Gramofon Lenco TT-10BN. Problem
-
Gramofon Lenco TT-10BN. Problem
Witam wszystkich forumowiczów!
Przychodzę do was z pewnym problemem. Jestem posiadaczem gramofonu Lenco TT-10BN. Mam go od 2 lat i nie miałem z nim większych problemów. Mam jednak problem z kilkoma płytami winylowymi. 6 z mojej kolekcji gra bardzo słabo, jakość dźwięku jest tragiczna, często przeskakują. Z resztą nie mam takiego problemu, nieważne czy płyta jest stara czy nowa (a jest ich około 40). Z owych 6 płyt 4 są nowe, 2 są starsze. Wszystkie z nich przetestowałem u kolegi na lepszym gramofonie i problemu z jakością i przerywaniem dźwięku nie było. Wiem, że gramofon ten to raczej zabawka stąd moje pytanie i dylemat. Czy coś w tym gramofonie się popsuło i należy to wymienić (np, igłę), żeby te płyty normalnie zaczęły grać, czy może konieczny będzie zakup nowego gramofonu (mój budżet wynosi ok. 600 złotych, mógłbym kupić sprzęt używany lub nowy)?
Przychodzę do was z pewnym problemem. Jestem posiadaczem gramofonu Lenco TT-10BN. Mam go od 2 lat i nie miałem z nim większych problemów. Mam jednak problem z kilkoma płytami winylowymi. 6 z mojej kolekcji gra bardzo słabo, jakość dźwięku jest tragiczna, często przeskakują. Z resztą nie mam takiego problemu, nieważne czy płyta jest stara czy nowa (a jest ich około 40). Z owych 6 płyt 4 są nowe, 2 są starsze. Wszystkie z nich przetestowałem u kolegi na lepszym gramofonie i problemu z jakością i przerywaniem dźwięku nie było. Wiem, że gramofon ten to raczej zabawka stąd moje pytanie i dylemat. Czy coś w tym gramofonie się popsuło i należy to wymienić (np, igłę), żeby te płyty normalnie zaczęły grać, czy może konieczny będzie zakup nowego gramofonu (mój budżet wynosi ok. 600 złotych, mógłbym kupić sprzęt używany lub nowy)?
-
Re: Gramofon Lenco TT-10BN. Problem
Z nowych gramofonów na oku miałem m.in. AT-LP60X. Z używanych wpadł mi w oczu m.in. Unitra Bernard. Czy są to gramofony warte uwagi czy może jednak zmiana igły w tym Lenco zapewni podobną jakość co z gramofonów za 600 złotych?
- Peter007
- Gramofon: Dual 721
W tym budżecie można już fajny sprzęt kupić ale tylko używany i żaden z tych wytypowanych przez Ciebie. Zajrzyj na forumowa giełdę
-
Jasne, rzucę okiem! A jak z wymianą igły w tym gramofonie, który aktualnie mam? Czy to naprawi problem (byłoby to tymczasowe rozwiązanie), czy może wyrzucanie pieniędzy w błoto?
- Peter007
- Gramofon: Dual 721
Pieniądze w błoto poszły już w momencie jego zakupu. Nie dorzucałbym do niego już ani grosza. Szkoda prądu
- Lukasz31
- Gramofon: Thorens TD 125mkI
Zdecydowanie jak pisze kolega powyżej. Ani złotówki więcej w ten wehikuł nie wkladaj 

-
Jasne, w takim razie nie będę się z nim już męczył. A co sądzicie o gramofonie Philips FP-142? Znalazłem ofertę za 600 złotych, odrestaurowany i wyczyszczony.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wybacz ale to nie jest dział zakupowy
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum