Poznawanie Universum 8000
-
Poznawanie Universum 8000
Witam serdecznie
Dziś dotarł do mnie gramofon Uniwersum 8000 który między innymi dzięki radom bywalców tego forum zakupiłem. Dotychczas użytkowałem prosty gramofon Pioneer PL-335 ktory w miarę poznałem od strony użytkowania jak i kalibracji. Teraz przyszedł czas na Uniwersum.
I tu niespodzianka na początek gdyż czeka mnie zakup przejściówki z DIN na chinche. Jakie jest Wasze zdanie na przejściówki? czytałem gdzieś że lepiej wymienic przewody sygnałowe czyli wiąże się to z rozbieraniem sprzętu czego chciałbym uniknąć bo nie ukrywam że moje zdolności manualne pod tym względem i znajomość sprzętów audio od strony budowy i przeróbek jest słaba. Czy zastosowanie przejściówki mocno może obniżyć jakość dźwięku? Gdzie najlepiej kupić taką przejściówkę?
Zdjęcie poniżej...
Druga rzecz to wkładka i igła... Czy jesteśmy w stanie rozpoznać i dotrzeć do informacji co tam "wisi"?
Poniżej zdjęcia...
Kolejna sprawa to tzw czyścik do płyt... Zamontowałem go ale zastanawia mnie do czego służy poniższy element zamocowany na końcu przewodu podłączonego do owego czyścika. Zdjęcie poniżej...
Na razie tyle... Pierwsze pytania i zapewne nie ostatnie
Z góry dziękuję za pomoc
Dziś dotarł do mnie gramofon Uniwersum 8000 który między innymi dzięki radom bywalców tego forum zakupiłem. Dotychczas użytkowałem prosty gramofon Pioneer PL-335 ktory w miarę poznałem od strony użytkowania jak i kalibracji. Teraz przyszedł czas na Uniwersum.
I tu niespodzianka na początek gdyż czeka mnie zakup przejściówki z DIN na chinche. Jakie jest Wasze zdanie na przejściówki? czytałem gdzieś że lepiej wymienic przewody sygnałowe czyli wiąże się to z rozbieraniem sprzętu czego chciałbym uniknąć bo nie ukrywam że moje zdolności manualne pod tym względem i znajomość sprzętów audio od strony budowy i przeróbek jest słaba. Czy zastosowanie przejściówki mocno może obniżyć jakość dźwięku? Gdzie najlepiej kupić taką przejściówkę?
Zdjęcie poniżej...
Druga rzecz to wkładka i igła... Czy jesteśmy w stanie rozpoznać i dotrzeć do informacji co tam "wisi"?
Poniżej zdjęcia...
Kolejna sprawa to tzw czyścik do płyt... Zamontowałem go ale zastanawia mnie do czego służy poniższy element zamocowany na końcu przewodu podłączonego do owego czyścika. Zdjęcie poniżej...
Na razie tyle... Pierwsze pytania i zapewne nie ostatnie
Z góry dziękuję za pomoc
- kriss
- Gramofon: Sony PS-X50
Re: Poznawanie Universum 8000
Odnośnie przewodu 5 din, to są przejściówki chociażby na allegro:
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7417847783
Tak, watro wymienić cały przewód i wyprowadzić osobny kabelek z masą. Jak nie umiesz lutować na jakimś nawet podstawowym poziomie to rączej bym bym się za to samemu nie brał. Jak umiesz lutować to z pomocą forum na luzie można ogarnąć.
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7417847783
Tak, watro wymienić cały przewód i wyprowadzić osobny kabelek z masą. Jak nie umiesz lutować na jakimś nawet podstawowym poziomie to rączej bym bym się za to samemu nie brał. Jak umiesz lutować to z pomocą forum na luzie można ogarnąć.
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2018, 22:58 przez kriss, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
"To zależy".Maciej_a1975 pisze: ↑12 wrz 2018, 22:41Czy zastosowanie przejściówki mocno może obniżyć jakość dźwięku?
Tą: https://allegro.pl/adapter-gramofonu-di ... 08193.html
Ma wyprowadzoną oddzielnie masę.
O tym już Tobie pisałem w wątku zakupowym.Maciej_a1975 pisze: ↑12 wrz 2018, 22:41Druga rzecz to wkładka i igła... Czy jesteśmy w stanie rozpoznać i dotrzeć do informacji co tam "wisi"?
viewtopic.php?p=224279#p224279
Wkładka to ADC VLM albo XLM, drugiej lub trzeciej generacji.
Igła nie ma żadnych oznaczeń, a więc jakiś niezidentyfikowany no-name zamiennik.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- kriss
O ta lepsza faktycznie, bierz z masą.Wojtek pisze: ↑12 wrz 2018, 22:58Tą: https://allegro.pl/adapter-gramofonu-di ... 08193.html
Ma wyprowadzoną oddzielnie masę.
-
No właśnie VLM lub XLM... Pewnie jednak ma znaczenie czy jedna czy druga? Chiałbym kupić nową , lepsza igłą więc chyba musiałbym dotrzeć do bardziej szczegółowej informacji?
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
W skrócie to nie jest czyścik do płyt lecz element zbierający ładunki elektrostatyczne. Czarny element to jego podstawa, a kabelek ma odprowadzać nagromadzone ładunki. Tak sądzę, musiałbym widzieć całe urządzonkoMaciej_a1975 pisze: ↑12 wrz 2018, 22:41do czego służy poniższy element zamocowany na końcu przewodu podłączonego do owego czyścika. Zdjęcie poniżej...

p.s. tymczasem kup sobie za te parę złotych przejściówkę, na wymianę kabla sygnałowego i wtyki RCA masz czas. Po prostu trochę pograj najpierw.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Pewnie jednak nie

Różniły się igłą tylko.
Nie. Pasują igły dedykowane do serii QLM, VLM i XLM.Maciej_a1975 pisze: ↑12 wrz 2018, 23:04Chiałbym kupić nową , lepsza igłą więc chyba musiałbym dotrzeć do bardziej szczegółowej informacji?
Kwestia czy to jest wersja mk2 czy mk3 wkładki jest do ustalenia tylko przy pomocy miernika.
Ale na tym etapie bym się tym nie przejmował zbytnio

Powiedz ile chcesz wydać na ten cel to coś Ci znajdę.
Proszę tylko nie pisz "jak najtaniej".
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Nie będę pisał że jak najtaniej z tego względu że nie chcę czegoś najtańszego ale zarazem jakościowo kiepskiego. Dziś załatwię sobie przejściówka do podłączenia gramofonu i wykonam pierwsze próby więc zobaczę jak wygląda dźwięk ale jak igłę na 100% będę chciał wymienić. Jeśli więc możesz to chętnie skorzystam z podpowiedzi a może i kupię od ciebie i oczywiście Licząc na pomoc w doborze a nie ma co ukrywać że każdy z nas chce otrzymać jakość jak najlepszą za jak najniższą cenę.Wojtek pisze: ↑12 wrz 2018, 23:31Pewnie jednak nieObydwa rodzaje są złote i wyglądają identycznie.
Różniły się igłą tylko.
Nie. Pasują igły dedykowane do serii QLM, VLM i XLM.Maciej_a1975 pisze: ↑12 wrz 2018, 23:04Chiałbym kupić nową , lepsza igłą więc chyba musiałbym dotrzeć do bardziej szczegółowej informacji?
Kwestia czy to jest wersja mk2 czy mk3 wkładki jest do ustalenia tylko przy pomocy miernika.
Ale na tym etapie bym się tym nie przejmował zbytnio
Powiedz ile chcesz wydać na ten cel to coś Ci znajdę.
Proszę tylko nie pisz "jak najtaniej".
- darkman
- Kontakt:
Wątpię.
On nie handluje igłami, ja nie handluję podstawkami, a Kriss przejściówkami. Błędna ocena Panie kolego. A skąd takie wnioski? Stoisz na stanowisku, że świat nie jest dziś bezinteresowny?
Może i słusznie.

W sumie dawno nie było wojny, a i zniesienie powszechnej służby wojskowej narobiło bałaganu w głowach młodych ludzi. (to nie do Ciebie, tylko ogólna obserwacja chodzącego po ulicach).
Chociaż może któremuś z nas akurat zalega igła, podstawka czy przejściówka. Przyroda jest dynamiczna w swojej osobliwości. Tak. Piłem. Kawę, a w zasadzie nadal piję.

-
Można to rozumieć że albo poszuka coś np w ogłoszeniach i podpowie mi co warto kupić albo poszuka coś u siebie stąd wniosek mój, może błędny że to właśnie od kolegi byłaby możliwość zakupu igły. Tak czy inaczej nie ma dla mnie znaczenia od kogo byle igła była sprawna i dobrej jakości. Przejściówka dziś zakupiłem także też ten temat jest rozwiązany
- kriss
- darkman
- Kontakt:
Że handluje też miernikami, idąc tokiem supozycji Twojego wnioskowania. I po to powołał do życia kiedyś to forum.
Bynajmniej.Maciej_a1975 pisze: ↑13 wrz 2018, 08:14Przejściówka dziś zakupiłem także też ten temat jest rozwiązany
Jednak będzie już grało. Po drodze może wystąpić kilka problemów ale to już ocenisz w trakcie słuchania. Dodam, że nie od razu i dlatego zasugerowałem by dać sobie więcej czasu na kolejne decyzje co do upgrade elementów sprzętu.
Tylko sugestia, bo
Mnie zupełnie obojętne co i czy cokolwiek zrobisz

Miłego dnia,
-
Co do przejściówki to temat rozwiązany Jest na tą chwilę bo tak jak mówisz może się okazać że jednak nie będzie wszystko tak jakbym sobie tego życzył i wtedy pomyślę o zmianie przewodów sygnałowych ale mimo wszystko nie będę się za to brał sam.
Podsumowując temat igły czy zakupu igły to nie wiem czy napisałem coś takiego co mogłoby spowodować twoją mam wrażenie dość nerwową reakcję. Wielu z użytkowników tego forum ma o wiele większe doświadczenie ode mnie w sprawach wymiany sprzętu konfiguracji a i pewnie u wielu z was na półce leżą rzeczy które w takim nowicjuszem jak ja mogą się przydać dlatego nie widzę nic złego w tym gdyby ktoś chciał sprzedać na przykład igłę Co nie oznacza że zaraz handlarzem.
Podsumowując temat igły czy zakupu igły to nie wiem czy napisałem coś takiego co mogłoby spowodować twoją mam wrażenie dość nerwową reakcję. Wielu z użytkowników tego forum ma o wiele większe doświadczenie ode mnie w sprawach wymiany sprzętu konfiguracji a i pewnie u wielu z was na półce leżą rzeczy które w takim nowicjuszem jak ja mogą się przydać dlatego nie widzę nic złego w tym gdyby ktoś chciał sprzedać na przykład igłę Co nie oznacza że zaraz handlarzem.
- darkman
- Kontakt:
Jeśli przejściówka z GND (widełki) to nie powinno być problemów. Dobrze dokręć punkt połączenia elektrycznego (zacisk na obudowie wzmacniacza).
Ależ skąd!? W mojej opinii nie napisałem niczego nerwowego. Testowałem jedynie czy napisanie tobie, że nam też wszystko jedno, da naturalne sprzężenie zwrotne. Dało.
-
Sam widzisz że poziom mojej wiedzy na temat gramofonów nie jest zbyt wysoki więc przepraszam od razu jeżeli pytam czasami o rzeczy dla Ciebie oczywiste. Świadczy o tym pytanie o ramię z rzekomym czyścikiem. Sam z siebie teraz się śmieję