Problem z odtwarzaniem płyt
-
Problem z odtwarzaniem płyt
Witam. Niedawno (tydzień temu) zakupiłam sprzęt denon DP-29F. Z początku wszystko chodziło dobrze, ale dziś znajomy chciał zmienić utwór, co poskutkowało tym że igła zaczęła nagle przeskakiwać i przemieszczać się do środka. Nie jestem pewna czy chodzi o to, że igła się zjechała, proszę o pomoc:)
- Reymont
Re: Problem z odtwarzaniem płyt
Igła powinna wytrzymać przynajmniej kilkaset godzin grania. Gramofon masz wypoziomowany?
- Kichal
- Gramofon: Technics SL-5300
Poza sprawdzeniem poziomu zobacz czy igła nie jest mocno zabrudzona (aż poklejona) kurzem, jak kiedyś nie myłem płyt to po paru/nastu potrafiła nałapać tyle kurzu że nie wpadała w rowek. Sprawdź czy jest ustawiona dobrze przeciwwaga - to częsty powód, osoby które świeżo kupiły gramofon praktycznie go nie kalibrują i nie ustawiają nacisku.florencerose pisze:Witam. Niedawno (tydzień temu) zakupiłam sprzęt denon DP-29F. Z początku wszystko chodziło dobrze, ale dziś znajomy chciał zmienić utwór, co poskutkowało tym że igła zaczęła nagle przeskakiwać i przemieszczać się do środka. Nie jestem pewna czy chodzi o to, że igła się zjechała, proszę o pomoc:)
Jest jeszcze opcja, że zostałą uszkodzona igła (została złamana wewnątrz korpusu, że niby jest ale nie trzyma się na tyle sztywno jak powinna).
Jest: Technics SL-5300 // Dual CV-1400 // Canton GLX-100
Były: ITT HiFi 8012, Pioneer SPL-40, Pro-Ject Debut III DC Esprit, Kenwood KA-3700
Były: ITT HiFi 8012, Pioneer SPL-40, Pro-Ject Debut III DC Esprit, Kenwood KA-3700
- krolix
Wydaje mi się, że ten model gramofonu nie posiada możliwości regulacji.Kichal pisze:Sprawdź czy jest ustawiona dobrze przeciwwaga - to częsty powód, osoby które świeżo kupiły gramofon praktycznie go nie kalibrują i nie ustawiają nacisku.

A poza tym jak napisano powyżej, sprawdziłbym najpierw czy igła nie jest zabrudzona i czy gramofon jest wypoziomowany.
-
Igła nie jest zabrudzona, gramofon jest wypoziomowany. Podkreślam, że wszystko było ustawione i przez kilka dni działało bezbłędnie, a problem nastąpił nagle. Czy to możliwe, że igła uszkodziła się po czymś takim?
- Regsoft
-
- Kichal
- Gramofon: Technics SL-5300
Nie jest ona przekręcona na bok ? Ciężko to określić po zdjęciach ogólnie, najlepiej samemu podotykać wykałaczką i zobaczyć jak się zachowuje, czy wraca do początkowej pozycji i czy jest podatna na jakieś dziwne ruchy (kręci się itp). Oczywiście należy to robić z wyczuciem bo można samemu krzywdę zrobić. Jak opuszczasz ramię na płytę to wkładka (to białe plastikowe) nie jest bardzo nisko przy płycie ?
Jest: Technics SL-5300 // Dual CV-1400 // Canton GLX-100