Na wstępie chciałbym serdecznie podziękować, za to, że dzięki Wam, w ostatniej chwili zrezygnowałem z zakupu nowej Regi Planar 1 i za chwilę stanę się (mam nadzieję szczęśliwym) posiadaczem Sanyo Plus Q40 z wkładką Shure M75B. Jako, że są to dopiero moje początki z winylem i pierwszy post na forum, proszę o wyrozumiałość

Według sprzedającego gramofon jest w pełni sprawny, a igła jest w dobrym stanie. Niestety, nic więcej nie wiadomo o przeszłości gramofonu jak i pochodzeniu igły. W związku z tym mam do Was kilka pytań. Jakie czynności warto wykonać po zakupie takiego sprzętu? Jedzie do mnie też kilka nowych płyt. Czy mogę bez obawy o uszkodzenie płyty przetestować gramofon, czy lepiej od razu wymienić igłę lub też całą wkładkę?
Na razie nie wiem jak się rozwinie mój związek z winylem, więc nie chciał bym na start zbyt dużo inwestować. Zależy mi na niezbędnym minimum tak, żeby poznać pełne możliwości tego sprzętu

Gramofon ma grać ze wzmacniaczem Arcam A29 na wejściu phono i kolumnami Tannoy Revolution XT 8F.