Jak ustawić ramię w gramofonie?
- chudy_b
Kalibracja automatu
Gramofon automatyczny i manualny w zakresie ustawienia wkładki i ogólnie ramienia niczym się nie różnią.
- esdarek
- Gramofon: bambino
Kalibracja automatu
Nie mam już w tym roku miejsc. Może jednak uda nam się pomóc Ci w jakiś sposób na odległość. Jakich regulacji chcesz dokonać?
- krolix
Re: Kalibracja automatu
Nie wiem czemu chcesz płacić za czynności, które bez problemu możesz wykonać sam? Także kupując nowy gramofon sam ustawiasz nacisk i antyskating, przed Tobą czyniły to miliony osób i nikt nie biegał z tym do serwisu.JoJo pisze: Chciałem tylko by wyregulowali mi antyskating oraz nacisk igły no i ogólnie żeby to po prostu grało i nie niszczyło płyt.
Czy gramofon automatyczny naprawdę stanowi taki duży problem?
Czy jestem go w stanie sam skalibrować w domu, jak?

- wlodekg0
Re: Jak ustawić ramię w gramofonie
Hej, bardzo pomocne poradyWojtek pisze:Dzięki za zdjęcia. Szkoda że twoja wkładka to jakiś "noname", no ale to nic, będziemy improwizowali
Upewnij się że gramofon stoi na wypoziomowanej powierzchni, bo inaczej ramię może się tobie kiwać
Jak zbalansować ramię?
Wyłącz gramofon z sieci. Ustaw antyskating i nacisk na 0. Ostrożnie unieś wkładkę i przestaw ją tak by była gdzieś pomiędzy stopką, a talerzem. Uważaj by igła nie dotknęła powierzchni gramofonu/talerza. No i teraz zaczyna się zabawa
Zbalansowane ramię, gdy nacisk jest zerowy, trzyma pion równolegle do powierzchni talerza. Jeśli tak nie jest i ramię zamiast być w stanie równowagi to "bije" w dół lub w górę, musimy przystąpić do regulacji. Na wyczucie, drobnymi obrotami, kręć regulacją nacisku (łap za ciężarek, nie za plastikowe kółko ze skalą) i obserwuj zmiany. Rób tak aż dojdziesz do wspomnianej równowagi ramienia. Z tym jest najwięcej roboty i wymaga trochę praktyki, szczególnie jak się to robi pierwszy raz, ale bez obaw, dasz radę
Jak już to będziemy mieli z głowy to możesz ramię znów postawić na stopkę. Zwróć uwagę na ciężarek regulacji nacisku. Zapewne skala teraz nie będzie się zgadzałaTrzymając jedną ręką ciężarek, obróć drugą ręką skalę, tak by wskazywała 0. Teraz masz pewność, że 0 na skali to faktycznie jest zerowy nacisk
No i w zasadzie to by było na tyle, gdyż w tym momencie ustawiamy optymalny nacisk dla naszej wkładki (podany zazwyczaj przez producenta) i zgodny z tym antyskating. Jednakże o Twojej wkładce nic nie wiemy. Ja bym u ciebie ustawił nacisk rzędu 1.5-2g, gdyż jest to chyba najpopularniejszy przedział wartości nacisku igły dla tego typu wkładekMożesz zacząć od 1.75 no i później w ramach obserwacji ewentualnie poprawiać ustawienie, odpowiednio dociążając lub odciążając wkładkę, ale bez wykraczania poza wyznaczony przedział.
Antyskating jest fabrycznie skalibrowany z ramieniem, tak więc z zasady działa to tak, że jeśli ustawimy nacisk 1.5g na ramieniu, to antyskating również ustawiamy na wartość 1.5 (bierz pod uwagę lewą skalę).
To chyba tyle. Mam nadzieję że instruktaż jest dość zrozumiały

- chudy_b
Wg. vinylengine dla wkładki EPC 270C z oryginalna igłą nacisk należy ustawić na 1.5 -2.0g
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ja też nie wiem jaką masz igłę. Tylko sprzedawca może wiedzieć co kupił i zamontował
My możemy sobie co najwyżej zgadywać.
Pewnie ktoś poszedł po najniższej linii oporu i wybrał coś z oferty Wamatu. Nacisk pasujący pod oryginalne igły, czyli coś koło 1.8g, powinien być OK.

Pewnie ktoś poszedł po najniższej linii oporu i wybrał coś z oferty Wamatu. Nacisk pasujący pod oryginalne igły, czyli coś koło 1.8g, powinien być OK.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- wlodekg0
Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?
Dzięki za pomoc, przydała się. Na marginesie dowiedziałem się iż do tej wkładki 270c idzie igła eps 270cs, była kupowana w firmie wamat która zajmuje się wkładkami i iglami do gramofonow, także wszystko ok 

- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Czyli tak jak przypuszczałem Stylus Co. Japanwlodekg0 pisze:igła eps 270cs, była kupowana w firmie wamat

http://www.jico-stylus.com/product_info ... cts_id=635
albo eliptyk:
http://www.jico-stylus.com/product_info ... cts_id=633
Ciekaw jestem jak się ma jakościowo zamiennik z Wamatu do Jico.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Kup i nam powiedzObywatel pisze:Ciekaw jestem jak się ma jakościowo zamiennik z Wamatu do Jico.

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Korciło mnie żeby kupić zamiennik od Wamata
Może kiedyś... Eliptyk wcale nie jest tani - kosztuje 69 zł.

Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
- ROCHO
- Gramofon: SONY PS-X60
Mam pytanie.
Czy ustawiając wysokość ramienia w DUAL 721 za pomocą poziomicy jest dobre ?
Małą okrągłą poziomicę kładę na koszyk opuszczam ramię na płytę i pokrętłem VTC ustawiam do takiej wysokości aby wypoziomować. Następnie przeprowadzam ustawienia ramienia. Antyskating i nacisk na 0 i ustawiam równowagę ramienia. A dalej nacisk igły na płytę i antyskating.
Czy ustawiając wysokość ramienia w DUAL 721 za pomocą poziomicy jest dobre ?
Małą okrągłą poziomicę kładę na koszyk opuszczam ramię na płytę i pokrętłem VTC ustawiam do takiej wysokości aby wypoziomować. Następnie przeprowadzam ustawienia ramienia. Antyskating i nacisk na 0 i ustawiam równowagę ramienia. A dalej nacisk igły na płytę i antyskating.
-
Nie.
Wytnij kawałek 10 x 15cm z papieru milimetrowego, złóż na pół pod kątem prostym i połóż na płycie.
Jak opuścisz ramię, to powinno być równoległe do linii poziomych na papierze. (Jeszcze lepiej jak headshell jest równolegle).
Wytnij kawałek 10 x 15cm z papieru milimetrowego, złóż na pół pod kątem prostym i połóż na płycie.
Jak opuścisz ramię, to powinno być równoległe do linii poziomych na papierze. (Jeszcze lepiej jak headshell jest równolegle).
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
A ile ta poziomniczka waży? Czy aby nie zabije igły tak po prostu położona na headshellu bez korekty nacisku? Bez korekty nacisku, z dodatkowym naciskiem na headshell ramię będzie leżało niżej więc nic dobrego tak nie ustawisz.
Ja drukuję kartkę w kratkę (można np. wziąć kartkę z bloku milimetrowego), obcinam dokładnie po jednej linii. Dostawiam do jakiegoś klocka drewnianego lub czegoś innego i stawiam na płycie za ramieniem. Jak linie są równoległe do ramienia (położonego na płycie) to daję spokój. Ktoś gdzieś sprzedawał bloki z plexi z narysowaną na nich podziałką. Dla zwykłych ramion to raczej zbędny luksus. Mogło by się ew przydać do ramion typu SME V które się zwężają a wtedy blok stawia się przed ramieniem a SME ma narysowaną po środku kreskę do której można równać.
Ja drukuję kartkę w kratkę (można np. wziąć kartkę z bloku milimetrowego), obcinam dokładnie po jednej linii. Dostawiam do jakiegoś klocka drewnianego lub czegoś innego i stawiam na płycie za ramieniem. Jak linie są równoległe do ramienia (położonego na płycie) to daję spokój. Ktoś gdzieś sprzedawał bloki z plexi z narysowaną na nich podziałką. Dla zwykłych ramion to raczej zbędny luksus. Mogło by się ew przydać do ramion typu SME V które się zwężają a wtedy blok stawia się przed ramieniem a SME ma narysowaną po środku kreskę do której można równać.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Tu zdania uczonych są podzielone.zbyszek1982 pisze: (Jeszcze lepiej jak headshell jest równolegle).
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
W zasadzie to górna płaszczyzna wkładki powinna być równolegle do płyty, żeby kąt SRA był prawidłowy. Ustawianie wg. headshella lub ramienia zakłada, że są równoległe z osią wkładki.Bacek pisze:Tu zdania uczonych są podzielone.