Gramofon Medion AG 45307 zmiana igły i wkładki
-
Gramofon Medion AG 45307 zmiana igły i wkładki
Witam szanownych forumowiczów. Mam gramofon Medion AG 45307 od jakiś 2 lat.
Czy igła w tym gramofonie je piezoelektryczna czy elektromagnetyczna ?
Ogólnie to jeśli to możliwe i warto, to chciałbym ją wymienić na coś lepszego niż to co jest wstawione oryginalnie.
Czy może lepiej zmienić gramofon ?
Ogólnie to słucham płyt nie za często, kilka razy w tygodniu.
Jestem zielony w sprawach "gramofonowych".
Wcześniej miałem co prawda gramofon Unitry, ale jakoś nigdy się nie zagłębiałem w tajemnice czarnych płyt (to znaczy na temat wkładek, igieł, itp).
Ogólnie to mam ich kilkanaście, w większości polskich płyt z lat 70 i 80, więc jeśli miałbym zmienić gramofon, to raczej na taki o niewygórowanej cenie (max 500 zł).
Czy igła w tym gramofonie je piezoelektryczna czy elektromagnetyczna ?
Ogólnie to jeśli to możliwe i warto, to chciałbym ją wymienić na coś lepszego niż to co jest wstawione oryginalnie.
Czy może lepiej zmienić gramofon ?
Ogólnie to słucham płyt nie za często, kilka razy w tygodniu.
Jestem zielony w sprawach "gramofonowych".
Wcześniej miałem co prawda gramofon Unitry, ale jakoś nigdy się nie zagłębiałem w tajemnice czarnych płyt (to znaczy na temat wkładek, igieł, itp).
Ogólnie to mam ich kilkanaście, w większości polskich płyt z lat 70 i 80, więc jeśli miałbym zmienić gramofon, to raczej na taki o niewygórowanej cenie (max 500 zł).
- dot87
- Gramofon: Akai AP D33/Technics
Re: Gramofon Medion AG 45307 zmiana igły i wkładki
Powiem szczerze że ja na Twoim miejscu wymieniłbym gramofon. 500 zł to naprawdę już całkiem fajny budżet na gramofon (o ile masz już resztę toru czyli głośniki/wzmacniacz/przedwzmacniacz). Ja osobiście chyba nie kupowałem jeszcze gramofonu droższego niż 300 zł(zazwyczaj za 200) i naprawdę nie narzekam.
Luxman L230/Rotel RA820Bx3/Wega P120SH/Pickering V15/Stanton 680/Shure m75/Dual CD 1065/HK 27
Philips LFD 3428/Somic V2/AKG 240 Studio/Beyerdynamic DT 770/990 Pro
-
A co byś proponował ?
Gramofonów jest mnóstwo i jest mi bardzo ciężko ogarnąć co jest rzeczywiście warte wydania tych 5 stówek a co nie.
Przedwzmacniacza niestety nie mam, do tej pory obecny gramofon podłączałem do komputera.
W sumie jakby mi się coś trafiło w Bydgoszczy nawet używanego, to byłoby fajnie.
Gramofonów jest mnóstwo i jest mi bardzo ciężko ogarnąć co jest rzeczywiście warte wydania tych 5 stówek a co nie.
Przedwzmacniacza niestety nie mam, do tej pory obecny gramofon podłączałem do komputera.
W sumie jakby mi się coś trafiło w Bydgoszczy nawet używanego, to byłoby fajnie.
- dot87
https://allegro.pl/oferta/gramofon-pana ... 8413864530
W bydgoszczy nic lepszego nie znajdziesz, szczególnie że jeżeli ten jest sprawny to naprawdę dobra cena. Szkoda że bez wkładki/headshella ale to może uda się trochę stargować? Powiem szczerze że ja bym brał. Zawsze można trochę poczekać i dokupić wkładkę/ headshell.
Czyli jak dobrze rozumiem nie masz ani wzmacniacza, ani przedwzmacniacza? A jakie głośniki?
W bydgoszczy nic lepszego nie znajdziesz, szczególnie że jeżeli ten jest sprawny to naprawdę dobra cena. Szkoda że bez wkładki/headshella ale to może uda się trochę stargować? Powiem szczerze że ja bym brał. Zawsze można trochę poczekać i dokupić wkładkę/ headshell.
Czyli jak dobrze rozumiem nie masz ani wzmacniacza, ani przedwzmacniacza? A jakie głośniki?
Luxman L230/Rotel RA820Bx3/Wega P120SH/Pickering V15/Stanton 680/Shure m75/Dual CD 1065/HK 27
-
Chodzi o te do komputera ?
Jeśli tak to są to logitech z906.
Co do gramofonu - opłaca się brać coś wysyłką czy nie bardzo ?
Znalazłem takie ogłoszenie a OLX:
https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-gram ... 5e8a11fc53
Warto ?
Jeśli tak to są to logitech z906.
Co do gramofonu - opłaca się brać coś wysyłką czy nie bardzo ?
Znalazłem takie ogłoszenie a OLX:
https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-gram ... 5e8a11fc53
Warto ?
- dot87
Szczerze mówiąc duale raczej nie są doradzane jako pierwszy gramofon. To dobre sprzęty o ile się ktoś nimi porządnie zaopiekuje. Ja bym raczej brał tego panasonica (technicsa). Głośniki o ile da się je podpiąć pod wzmacniacz ewentualnie mogą być od biedy ale powiem szczerze że na Twoim miejscu bym się zastanowił jaki mam budżet i czy jest mi to naprawdę potrzebne. Z jednej strony podejrzewam że ten medion może już trochę niszczyć płyty (choć może się mylę) z drugiej strony jak chcesz wymieniać gramofon to pomyślałbym o kupnie wzmacniacza i w przyszłości jakiś lepszych głośników.
Ogólnie zacznij od ustalenia dokładnego budżetu i ile byś chciał przeznaczyć na gramofon a ile na wzmacniacz (nie polecam raczej kupna przedwzmacniacza na razie bo taniej będzie kupić wzmacniacz z epoki z wbudowaną sekcją przedwzmacniacza).
Ogólnie poważnie bym przemyślał temat i jak wszystko będziesz wiedział to pytaj w dziale zakupowym, ewentualnie priv bo to już dość poważny off top szczególnie że nawet nie udało mi się odpowiedzieć na Twoje pytanie
Ogólnie zacznij od ustalenia dokładnego budżetu i ile byś chciał przeznaczyć na gramofon a ile na wzmacniacz (nie polecam raczej kupna przedwzmacniacza na razie bo taniej będzie kupić wzmacniacz z epoki z wbudowaną sekcją przedwzmacniacza).
Ogólnie poważnie bym przemyślał temat i jak wszystko będziesz wiedział to pytaj w dziale zakupowym, ewentualnie priv bo to już dość poważny off top szczególnie że nawet nie udało mi się odpowiedzieć na Twoje pytanie

- konrads0
- Gramofon: Technics SL 1200Mk2
Tak jak dot87 mówisz. To dobry wybór jeśli jest sprawny. Mam ten gramofon i miałem problem z utrzymaniem obrotów, ale kontakt PR załatwił sprawę.
To solidny gramofon.
To solidny gramofon.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Numer modelu Mediona chyba się nie zgadza.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum