AKAI AP 306 - Czy warto inwestować?

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
andrzejb

AKAI AP 306 - Czy warto inwestować?

Post autor: andrzejb »

Cześć,

jakiś czas temu (4 lata) kupiłem z Waszą pomocą wspomniany AKAI AP-306, przez 4 lata nic przy nim nie bylo robione.
Pomyślałem, że może warto by go odświeżyć pod kątem mechanicznym i wizualnym. Wysłałem zapytanie ofertowe do jednego ze specjalistów i otrzymałem poniższą wycenę:

- odświeżenie pokrywy - 80zł
- uzupełnienie zawiasów, których obecnie brakuje - 60zł
- zmian kabla fabrycznego na kabel lepszej jakości - ok 100zł
- konserwacja mechaniczna - cena zależy od stanu i ewentualnych części od 100zł
- odświeżenie plinty lub zmiana koloru na biały bądź czarny. malowanie na wysoki połysk czarny lub biały cena ok 350zł

Podsumowując: 690 zł za całościowe odnowienie gramofonu.
Moje pytanie, czy warto zainwestować taką kase w ten model grafomfonu?
Czy może, lepiej go sprzedać za 500 zł, dołożyć 700 zł i kupić coś innego np: Technics SL-1900?

Co o tym sądzicie?
Awatar użytkownika
konrads0
Gramofon: Technics SL 1200Mk2

Re: AKAI AP 306 - Czy warto inwestować?

Post autor: konrads0 »

Ale dlaczego chcesz go odświeżyć ? Co jest z nim nie tak? Nie napisałeś.
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

Jak jesteś zadowolony z niego i nie planujesz zmiany (no chyba że coś wpadnie okazyjnie :) ) to warto. Zawsze warto. Jak planujesz zmianę, bądź traktujesz jako inwestycję, to nie warto - bo się nie zwróci.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Andrzej pokaż zdjęcie sprzętu. Renowację pewnie warto zrobić, choć niekoniecznie opisanej całości.
andrzejb pisze:
21 sty 2019, 19:20
Czy może, lepiej go sprzedać za 500 zł, dołożyć 700 zł i kupić coś innego np: Technics SL-1900?
Twój gramofon nie jest sprzętem gorszym od SL1900. Dodatkowo jest na kwarcu, co powiedzmy jest swego rodzaju plusem. Technics jest droższy znacznie, bo to Technics, ale nie patrz na ceny skoro posiadasz Akai. To gramofony bardzo podobne i w tej samej klasie. Sterowanie auto jest u Ciebie na płytce, a w SL to system przekładni mechanicznych.
andrzejb

Wrzucam zdjęcia sprzętu, jak by czegoś brakowało to dajcie znać:

https://zapodaj.net/95c13e8429359.jpg.html

https://zapodaj.net/7878ca3e5abac.jpg.html

https://zapodaj.net/f1c0e7dcdd7b8.jpg.html
Ale dlaczego chcesz go odświeżyć ? Co jest z nim nie tak? Nie napisałeś.
Doszedłem do wniosku, że brak zawiasów bywa uciążliwy, a ufajdana pokrywa wymaga zmiany, więc trzeba coś z tym zrobić.
Przy okazji możnam by było sprawdzić jego stan techniczny (mechanika), wymienić kabel. Jakiś czas temu natknąłem się na tą firmę https://web.facebook.com/klimasudioserwis/ i pomyślałem, czy nie było by fajnie pozbyć się tego brudnego koloru i przemalować plinte, aby pasowała do mojego zestawu.

Ten gramofon gra w połączeniu z Kenwood KA-5500 + Monitor Audio BX2 całkiem nieźle.

BTW: Nie jestem w stanie rozpoznać jaka jest wkładka w tym gramofonie. Trudno też mi ustalić na jaką ewentualnie warto ją zmienić, aby grał bardziej detalicznie.
Awatar użytkownika
kriss
Gramofon: Sony PS-X50

Post autor: kriss »

andrzejb pisze:
21 sty 2019, 19:20
Jakiś czas temu (4 lata) kupiłem z Waszą pomocą wspomniany AKAI AP-306, przez 4 lata nic przy nim nie bylo robione.
andrzejb pisze:
21 sty 2019, 23:57
BTW: Nie jestem w stanie rozpoznać jaka jest wkładka w tym gramofonie. Trudno też mi ustalić na jaką ewentualnie warto ją zmienić, aby grał bardziej detalicznie.
Czyli co? Przez 4 lata nie doszedłeś do tego jaką masz wkładkę? Rozumiem że igły też nie wymieniałeś?
Chyba zaczął bym od tego a nie jakieś zmiany koloru plinty i inne zbedne bajery.
Ok pokrywę możesz sobie ogarnąć bo paskudna.
Reszta to trochę przerost formy nad treścią, skoro ty nie wiesz jaką masz wkładkę....
Awatar użytkownika
dot87
Gramofon: Akai AP D33/Technics

Post autor: dot87 »

Wkładka wygląda mi na AT 70 czy 71 czy coś w tym guście. Albo wymień igłę (kiedyś na forum ktoś sprzedawał oryginalne igły ale nie wiem czy jeszcze są na giełdzie) albo wkładkę (może na początek spróbuj ortofona OM 10? Pieniądze relatywnie nie duże a już trochę inny rodzaj grania).
Ja na Twoim miejscu plinty bym nie ruszał (wydaje mi się ok). Pokrywę i zawiasy jak najbardziej.
Luxman L230/Rotel RA820Bx3/Wega P120SH/Pickering V15/Stanton 680/Shure m75/Dual CD 1065/HK 27
Philips LFD 3428/Somic V2/AKG 240 Studio/Beyerdynamic DT 770/990 Pro
Awatar użytkownika
Michal35

Post autor: Michal35 »

andrzejb pisze:
21 sty 2019, 23:57
a ufajdana pokrywa wymaga zmiany
Zgłoś się do kolegi Peliksa. Ma znajomego który dorabia pokrywy. Może jeszcze zbiera zamówienia.
Gramofon: Sony PS-X 60, AT 440 Mlb, AT 33ML i wiele innych
Nuda dual mono.
Hitachi HMA 7500 + HCA 7500 MK II
Dali Ikon 6
andrzejb

Dziękuję wszystkim, za wsparcie.
Czyli co? Przez 4 lata nie doszedłeś do tego jaką masz wkładkę? Rozumiem że igły też nie wymieniałeś?
Chyba zaczął bym od tego a nie jakieś zmiany koloru plinty i inne zbedne bajery.
Ok pokrywę możesz sobie ogarnąć bo paskudna.
Gramofon kupiłem 4 lata temu, ale nie był głównym źródłem dzwięku, używałem go sporadycznie (1-2 razy w miesiącu lub rzadziej).
Teraz mam więcej czasu i mogę się bardziej zainteresować temat.
Reszta to trochę przerost formy nad treścią, skoro ty nie wiesz jaką masz wkładkę....
Wybacz moje dyletanctwo. Od czego trzeba zacząć, dzięki za wskazówkę.
Wkładka wygląda mi na AT 70 czy 71 czy coś w tym guście. Albo wymień igłę (kiedyś na forum ktoś sprzedawał oryginalne igły ale nie wiem czy jeszcze są na giełdzie) albo wkładkę (może na początek spróbuj ortofona OM 10? Pieniądze relatywnie nie duże a już trochę inny rodzaj grania).
Ja na Twoim miejscu plinty bym nie ruszał (wydaje mi się ok). Pokrywę i zawiasy jak najbardziej.
Dziękuję za konstruktywną odpowiedź. Sprawdzę tą wkładkę i igłę.
Zgłoś się do kolegi Peliksa. Ma znajomego który dorabia pokrywy. Może jeszcze zbiera zamówienia.
Dzięki za info.
ODPOWIEDZ