Ad Fontes by Andrzej Analogowy

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
andrzej analogowy

Post autor: andrzej analogowy »

Jeśli potrafię dopasować ramię do kloca w rodzaju DENON 103 , to dopasuję do każdej praktycznie wkładki.Największa masa efektywna jaką uzyskałem bez pogorszenia "trakcji"ramienia to 25 gramów.W zakresie podatności 5-50 radzę sobie...Tak przynajmniej twierdzą moi nabywcy.Oferuję różne modele,kredensy i całkowicie metalowe-powiedziałbym nawet,że mocno futurystyczna.Popularnością cieszy się nieodmiennie od 5 lat AD FONTES w wersji drewnianej.Pozostałe robię sporadycznie..Takie są oczekiwania sporej grupy moich klientów.Zapraszam wszystkich na odsłuch i rozmowę o winylu.Włocławek to centrum Polski z dostępem do autostrady,więc nie koniec świata..
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Re: Ad Fontes by Andrzej Analogowy

Post autor: JacK »

Od jakiegoś czasu nurtuje mnie pytanie dlaczego niektórzy producenci robią przeciwwagi ze środkiem ciężkości poniżej osi ramienia. Widzę Andrzej że i Ty tak właśnie robisz. Dlaczego, co to w praktyce daje ?
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
robiz

Post autor: robiz »

andrzej analogowy pisze:Jeśli potrafię dopasować ramię do kloca w rodzaju DENON 103 , to dopasuję do każdej praktycznie wkładki.Największa masa efektywna jaką uzyskałem bez pogorszenia "trakcji"ramienia to 25 gramów.W zakresie podatności 5-50 radzę sobie...Tak przynajmniej twierdzą moi nabywcy.Oferuję różne modele,kredensy i całkowicie metalowe-powiedziałbym nawet,że mocno futurystyczna.Popularnością cieszy się nieodmiennie od 5 lat AD FONTES w wersji drewnianej.Pozostałe robię sporadycznie..Takie są oczekiwania sporej grupy moich klientów.Zapraszam wszystkich na odsłuch i rozmowę o winylu.Włocławek to centrum Polski z dostępem do autostrady,więc nie koniec świata..
Zgadza się w 100 %. Herbatka i ciacha w '"wartsztacie " u El Comendante to fajny czas ;) Drewniany Fontek to juz klasyka, powiedziałbym. Miałem możliwość obcowania z " metalowym " , wygląda i gra zacnie z Goldringiem. No ale " drewno " w mojej opinii , ciekawsze.

robiz
eenneell

Post autor: eenneell »

JacK pisze:Od jakiegoś czasu nurtuje mnie pytanie dlaczego niektórzy producenci robią przeciwwagi ze środkiem ciężkości poniżej osi ramienia.
JacK pisze:Dlaczego, co to w praktyce daje ?
Wygląda profesjonalnie!?
Awatar użytkownika
JacK

Pozwolisz eenneell że zaczekam na odpowiedź konstruktora, skoro jak sam Andrzej napisał że wszystko w tym gramofonie jest gruntownie przemyślane i sprawdzone w wielu odsłuchach to myślę że nie o wygląd chodzi.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
eenneell

Post autor: eenneell »

JacK pisze:Pozwolisz eenneell że zaczekam na odpowiedź konstruktora
Pozwolę ;)
Z mojej strony to była "mała" prowokacja :mrgreen: Sam jestem ciekaw odpowiedzi, bo jak zauważyłeś JacK moje "krytyczne uwagi" dotyczą wyglądu, a nie ogólnie pojętej inżynierii...
A z tego co obserwuję to przeciwwaga o takiej konstrukcji w pozycji "równoważnej" nic nie zmienia jedynie ma znaczenie wtedy kiedy "mimośśród" jest przesunięty na zewnątrz, czy do wewnątrz!
No to czekamy na odpowiedź ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

vinylpiotrek pisze:Bez sensu.
Bądź co bądź, przesadziłeś.

Nie jestem zdziwiony, że Pilot się zirytował.
Formy w jakiej to przekazał oczywiście nie popieram, ale trudno mi się nie zgodzić by nie było trochę racji w tym co przekazał.

Nie zareagowałem z dość prostego powodu. Pilot dość szybko ochłonął, a potem trafnie (wg mnie) podsumował problem jaki wystąpił:
Pilot pisze:Jakimś cudem, korzystając z doświadczeń osób obeznanych w temacie złożyłem system, z którego jestem zadowolony, podoba się odsłuchowo osobom, które mnie odwiedziły i uraża mnie coś takiego vinylpiotrka "Bez Sensu" w systemie, którego nie zna i nie słyszał. Ja nie pisze że bez sensu sa stare rupiecie, które On zachwala, podoba mu się to, słucha tego, jego sprawa. To czy coś ma sens czy też jest bez sensu pozostawmy osobom dla których ma to jakiś sens. Tyle w tym temacie z mojej strony.
Po czym darował sobie dalszą dyskusję nt. swojego sprżętu. Dla mnie taka reakcja była bardziej kulturalna i "sensowna" niż to co pokazał vinylpiotrek, wbrew pozorom.
Pilot pisze:Chudy-b, jeżeli osobiste wycieczki są karygodne to co ma w takim wypadku zrobić administrator w kierunku której osoby pewne inne osoby non stop urządzają sobie osobiste wycieczki? Reagować? Napisz to tylko wielkimi literami. Ok? ;) :clap:
A to już jest moja sprawa, czy pozwalam sobie komuś włazić na głowę czy też nie :)
vinylpiotrek pisze:W takim dość ekstrawaganckim gramofonie, szytym na miarę
No właśnie, "szytym na miarę". Po tym co Andrzej napisał chyba można przyjąć, że jeśli pojawia się klient i chce ramię cięższe to konstruktor raczej nie będzie odmawiał :) A jeśli przychodzi ktoś kto dopiero zaczyna albo ma już jakiegoś Ortofona 2M, Shure czy innego AT to Andrzej ma ich na siłę uszczęśliwiać, budować gramofon z trzema ramionami czy po prostu "uszyć na miarę"?
vinylpiotrek pisze:Inna sprawa, że koszt igły do takiej AT440Mla, który to decyduje o kosztach eksploatacji w dłużym okresie czasu, zbliża ją pod względem kosztów eksploatacji bliżej MC niż większości MM.
Jest to jakiś argument (choć ciężko to rozpatrywać w kategorii wady bądź zalety), ale z drugiej strony nie tylko tej AT dotyczy prawda, że do droższych wkładek są droższe igły.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
JacK

Pan konstruktor chyba olał odpowiedzi na tym forum, może target tutaj za słaby ?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

On chyba ogólnie rzadko tutaj wpada. Może na PW odpowie?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
JacK

Odpowiedział i mam nadzieję że nie ma problemu jak zacytuję tę wypowiedź na forum.

"Nie wdając się w głębokie analizy mechaniki ramion , można powiedzieć,że skutkuje to obniżeniem środka ciężkości poniżej osi ramienia.Sprawdziłem kiedyś różnice w "graniu" i wydawało mi się,że jest bardziej szczegółowo.Ponieważ szczegółowość była moim głównym celem,tak już zostało.Ubocznym skutkiem takiej przeciwwagi jest konieczność ustalania nacisku igły na poziomie płyty.Ponieważ wagi mają pewną grubość należy pamiętać o poprawce ze względu na tą grubość właśnie.Np.waga o grubości 15 mm wprowadza błąd + o,3 grama."

Teraz sprawdzę na moim ramieniu RB300, gdzie oryginalną centryczną przeciwwage zastąpi taka z obniżonym środkiem ciężkości.
Awatar użytkownika
andrzej analogowy

Od razu dostałem po grzbiecie,że nie odpisuję.Po prostu nie przyszło powiadomienie o nowych wpisach w tym wątku, więc sądziłem,że nic się nie dzieje.Teraz będę sprawdzał co dzień.Mam nadzieje,że wyjaśnienia były inspirujące i skłaniają do badań..
Awatar użytkownika
JacK

Mnie skłoniły, ciekaw jestem czy coś szczegółowiej usłyszę zmieniając przeciwwage z oryginalnej na niecentryczną w prostym ramieniu RB300, coś na dniach napiszę.
Awatar użytkownika
Pawelec
Gramofon: Składak

Post autor: Pawelec »

Nie znam dokładnie ramienia RB300 i nie wiem jak rozwiązana jest kompensacja sił skrętnych ramienia względem osi rurki spowodowanej przesunięciem środka ciężkości główki wraz z wkładką. Jeżeli jest to tulko sztywne połączenie w płaszczyźnie poziomej to moim zdaniem jest szansa, że usłyszysz ;) Jeżeli jest w nim regulacja kontry tak jak w większości SME to może wprowadzić błąd w zakresie tej regulacji.
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122

Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
blackholesun

Post autor: blackholesun »

.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2016, 12:23 przez blackholesun, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
andrzej analogowy

Pozwalam sobie rozpisać konkurs na nazwę tego produktu.Na razie roboczo rondelek..
Załączniki
IMG_5368.jpg
ODPOWIEDZ