Problem z gramofonem - nie gra jeden kanał
-
Problem z gramofonem - nie gra jeden kanał
Cześć, dziś wieczorem, znaczy się teraz, miałem mały problem ze swoimi gramofonami. Tj. przy przełączeniu na phono, i gałce głośności na 0 słyszę jak gra mi muzyka z gramofonu... i to bezpośrednio z gramofonu... ktoś wie o co chodzi?
Mam tak w obydwu, i Technics SL-1710 i w Pionku PL-117d (tu dodatkowo po powiedzmy 3-4 minutach ginienlewy kanał, i pojawia się dopiero jak mocno odciąży się igłę (ponad górną granicę).
PS. w Pionku robiłem nowy spód do którego przykręcona jest masa... wcześniej był pokryty jakaś folią aluminiową, teraz jest cienka 0,2mm blacha miedziana
Mam tak w obydwu, i Technics SL-1710 i w Pionku PL-117d (tu dodatkowo po powiedzmy 3-4 minutach ginienlewy kanał, i pojawia się dopiero jak mocno odciąży się igłę (ponad górną granicę).
PS. w Pionku robiłem nowy spód do którego przykręcona jest masa... wcześniej był pokryty jakaś folią aluminiową, teraz jest cienka 0,2mm blacha miedziana
-
-
Re: Preamp phono we wzmacniaczu - oznaki padania
Rozumiem, że normalne jest że słyszy się ciche granie płyty? To mogę zrozumieć bo występuje w obydwu sprzętach.
A czy teraz już brak lewego kanału w Pionku może mieć związek z wymiana spodniej pilśni, lub moze przyczyna leży w padającej wkładce?
A dodam tylko że Pioneer ma założoną SHURE M75 z nową igła z Wamatu. Jutro poprzekładane jeszcze kanały, chociaż wacniacz mogę wyeliminować bo Technics gra na obu kanałach dobrze.
A czy teraz już brak lewego kanału w Pionku może mieć związek z wymiana spodniej pilśni, lub moze przyczyna leży w padającej wkładce?
A dodam tylko że Pioneer ma założoną SHURE M75 z nową igła z Wamatu. Jutro poprzekładane jeszcze kanały, chociaż wacniacz mogę wyeliminować bo Technics gra na obu kanałach dobrze.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Skąd pomysł że preamp Tobie padł?
Pierwszy post tak jakby w ogóle był odłączony od tytułu wątku.
Pierwszy post tak jakby w ogóle był odłączony od tytułu wątku.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Preamp już wykluczyłem, po podłączeniu Technicsa wszystko gra normalnie.
Natomiast po podłączeniu Pioneera z Shure m75 od wczoraj nie gra lewy kanał. Zaczyna grać dopiero po ustawieniu nacisku na 2g (dla eliptyka z Wamatu zalecane jest 1.5g). Dodam że igła jest nowa, zakładana w sobotę. Czy może być to oznaka uszkodzonej wkładki?
PS. Jak edytować tytuł postu?
Natomiast po podłączeniu Pioneera z Shure m75 od wczoraj nie gra lewy kanał. Zaczyna grać dopiero po ustawieniu nacisku na 2g (dla eliptyka z Wamatu zalecane jest 1.5g). Dodam że igła jest nowa, zakładana w sobotę. Czy może być to oznaka uszkodzonej wkładki?
PS. Jak edytować tytuł postu?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Problem z gramofonem - nie gra jeden kanał
Zmieniłem tytuł.
Dziwna sprawa z tym cichym lewym kanałem.
Prosty test - przerzuć koszyki z gramofonu na gramofon. Sprawdź czy na Technicsie będzie tak samo.
Dziwna sprawa z tym cichym lewym kanałem.
Prosty test - przerzuć koszyki z gramofonu na gramofon. Sprawdź czy na Technicsie będzie tak samo.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Dante
- Gramofon: SL1700mkII/PS-P7X
Sprawdź konektory na wkładce, shure uwielbia zmieniać kolory ze złotych na zielony.
Igła siedzi ciasno w body, czy lata luźno?
Sam generator skoro gada to raczej jest ok, m75 to najczęściej urwany drut na wsuwce.
Igła siedzi ciasno w body, czy lata luźno?
Sam generator skoro gada to raczej jest ok, m75 to najczęściej urwany drut na wsuwce.
-
Ok, wszystko sprawdzone i tak:
- Shure z Pioneera gra ok na Technics, więc wkładka jest ok,
- Stanton z Technicsa założony na Pioneera gra bez lewego kanału, a po zamianie kanałów bez prawego,
- sprawdziłem multimetrem i na RCA od lewego kanału nie ma oporu, więc coś z nim jest nie tak.
Dalej nie grzebałem bo się nie znam.
Czy jest jakiś fachowiec na Śląsku, który potrafiłby postawić dalszą diagnozę i wyleczyć pacjenta? Jeżeli możecie kogoś polecić to bardzo proszę. Dzięki
- Shure z Pioneera gra ok na Technics, więc wkładka jest ok,
- Stanton z Technicsa założony na Pioneera gra bez lewego kanału, a po zamianie kanałów bez prawego,
- sprawdziłem multimetrem i na RCA od lewego kanału nie ma oporu, więc coś z nim jest nie tak.
Dalej nie grzebałem bo się nie znam.
Czy jest jakiś fachowiec na Śląsku, który potrafiłby postawić dalszą diagnozę i wyleczyć pacjenta? Jeżeli możecie kogoś polecić to bardzo proszę. Dzięki
-
-
Sprawdzę, ale czyscilem wszystkie izopropanolem i zdaje się że wszystkie dały się wcisnąć.
- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
odświeżę lekko - zanikający lewy kanał, bez różnicy na jakiej wkładce. pogmeranie w konektorach w ramieniu daje chwilową poprawę - czy można tam chlapnąć ciut kontaktem albo ipą, czy raczej niekoniecznie i raczej rozbierania ramienia mnie czeka?
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
W którym gramofonie?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
Sony, sorry
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tak żem czuł.
Spróbuj IPĄ, nie zaszkodzi.
Spróbuj IPĄ, nie zaszkodzi.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum