JVC L-A21
- Pępuś
- Gramofon: CEC 5200, JVC L-A21
JVC L-A21
Cześć, wylicytowany z Allegro za 210 zł JVC jest w niezłym stanie wizualnym i sprawny. Bardzo mi się podoba, jest taki minimalistyczny.
Prosto z pudła zagrał lepiej niż mój CEC BD5200 z wkładką AT95 - zapewne dzięki wkładce Z1 (dzięki za podpowiedzi).
Przeserwisowałem z grubsza , tzn. wyczyściłem i wymieniłem olej w "szpindlu", sprawdziłem kalibrację. Zamawiam też nową igłę , tę co polecił mi Carmen https://allegro.pl/oferta/dt-z1-ed-igla ... 0964173461
Teraz co mi nie pasuje - silnik chodzi dość głośno i jakby "szoruje " lekko po czymś (sam talerz obraca się bezgłośnie). Walczyć z tym? Podczas odsłuchu nie słyszę tego "szurania" ...
Prosto z pudła zagrał lepiej niż mój CEC BD5200 z wkładką AT95 - zapewne dzięki wkładce Z1 (dzięki za podpowiedzi).
Przeserwisowałem z grubsza , tzn. wyczyściłem i wymieniłem olej w "szpindlu", sprawdziłem kalibrację. Zamawiam też nową igłę , tę co polecił mi Carmen https://allegro.pl/oferta/dt-z1-ed-igla ... 0964173461
Teraz co mi nie pasuje - silnik chodzi dość głośno i jakby "szoruje " lekko po czymś (sam talerz obraca się bezgłośnie). Walczyć z tym? Podczas odsłuchu nie słyszę tego "szurania" ...
- MacPhisto
- Gramofon: Victor QL-A7
Re: JVC L-A21
L-A21 bardzo fajny gramak, polecam. Ja po zmianie wkładki z AT3600L na Z1S jestem mega zadowolony. U mnie chodzi cichutko nic nie szoruje, ale ogólnie bardzo lubię ten gramofon i daje mi dużo frajdy. 

JVC QL-A7, pre CAT, Yamaha HTR 6130, Dali Zensor 7
- Pępuś
Po 3 latach dalej go używam, a po dokupieniu ART DJ PRE II (padł mi fabryczny pre w Hitachi ha8700 ) dźwięk mnie wręcz zachwycił. Dynamika, selektywność, rytm. Moja wkładka to dokładnie Z1-S + igła Wamat) A "szorowanie" samo zniknęło, może był jakiś zastany po prostu i się dotarł.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Cholera zawsze myślałem, że nie mam tej cechy, ale w tym wypadku po prostu zazdroszczę!
Dzięki za weryfikację mentalności. Czego to człowiek się o sobie nie dowie po latach błądzenia!
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Chcesz powiedzec ze ten Art jest lepszy niz pre fabryczne w najwyzszym klocku tej serii Hitachi?Pępuś pisze: ↑29 lis 2024, 10:40Po 3 latach dalej go używam, a po dokupieniu ART DJ PRE II (padł mi fabryczny pre w Hitachi ha8700 ) dźwięk mnie wręcz zachwycił. Dynamika, selektywność, rytm. Moja wkładka to dokładnie Z1-S + igła Wamat) A "szorowanie" samo zniknęło, może był jakiś zastany po prostu i się dotarł.
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- Pępuś
Według mnie - tak. Może to kwestia wysuszonych kondensatorów - nic nie było wymieniane w sekcje pre, a w samym wzmaku chyba większośc elektrolitów, oprócz tych potężnych "szklanek" 18.000 uF. Po awarii wymieniłem te kondy w pre, ale najwyraźniej nie one były przyczyną, bo nadal jest martwy. Dlatego kupiłem tę chińską zabaweczkę - i jestem zachwycony rezultatem, dźwięk jest bardziej selektywny, precyzyjny i rytmiczny. Oczywiście nie każdemu może się podobać taka prezentacja, bo jest dość odległa od stereotypu "grania gramofonowego" - czyli dźwięku ciemnego, ciepłego, z lejącym się basem. Ja wolę bardziej żwawą prezentację.
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Na gołym pomiarze SINAD ten pre wygląda całkiem ok na tle konkurencji. Dać mu lepszy zasilacz i będzie jeszcze lepiej.

https://www.audiosciencereview.com/foru ... amps.3457/
https://www.audiosciencereview.com/foru ... amps.3457/
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jak to mówią - cena nie gra 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Pępuś
Właśnie - teraz się zastanawiam nad lepszą igłą do tego JVC.
Wojtek - polecałeś zakup JICO Shibata do JVC Z1S, ale czy do tego gramofonu igła droższa niż on z wkładką ma sens?
W zasadzie z brzmienia tej mojej taniochy jestem obecnie zadowolony, przeszkadzają mi jedynie "smażenia" i trzaski. Ponoć przy lepszej igle są mniej słyszalne?
> Bacek
Eee, tzn. kupić lepszy niż ten co był w zestawie?

- domibobi
- Gramofon: Sony PS X65
Na smażenie i trzaski to warto spróbować mycia płyt. Lepszy szlif według mnie będzie jeszcze bardziej wrażliwy na ewentualne niedoskonałości płyty wynikające z jej zabrudzenia / zniszczenia.
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tak.
Gra wkładka z igłą czy gramofon?
Tomanek chyba robi jakieś dedykowane pod audio.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Pępuś
Z tym myciem to obecnie robię tak: płytę kładę na stary gramofon Unitra, moczę płynem forumowym używając pędzla malarskiego (jeżdzę tym pędzlem chwilę po płycie, żeby równo rozprowadzić płyn). Potem zbieram płyn szczoteczką z gęstym włosiem (Vinylspot) i poprawiam taką "packą" z filcem czarnym (firmy Tonar). Potem zbieram resztki płynu/wysuszam płytę ściereczką z mikrofibry. A przed odtworzeniem, po położeniu na talerz, przejeżdżam jeszcze płytę szczoteczką antystatyczną z włókna węglowego Monacor i kładę szczoteczkę z miękkim włosiem na osobnym ramieniu (jakiś zabytek no name z PRL-u).
Ale i tak słyszę mniejsze lub większe "smażenia" i trzaski podczas odtwarzania.
Jeśli coś robię nie tak - proszę o uwagi
Ale i tak słyszę mniejsze lub większe "smażenia" i trzaski podczas odtwarzania.
Jeśli coś robię nie tak - proszę o uwagi

- jaca1970
- Gramofon: JVC Ql-Y3F
Mam jeszcze JVC Jl15 ( prawie taki sam) też z org wkładką Z1s.
Grałem na nim troche. Rozebrałem i poskładałem
Było ok....
Każdy wybiera swoją drogę na ulepszanie zestawu.
Troche przypadek tym rządzi bardziej niż planowanie.
U mnie było tak
JVC JL 15 z Z1
Empire 5000 wkładka
Grace F8 wkładka
Universum 6000 gramofon
JVC QL-Y3F. Gramofon
Shibata igła do Grace F8
Twoja kolejnoś zmian będzie inna....
Ale jedno jest pewne.... Będzie

Dom - JVC QL-Y3F, Grace F-8, PRE by Jaceulek, Acoustic Research X-07, ATL HD 311.
Ogródek - Dual 1235, Shure V15 III , kolumny Philips KD - 1034.
Ogródek - Dual 1235, Shure V15 III , kolumny Philips KD - 1034.
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Dobry

Przy cenie DJ wszystko będzie droższe niż cały zestaw DJ

Z smps np ifi ipower2 albo ipower x
https://instalaudio.pl/ifi-audio-ipower ... a-mk2.html
Z liniówek to się nie rozglądałem. Pewnie każdy bardziej rozbudowany chińczyk będzie dobry. NIe wiem w sumie ile ten DJ prądu potrzebuje.
Tu masz pomiary iFi i kilku liniowców
https://audiophilestyle.com/forums/topi ... -and-smps/

Z liniowych majątku nie kosztuje to Breeze Audio DC-1 z tych pomiarów. Przy obciążeniu do 0.3A w audio band wygląda nieźle. CO prawda w testach zaslacz na inny prąd i napięcie ale nie powinno być gorzej.
https://pl.aliexpress.com/item/1005006812044802.html
!!! W sumie to nie sprawdziłem jakie jest napięcie DJ ART !!! także do sprawdzenia jeszcze
Ok, wg specki
Power Requirements 7-12 V DC or 9-12 V AC @150 mA
Czyli 9V mogło by być a nie 5V.
Ostatnio zmieniony 29 lis 2024, 22:16 przez Bacek, łącznie zmieniany 6 razy.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.