Zbyt wolne obroty na jednej płycie ?
-
Zbyt wolne obroty na jednej płycie ?
Dzień dobry - spotkało mnie dzis spore zaskoczenie przy próbie odsłuchania najnowszej płyty Deep Purple, po właczeniu obroty wydały mi sie zdecydowanie za wolne, pomyslałem cos nie tak z gramofonem - jest nowy mam go od tygodnia Audio-Technika AT-LP120 USB, płyta również nowa pierwszy odsłuch, obroty zdecydowanie za wolne, pierwszy utwór myśle moze tak ma być drugi trzeci niemozliwe druga strona to samo, inna płyta wszystko w porządku jak wcześniej na wszystkich płytach, kolejna płyta o tym samym ciężarze co Deep Purple 180 gram wszystko ok, drugi krążek nowego albumu znowu to samo za wolno kolejna płyta wszystko ok. Mówiąc szczerze nie wiem co mysleć teoretycznie nie możliwe w praktyce jednak istnieje, lampa stroboskopu oczywiście wszytko ok więc obroty płyty niby ok,więc co ? Gramofon do tej chwili bez zastrzeżeń wręcz przeciwnie po kilku wczesniejszych używkach (Fonika, bernard, Sony, Onkyo) pod kazdym wzgledem super w końcu nowy sprzęt mówię a tu taka niespodzianka. Ma ktoś z szanownych kolegów jakiś pomysł ?
- Dragant
- Gramofon: Sony PS-X70
Re: Zbyt wolne obroty na jednej płycie ?
Wybacz głupie pytanie... ale słuchasz jej na 33RPM czy 45? Bo wytłoczona jest na 45RPM i może nie przełączasz na odpowiednią prędkość.
Sony PS-X70, Nagaoka MP-110+JNP-200/Denon DL301 MKI, Nuda Mini, Rotel RA971, Canton Karat 300, Rotel RCD-930AX
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Hmm.. cześć!
Pan co mówi Dzień dobry, to nie może być grafomanik@ chłopaki - odszczekuję, hau,hau..
Wiesz Twój gramofon ma najwyraźniej to co ja. Nie lubi Parpli bez Johna Lorda, Ryśka Blackmore i z przepitym głosem Gilana. Taka karma
Nizależnie od ilości gadgetów, które dołaczyli do LP mojego Szanownego Kolegi PiD.
Poza tym odnosząc się wyłącznie i direct do Twojego opisu to: uszkodzona płyta.
pozdrawiam,
`d

Pan co mówi Dzień dobry, to nie może być grafomanik@ chłopaki - odszczekuję, hau,hau..
Wiesz Twój gramofon ma najwyraźniej to co ja. Nie lubi Parpli bez Johna Lorda, Ryśka Blackmore i z przepitym głosem Gilana. Taka karma

Poza tym odnosząc się wyłącznie i direct do Twojego opisu to: uszkodzona płyta.
pozdrawiam,
`d
- Dragant
Live outtakes są naprawdę fajne w tym wydaniu

Ale tak na poważnie... Wydanie, które posiadam jest tłoczone na 45RPM, mimo tego, że jest to 12" płyta.
Sony PS-X70, Nagaoka MP-110+JNP-200/Denon DL301 MKI, Nuda Mini, Rotel RA971, Canton Karat 300, Rotel RCD-930AX
-
Oczywiście że nie przełączyłem, rozmiar płyty wydał mi sie tak oczywisty dla obrotów 33 że nawet przez mysl mi nie przeszło akurat to rozwiązanie, jest wszystko ok, dziekuje za podpowiedz
:):) Z tego wszystkiego wyślizgnęła mi sie przy ponownym wyciaganiu z opakowania i ma nie ładna ryskę na szczęście jej nie słychać, ale numer
:):)

- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
No wiem ale zakładam, że kolega potrafi obsłużyć swój gramofon i zmiana obrotów go tylko wzmocni. 

- Dragant
Cieszę się, że problem rozwiązany

Ot, nauczka na przyszłość

Jak to dobrze, że można Cię jeszcze czymś zaskoczyć

-
Jakież żywotne forum, az wstyd że to tej pory zdarzało mi sie tu tylko zagladać a nigdy sie nie zarejstrowałem, zazwyczaj na forach czeka sie na odpowiedz długo długo, a tu proszę ile życzliwych osób chetnie wspierających laika poniekąd wyszło, pomimo to że moja przygoda z czarna płyta trwa mniej lub więcej przerwanie od 1985 roku kiedy to jako młodzieniec sam zakupiłem swój pierwszy winyl na stoisku KAW Iron Maiden Live After Death - do dzis na składzie
Jeszcze jedno pytanie czy to ewenement obroty 45 dla duzej płyty czy poprostu ja nie miałem szczęścia nigdy takiej spotkać ?

- Myszor
- Gramofon: PD-300
45 dla dużej płyty to oznaka szacunku i wiary w jakość 

Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- Dragant
Nie, nie jest to coś wyjątkowego, jednakże zdecydowana większość dwunastocalowych albumów jest na 33.3 RPM. Zazwyczaj widnieje informacja o prędkości odtwarzania, ale w tym wypadku faktycznie jej nie ma

- Kichal
- Gramofon: Technics SL-5300
Mam taką jedną w kolekcji, ale generalnie jest sporo. Słyszałem, że ta sama płyta przy 45RPM i 33RPM, obie na 12" zagra dużo lepiej w pierwszej wersji - będzie więcej szczegółów. Ostatnio ktoś robił na facebooku graficzne przedstawienie na grupie winylowej xD
https://www.discogs.com/Copyrights-Lear ... se/2251869
Aczkolwiek w omawianej przeze mnie płycie raczej nie robi różnicy czy jest 33 czy 45 xD
Jest: Technics SL-5300 // Dual CV-1400 // Canton GLX-100
Były: ITT HiFi 8012, Pioneer SPL-40, Pro-Ject Debut III DC Esprit, Kenwood KA-3700
Były: ITT HiFi 8012, Pioneer SPL-40, Pro-Ject Debut III DC Esprit, Kenwood KA-3700
- Dragant
Zgadzam się - 45RPM brzmią lepiej zazwyczaj. Z rodzimych produkcji: Brodka - LAX. Bardzo przyzwoicie nagrana 12" na "szybkich" obrotach.
@Darkman - tak, pozazdrościłem Ci tej Moniki
@Darkman - tak, pozazdrościłem Ci tej Moniki

-
To kolejny dowód na to że człowiek uczy sie całe życie
, ciekawe to co szanowni koledzy pisza o tych obrotach, wielkości płyty i jakości - tak więc trzeba sie pochylić bardziej nad tym wydaniem i założyć słuchawki oddając się w pełni jej walorom. Więc teraz i ja mam taką w swojej mini kolekcji 

- Myszor
- Gramofon: PD-300
Normalne. Szybszy przesuw nośnika = więcej miejsca na upchanie szczegółów.
Nie jestem w stanie tak szacować jak Dragant ale myślę że gdzieś 1 na 15 płyt mam na 45rpm.
Nie jestem w stanie tak szacować jak Dragant ale myślę że gdzieś 1 na 15 płyt mam na 45rpm.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- Dimas
- Gramofon: SONY PS X65
Mnie także się zdaje ze 45 "lepiej" grają!
Mam kilka maxi-singli wszystkie powalają jakością dźwięku a z albumów nowy ed na 45 także bardzo dobra płytka
Mam kilka maxi-singli wszystkie powalają jakością dźwięku a z albumów nowy ed na 45 także bardzo dobra płytka
technics sl-1610->shure v15III,yamaha tc-720,ct-710,ca-710,marantz cd54 ->technics SB7
sony ps x65->xl45,V90LPS,yamaha bd s673,yamaha rx a1070,Sony SS X9ED
sony ps x65->xl45,V90LPS,yamaha bd s673,yamaha rx a1070,Sony SS X9ED