Gramofon pod planowany zestaw hi fi w celu digitalizacji winyli
-
Gramofon pod planowany zestaw hi fi w celu digitalizacji winyli
Witam.
Obecnie zbieram sobie budżet na złożenie w miarę sensownego zestawu audio. Chciałbym w nim też zawrzeć gramofon, ale jego głównym zastosowaniem byłoby digitalizowanie płyt winylowych. Planuje mniej więcej w ciągu roku zakupić ten wzmacniacz: http://www.onkyo.pl/pl/Produkty/Hi-Fi/W ... -Fi/A-9050
I teraz pytanie - jaka technologia digitalizacji winyli zapewnia największa "wierność"? Wiem, że na rynku są gramofony z USB które podłącza się bezpośrednio do komputera ( rozważałem np ten model: https://www.euro.com.pl/gramofony/audio ... arny.bhtml ). W jaki sposób odbywa się digitalizacja w tej technologi? Czy karta dźwiękowa w komputerze ma tu wpływ? (jeśli tak to pewnie zasadne byłoby do zaopatrzenie się w jakąś zewnętrzna kartę dźwiękowa bo podejrzewam, że w lapotopie nie będzie ona najlepszej jakości).
Czy polecalibyście takie rozwiązanie czy może lepszym wyjściem byłoby zakupienie jakiegoś lepszej klasy używanego gramofonu (z tego co wiem z lektury forum można spokojnie kupić używkę zarówno tańsza jak i lepszą niż to co oferowane w sklepach) i zgrywanie poprzez połączenie wzmacniacza z komputerem, zapewne również z zastosowaniem jakiejś zewnętrznej karty? (dodatkowe pytanie czy komputer powinno się tu podłączać do wyjścia pre - out czy line - out?)
W temacie hi fi jestem totalnym laikiem, więc z góry dziękuje za wszelką pomoc.
Obecnie zbieram sobie budżet na złożenie w miarę sensownego zestawu audio. Chciałbym w nim też zawrzeć gramofon, ale jego głównym zastosowaniem byłoby digitalizowanie płyt winylowych. Planuje mniej więcej w ciągu roku zakupić ten wzmacniacz: http://www.onkyo.pl/pl/Produkty/Hi-Fi/W ... -Fi/A-9050
I teraz pytanie - jaka technologia digitalizacji winyli zapewnia największa "wierność"? Wiem, że na rynku są gramofony z USB które podłącza się bezpośrednio do komputera ( rozważałem np ten model: https://www.euro.com.pl/gramofony/audio ... arny.bhtml ). W jaki sposób odbywa się digitalizacja w tej technologi? Czy karta dźwiękowa w komputerze ma tu wpływ? (jeśli tak to pewnie zasadne byłoby do zaopatrzenie się w jakąś zewnętrzna kartę dźwiękowa bo podejrzewam, że w lapotopie nie będzie ona najlepszej jakości).
Czy polecalibyście takie rozwiązanie czy może lepszym wyjściem byłoby zakupienie jakiegoś lepszej klasy używanego gramofonu (z tego co wiem z lektury forum można spokojnie kupić używkę zarówno tańsza jak i lepszą niż to co oferowane w sklepach) i zgrywanie poprzez połączenie wzmacniacza z komputerem, zapewne również z zastosowaniem jakiejś zewnętrznej karty? (dodatkowe pytanie czy komputer powinno się tu podłączać do wyjścia pre - out czy line - out?)
W temacie hi fi jestem totalnym laikiem, więc z góry dziękuje za wszelką pomoc.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Gramofon pod planowany zestaw hi fi w celu digitalizacji winyli
A masz jakieś dzieła które nie ukazały się na cyfrze?
Dlaczego?
Im lepszy DAC tym lepsza wierność.
Odpuść.
DAC za preampem przerabia sygnał na cyfrowy. Tani DAC, tani preamp, tani gramofon ogółem.
Przy gramofonie z USB? Nie, bo sygnał dociera do komputera już w postaci cyfrowej. Przechodzi przez kartę dźwiękową dopiero jeśli chciałbyś ten sygnał odtworzyć.
Zapewne tak. Lepsza karta dźwiękowa - lepszy DAC.
Lepiej kupić używkę jeśli chodzi o gramofon.
Nie rozumiem pytania. Pre-out czy line-out czego?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Tak, poza tym wydanie cyfrowe = inny mastering
Dlaczego ten? czy dlaczego za rok

Wzmacniacza. Ten onkyo ma dwa wyjścia oznaczone pre out i line out. Rozumiem, że gramofon wchodzil by w gniazdo "phono" a z jednego z wymienionych wyjść musiałby iść kabel RCA na jack do wejścia line in karty dźwiękowej?Im lepszy DAC tym lepsza wierność.
Nie ma niczego w znosniej jakosci z technologią USB?
DAC za preampem przerabia sygnał na cyfrowy. Tani DAC, tani preamp, tani gramofon ogółem.
Przy gramofonie z USB? Nie, bo sygnał dociera do komputera już w postaci cyfrowej. Przechodzi przez kartę dźwiękową dopiero jeśli chciałbyś ten sygnał odtworzyć.
Czyli jakaś używka, zewnętrzna karta dźwiękowa i zgrywanie w ten sposób, tak?
dodam też, że nie dysponuje super słuchem anie nie ma specjalnie audiofilskich zapędów

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Poza tym, każde wydanie czy tłoczenie winylowe = inny mastering

Aha?
Tragedia.
Nie.
Tak.
Tak. Line-out.
Problem w tym że jakość preampa gramofonowego w Onkyo może być taka sobie.
Mi wystarczy że nie jesteś głuchy. Cała reszta to błazenada wynikająca z braku doświadczenia.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
No własnie

Tzn? Dyskusja i tak jest tu jałowa raczej, bo wątpie by mnie było kiedykolwiek stać na jakieś sprzety z wyższej półki. Podejrzewam, że w porownaniu do posiadanej przeze mnie mikrowieży Yamahy i tak będzie to progres

Czyli eentualnie dochodziłaby opcja kupienia jakiegoś osobnego pre ampa, lub gramofonu z wbudowanym pre ampem i podłączenie przez zwykle wejście analogowe wzmacniacza?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Za cenę nowego Onkyo kupisz używany wzmacniacz z wyższej półki.
"Jałowość" dyskusji właśnie trafiła do kosza

Tak, nie, tak.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dziekuje za rade, ale obawiam się, że szukanie całości używanej to ani nie na moją wiedzę ani nerwy. Jak mowiłem nie mam tak wielkich wymagań. Nawet z tego jak gra posiadana przeze mnie Yamaha jestem zadowolony więc każdy "upgrade" bedzie dla mnie dobry

Rozumiem, że "nie" tyczy się wbudowanych pre ampów. wiem, że niektozy pasjonaci i rzemieślnicy robia sami takie konstrukcje łączac uzywane gramofony z pre ampami (u mnie w mieście jest conajmniej jedna taka osoba, o ktorej znalazlem pozytywne opinie tu na forum). Czy takich konstrukcji też się wystrzega i trzymać sie tylko całkiem osobnego pre ampa?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wszystko zależy od tego czy chcesz gorzej czy lepiej wydać pieniądze.
Jeśli gorzej no to trudno. Zgadzam się, pewnie i tak będzie lepiej.
To ma sens tylko jeśli chcesz być wygodny albo masz mało miejsca.
Zastanów się dobrze co Tobie da to że preamp będzie wbudowany.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Z góry założyłem, że taka konstrukcja może wyjść taniej, ale pewnie masz racje - wcale nie musi. (inna sprawa, że miejsca w pewnym momencie faktycznie moze zacząć brakować). Dzieki za rozjasnienie wielu spraw, zwlascza tego, żeby odpuścić sobie usb i kombinować ze skladaniem toru gramofon>wzmacniacz>karta. Kiedy jakiś nowy wzmacniacz pojawi się w domu to zapewne wróce do tego wątku aby podpytać o jakieś używane gramofony w budżecie jaki uda się wówczas przeznaczyć. Jeszcze raz wielkie dzieki 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dla mnie DAC to DAC, obojętnie w którą stronę konwertujemy 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Ale w takim razie po co Ci inny mastering. jak weźmiesz kiepski gramofon z kiepską wkładką do tego słaby preamp i szumiącą kartę adc to wyjdzie Ci dużo gorzej niż to co masz z CD nawet na kiepskim masteringu.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
Post który zacytowałeś dotyczył wzmacniacza. W kwestii gramofonu rozważam jak najbardziej zakup lepszego używanego sprzętu wraz z jakąs w miare przyzwoitą zewnętrzną kartą dźwiękową.
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Dla dobrego efektu przy digitalizacji potrzebujesz dobry przyzwoity gramofon, bardzo dobrą wkładkę, dobry preamp i znośną kartę. Wzmacniacza to ja w tym w ogóle nie widzę. Karta 24/96 w zupełności wystarczy i sam jej koszt będzie kilkukrotnie mniejszy od reszty toru.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
Pocztytaj o korg dac 10r np tutaj:
http://hd-opinie.pl/28631,audio,recenzj ... wanie.html
Mam wersje bez nagrywania tj. Korg dsd-dac-100 i zapewniam Cię ze w tej cenie to urządzenie jest wybitne (DAC) jeśli chodzi o dźwięk. Z tego co ludzie piszą na forach to jest to świetny (ta wersja z linku) sposób konwersji winyla do cyfry.
http://hd-opinie.pl/28631,audio,recenzj ... wanie.html
Mam wersje bez nagrywania tj. Korg dsd-dac-100 i zapewniam Cię ze w tej cenie to urządzenie jest wybitne (DAC) jeśli chodzi o dźwięk. Z tego co ludzie piszą na forach to jest to świetny (ta wersja z linku) sposób konwersji winyla do cyfry.