Denon DP35F po wymianie wkładki nie trafia w początek płyty
-
Denon DP35F po wymianie wkładki nie trafia w początek płyty
Witam serdecznie, bardzo proszę o pomoc i wskazówki.
Gramofon Denon DP35F była wkładka i igła Dual. Niestety przyszły dzieci, złamały igłę. Zapadła decyzja wymiana całej wkładki na At 95e.
Wkładkę podłączyłem, zainstalowałem, ramię wyważyłem, ustawiłem nacisk na 2g i Qdamping też na 2.Wkładkę ustawiłem według szablonu - punkty A i B
Gramofon startuje ale igła nie trafia w początek płyty tylko minimalnie wcześniej i ześlizguje się z rowka. Z poprzednią wkładką nic takiego nie miało miejsca!!!
Zacząłem przesuwać wkładkę w headshelu i faktycznie przy dużej nierównoległości czoła wkładki do linii szablonu (skręceniu) igła trafia w płytę i pierwszy rowek ale... słychać tylko lewy kanał, czyli jest zbyt skręcona. Jak to wyregulować? Czy cofnięcie wkładki w rowkach headshella przy zachowaniu równoległości coś da? W czym tkwi problem?
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam Radek
Gramofon Denon DP35F była wkładka i igła Dual. Niestety przyszły dzieci, złamały igłę. Zapadła decyzja wymiana całej wkładki na At 95e.
Wkładkę podłączyłem, zainstalowałem, ramię wyważyłem, ustawiłem nacisk na 2g i Qdamping też na 2.Wkładkę ustawiłem według szablonu - punkty A i B
Gramofon startuje ale igła nie trafia w początek płyty tylko minimalnie wcześniej i ześlizguje się z rowka. Z poprzednią wkładką nic takiego nie miało miejsca!!!
Zacząłem przesuwać wkładkę w headshelu i faktycznie przy dużej nierównoległości czoła wkładki do linii szablonu (skręceniu) igła trafia w płytę i pierwszy rowek ale... słychać tylko lewy kanał, czyli jest zbyt skręcona. Jak to wyregulować? Czy cofnięcie wkładki w rowkach headshella przy zachowaniu równoległości coś da? W czym tkwi problem?
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam Radek
- Regsoft
Re: Denon DP35F po wymianie wkładki nie trafia w początek płyty
Wkładka musi być odpowiednio zamontowana w koszyku.
Przyjmij 35mm od igły do końca headshell.
Potem wyważenie ramienia i ustawienie nacisku. To pewnie już znasz.
Natomiast regulację punktu gdzie ma trafiać igła na starcie robisz śrubą na lewo od ramienia.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Skoro ustawiał wg szablonu to nie musi już tego robić.
Tu jest rozwiązanie.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- RadTang
- Gramofon: Technics SL-D303
- Kontakt:
Też tak myślałem, że może chodzić właśnie o to. U mnie z początku był podobny problem z Technicsem i regulacja tego punktu pomogła. Powinno pomóc, najwyżej trzeba czasem ręcznie poprawić położenie wkładki z igłą, w zależności od długości rozbiegówki - może się zdarzyć, że igła wyląduje minimalnie w trakcie pierwszego utworu, pomijając pierwsze kilka dźwięków.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To by oznaczało niepoprawnie ustawiony punkt auto-startu.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Bardzo dziękuję za pomoc. Zacznę od ustawienia tych 35 mm i ponownego wyważenia a następnie spróbuję delikatnej korekty wskazaną śrubą. Mam jeszcze pytanie czy jeśli nacisk mam dać 2g to qdamping też ustawić na 2 czy na inną (jaką) wartość? Pozdrawiam i bardzo dziękuję za pomoc.
- RadTang
- Kontakt:
Ja nie pamiętam jak miałem - pamiętam, że u mnie igła waliła w płytę bo była za nisko.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jak wiesz że nie masz pojęcia o czym piszesz to nie doradzaj innym. OK? Bardzo proszę.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- RadTang
- Kontakt:
Dobra.
Specjalnie czekałem aż ktoś się wypowie by nie było, że wprowadziłem w błąd.

- Regsoft
Oczywiście. Te 35mm to najprostsza i pewna metoda ustawienia wkładki zgodna z instrukcją użytkowania gramofonu. Jak by się okazało, że dałeś parę mm więcej to normalne, że możesz nie trafiać w niektóre płyty. Zmieniałem wkładki w swoim DP-35F wielokrotnie i nie musiałem regulować punktu startu więc to pierwsze co mi się skojarzyło. Jeśli jednak ustawienie wkładki jest prawidłowe to wyreguluj śrubą ...radziulasek pisze: ↑08 wrz 2019, 11:28Zacznę od ustawienia tych 35 mm i ponownego wyważenia a następnie spróbuję delikatnej korekty wskazaną śrubą.
Dla prostoty ustaw Q-Damping na wartość taką jak nacisk. Dla AT95E zalecane jest 1.75g, ale może być i 2g jak masz taką potrzebę (1.4-2.5g). Poeksperymentuj ...radziulasek pisze: ↑08 wrz 2019, 11:28jeśli nacisk mam dać 2g to qdamping też ustawić na 2 czy na inną (jaką) wartość?
-
Bardzo dziękuję za wszystkie porady. Ustawiłem wkładkę na 35 mm jak w instrukcji ale mimo to korekta wskazaną śrubką była konieczna. Teraz igła trafia w płytę perfekcyjnie.
Niestety jak ja się za coś wezmę to zarz muszą być kłopoty. Zniknął prawy kanał a po chwili także lewy.
Oględziny wykazały, że podczas przekładania wkładki uszkodziły się kabelki w headshelu w kablach białym i czerwonym. A tak ostrożnie i delikatnie to robilem.
Niestety Headshel w tym gramofonie jest tak skonstruowany że nie ma jak wymienić kabelków, gdyż konektory ma tylko do wkładki, a drugi koniec przylutowany bezpośrednio do gniazda które idzie do ramienia.
Załączam zdjęcie headshella. Ma bardzo dziwny i niespotykane gniazda. Ma ktoś może taki headshel na zbyciu>? Jak się nazywa taki typ gniazda?
Polutowałem te kabelki, ale nie wchodzą teraz do końca na piny wkładki. Sprawdzałem miernikiem i przejście jest ale mało to eleganckie i pewne. Cóż cyna od lutowania przeszkadza w nasunięciu konektora.
Ponieważ nie mogę wymienić kabelków przyszło mi na myśl, żeby za 11 zł kupić konektory i wymienić te dwa. Te nowe mają blaszkę do przylutowania kabelka i dopiero rurkę na pin a te moje są małe i każde lutowanie zmniejszy głębokość nasunięcia na piny wkładki.
Co mi radzicie? Pomożecie?
Pozdrawiam serdecznie
Niestety jak ja się za coś wezmę to zarz muszą być kłopoty. Zniknął prawy kanał a po chwili także lewy.
Oględziny wykazały, że podczas przekładania wkładki uszkodziły się kabelki w headshelu w kablach białym i czerwonym. A tak ostrożnie i delikatnie to robilem.
Niestety Headshel w tym gramofonie jest tak skonstruowany że nie ma jak wymienić kabelków, gdyż konektory ma tylko do wkładki, a drugi koniec przylutowany bezpośrednio do gniazda które idzie do ramienia.
Załączam zdjęcie headshella. Ma bardzo dziwny i niespotykane gniazda. Ma ktoś może taki headshel na zbyciu>? Jak się nazywa taki typ gniazda?
Polutowałem te kabelki, ale nie wchodzą teraz do końca na piny wkładki. Sprawdzałem miernikiem i przejście jest ale mało to eleganckie i pewne. Cóż cyna od lutowania przeszkadza w nasunięciu konektora.
Ponieważ nie mogę wymienić kabelków przyszło mi na myśl, żeby za 11 zł kupić konektory i wymienić te dwa. Te nowe mają blaszkę do przylutowania kabelka i dopiero rurkę na pin a te moje są małe i każde lutowanie zmniejszy głębokość nasunięcia na piny wkładki.
Co mi radzicie? Pomożecie?
Pozdrawiam serdecznie
- Regsoft
-
Dzięki Regsoft. Jak zawsze jesteś nieocenionym źródłem pomocy.
Cóż ten stary headshell z Denona ma te otwory trochę inne, środkowy w środkowym rzędzie jest większy niż ten z Allegro. a górne i dolne sygnałowe w nowym są odseparowane a w moim takie jakby połączone, ale zaryzykuję i kupię nowy. Może będzie pasować. Lutowanie konektorów wyszło średnio bo nie było już tych blaszek do dolutowania przewodów tylko same rurki metalowe. W efekcie konektory nie wchodzą na piny wkładki całe tylko do połowy i wygląda to średnio.
Cóż ten stary headshell z Denona ma te otwory trochę inne, środkowy w środkowym rzędzie jest większy niż ten z Allegro. a górne i dolne sygnałowe w nowym są odseparowane a w moim takie jakby połączone, ale zaryzykuję i kupię nowy. Może będzie pasować. Lutowanie konektorów wyszło średnio bo nie było już tych blaszek do dolutowania przewodów tylko same rurki metalowe. W efekcie konektory nie wchodzą na piny wkładki całe tylko do połowy i wygląda to średnio.