- olsza84
- Gramofon: Dual Fever
Moim zdaniem ten przykład z Facebooka to jest zwykle czyszczenie brudu z krawędzi talerza
Pasta z oksydacją moim zdaniem sobie nie poradzi 

NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
- amrowek
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- chudy_b
Podrzuciliście mi kilka pomysłów. Dzięki. Będę próbował. Napiszę o efektach jak spróbuję.amrowek pisze: ↑15 lut 2022, 19:02poczekamy co napisze chudy_b
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Trudno mi ocenić czy to tylko brud czy oksydacja.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- amrowek
aluminium można polakierować nie będzie się utleniać
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!