Dokładnie tak. Gramofon dobrze grał na mf104, wziąłem go do domu, wkręciłem ortka i przestał grać

Do uwag o nacisku dodaj też ustawienie antyscatingu dla nowej wkładki, po ustawieniu geometrii. (najlepiej krok po kroku wg. forumowej recepty: masz w osobnym wątku)strychnina pisze:Mam wagę ale nie elektroniczną. Taką huśtawkę ortofona
Dokładnie tak. Gramofon dobrze grał na mf104, wziąłem go do domu, wkręciłem ortka i przestał grać
Wysunięcie bolca za pomocą multitoola nie przynosi efektu (można go zresztą wyjąć całkowicie). Bolec musi mieć opór, bowiem w przeciwnym razie nadal występuje brak stabilizacji w uchwycie zaciskowym. Sprawdzone empirycznie.Krzysztof_67 pisze:tanim koszyku to po prostu wysuń bolec z uchwytu (z reguły jest on tam wciśnięty lub lekko wklejony) bo jego długość jest jedynym problemem, nie ma znaczenia czy bolec jest na dole czy na górze.
I na koniec: z tego co zrozumiałem jedyna zmiana jaka zrobiłeś to zmiana wkładki z MF na Ortofona.
Tak dla potomnych infoKrzysztof_67 pisze: Dziwię się, że udało Ci się ustawić nacisk 2,5g - ciężarek był chyba na max przysunięty do osi obrotu ramienia.
No to jak już tak miło sobie rozmawiamy to może jeszcze trochę wyjaśnień i porad dla właściciela sprzętudarkman pisze:Krzysztofie 2,5 grama w tym ramieniu to bułka z masłem, ustawia się bez łaski,
Wysunięcie bolca za pomocą multitoola nie przynosi efektu (można go zresztą wyjąć całkowicie). Bolec musi mieć opór, bowiem w przeciwnym razie nadal występuje brak stabilizacji w uchwycie zaciskowym. Sprawdzone empirycznie.