Pomoc w ustawieniu Pioneer pl50l
- Lukasz31
- Gramofon: Thorens TD 125mkI
Re: Pomoc w ustawieniu Pioneer pl50l
Jeśli Pawelec ani Łukasz ( ŁDŁ)nie pomogą masz jeszcze Przemka z linku.
Może uda się dogadać na jakąś dobrą cenę i będzie miał części :
https://allegro.pl/oferta/usluga-komple ... 7738366397
-
Krystian400
- Gramofon: PIONER PL-50L
Dzięki wielkie zagadam, ale ogólnie podjąłem decyzje, że jeżeli naprawa tego ramienia przekroczy 1000 zł to sprzedaje go jako uszkodzony i kupie coś na razie tańszego. Miał mi sprawić tyle radości, a szczerze mówiąc nie mogę na niego patrzeć. Tak więc spróbuje gdzieś na miejscu w promieniu 100 km umówić się na diagnozę i wycenę, a następnie będę myślał dalej, czy wysyłać do kogoś z poleceń na forum, oddać do kogoś polecanego na miejscu, czy wystawić na olx z informacją, że jest niesprawny.Lukasz31 pisze: ↑08 sty 2026, 08:05Jeśli Pawelec ani Łukasz ( ŁDŁ)nie pomogą masz jeszcze Przemka z linku.
GRAMOFON PIONEER PL-50L + WKŁADKA AT 33E
WZMACNIACZ LUXMAN L570
GŁOŚNIKI QUADRAL MONTAN PHONOLOGUE MK1
KABLE GŁOŚNIKOWE CHORD CLEARWAY X
WZMACNIACZ LUXMAN L570
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Oczywiscie to Twoja decyzja ale jak juz poniosles te koszty czyli 700 gramiak i 2000 transport to sprzedajac jako uszkodzony raczej nie odzyskasz kasy. Moze warto sie pochylic jednak i dac szanse na poskladanie tego w calosc i cieszyc sie solidnym sprzetem nawet gdyby mialo to kosztowac 1000 czy wiecej. W sumie gdybyc chcial od poczatku kupic legitny egzemplarz, sprawny i po serwisie a nie kupe zlomu bo tanio, to tez bys zaplacil podobne pieniądze. Tylko bez komplikacji i nerwów. A teraz zamiast opisywac tu epopeje, cieszylbys sie muzą w zaciszu domowym 
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
-
Krystian400
Gdybym wiedział to bym tak zrobił, ale cóżMawis pisze: ↑08 sty 2026, 10:26Oczywiscie to Twoja decyzja ale jak juz poniosles te koszty czyli 700 gramiak i 2000 transport to sprzedajac jako uszkodzony raczej nie odzyskasz kasy. Moze warto sie pochylic jednak i dac szanse na poskladanie tego w calosc i cieszyc sie solidnym sprzetem nawet gdyby mialo to kosztowac 1000 czy wiecej. W sumie gdybyc chcial od poczatku kupic legitny egzemplarz, sprawny i po serwisie a nie kupe zlomu bo tanio, to tez bys zaplacil podobne pieniądze. Tylko bez komplikacji i nerwów. A teraz zamiast opisywac tu epopeje, cieszylbys sie muzą w zaciszu domowym![]()
Problem jest taki, że on wizualnie z czasem wymaga też renowacji, więc jak mam zamknąć się w kwocie 4 tyś zł i mieć gramofon zajechany wizualnie to też mija się z celem. Zobaczymy jak mi to wycenią i wtedy człowiek będzie myślał, ponieważ teraz to tylko gdybanie.
WZMACNIACZ LUXMAN L570
WZMACNIACZ LUXMAN L570
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
To co u Ciebie wydaje się problemem to wykręcone kolce z łożysk/panewek.
W zasadzie o ile te łożyska nie są uszkodzone to to nigdy nie powinno być rozkręcane.
Dlatego pewnie cały ten pierścień opadł bo kolce wyszły z łożysk/otworów. Mam nadzieję że tego nie próbowałeś wkręcać bo w tej pozycji to uszkodzeń trochę by było. W tej sytuacji oddał bym do kogoś kto ma doświadczenie w regeneracji całych ramion bo żeby to dobrze skręcić (na odpowiednich luzach) trochę doświadczenia trzeba mieć. Przy odrobinie szczęścia może części nie będą potrzebne, o ile przy skręcaniu niczego sam nie popsułeś. Żeby nie wysyłać całego gramofonu pewnie z tych filmików idzie dojść jak całe ramię wykręcić.
W zasadzie o ile te łożyska nie są uszkodzone to to nigdy nie powinno być rozkręcane.
Dlatego pewnie cały ten pierścień opadł bo kolce wyszły z łożysk/otworów. Mam nadzieję że tego nie próbowałeś wkręcać bo w tej pozycji to uszkodzeń trochę by było. W tej sytuacji oddał bym do kogoś kto ma doświadczenie w regeneracji całych ramion bo żeby to dobrze skręcić (na odpowiednich luzach) trochę doświadczenia trzeba mieć. Przy odrobinie szczęścia może części nie będą potrzebne, o ile przy skręcaniu niczego sam nie popsułeś. Żeby nie wysyłać całego gramofonu pewnie z tych filmików idzie dojść jak całe ramię wykręcić.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
Krystian400
Powiem ci, że z bezradności już zacząłem się śmiać. Wyczytałem z kilku źródeł, że ta śruba jest odkręcona, więc co zrobiłem.... przykręciłem ją.Bacek pisze: ↑08 sty 2026, 10:44To co u Ciebie wydaje się problemem to wykręcone kolce z łożysk/panewek.
Dlatego pewnie cały ten pierścień opadł bo kolce wyszły z łożysk/otworów. Mam nadzieję że tego nie próbowałeś wkręcać bo w tej pozycji to uszkodzeń trochę by było. W tej sytuacji oddał bym do kogoś kto ma doświadczenie w regeneracji całych ramion bo żeby to dobrze skręcić (na odpowiednich luzach) trochę doświadczenia trzeba mieć. Przy odrobinie szczęścia może części nie będą potrzebne, o ile przy skręcaniu niczego sam nie popsułeś. Żeby nie wysyłać całego gramofonu pewnie z tych filmików idzie dojść jak ramię wykręcić.
Co prawda nie na siłe na chama ile się da, ale przykręciłem. To uświadcza mnie kolejny raz w przekonaniu, że nie powinienem już nic w nim samemu ruszać. Szukam kogoś w okolicy kto zdiagnozuje i wyceni, następnie pomyśle o dalszych krokach.
WZMACNIACZ LUXMAN L570
WZMACNIACZ LUXMAN L570
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
OK. Niestety już dużo czasu minęło odkąd korzystałem z zenmarket, więc trudno mi się odnieść.
Nie pamiętam już czy przerabiałem z nimi reklamacje czy nie.
Buyee chyba ma lepszą obsługę klienta.
Rozumiem że tego nie było widać na zdjęciach z oferty w Japonii?Krystian400 pisze: ↑08 sty 2026, 10:39Problem jest taki, że on wizualnie z czasem wymaga też renowacji
Pytam bo pewnie wtedy byś olał zakup, pomimo niskiej kwoty.
Jeśli nie przerabiał tej serii gramofonów i nie potrafi rozebrać, zrobić, a następnie złożyć ramię jak należy to takie zapytania będą się mijały z celem, bo ten człowiek będzie się uczył sztuki na Twoim niesprawnym egzemplarzu
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Krystian400
Dlatego to ostatni mój zakup na zenmarket, z tego co słyszałem Buyee jest nawet tańszyWojtek pisze: ↑08 sty 2026, 11:14OK. Niestety już dużo czasu minęło odkąd korzystałem z zenmarket, więc trudno mi się odnieść.
Nie pamiętam już czy przerabiałem z nimi reklamacje czy nie.
Buyee chyba ma lepszą obsługę klienta.
Rozumiem że tego nie było widać na zdjęciach z oferty w Japonii?Krystian400 pisze: ↑08 sty 2026, 10:39Problem jest taki, że on wizualnie z czasem wymaga też renowacji
Pytam bo pewnie wtedy byś olał zakup, pomimo niskiej kwoty.
Jeśli nie przerabiał tej serii gramofonów i nie potrafi rozebrać, zrobić, a następnie złożyć ramię jak należy to takie zapytania będą się mijały z celem, bo ten człowiek będzie się uczył sztuki na Twoim niesprawnym egzemplarzu![]()
Zgadza się na zdjęciach wyglądał on dużo lepiej, ten metal wyglądał zwyczajnie ładnie
Szukam kogoś kto jest pewny, że zrobił kilka dokładnie tych gramofonów. Nie chce pogłębić sobie kosztów.
WZMACNIACZ LUXMAN L570
WZMACNIACZ LUXMAN L570
- mrcnoos
- Gramofon: Składak
Muszę przyznać, że ten wątek jest pouczający jak żaden inny ostatnio na forum.
Żebyś Krystian nie myślał, że każdy od strzała importuje takie rzeczy bezproblemowo. Też się borykałem z podobnymi tematami.
Żebyś Krystian nie myślał, że każdy od strzała importuje takie rzeczy bezproblemowo. Też się borykałem z podobnymi tematami.
- Bacek
Nie to żebym ich bronił bo powinni od razu powiedzieć że nic nie zdemontują przy ramieniu, ale wszystkie te problemy to na Twoje własne życzenie.Krystian400 pisze: ↑08 sty 2026, 11:22Dlatego to ostatni mój zakup na zenmarket, z tego co słyszałem Buyee jest nawet tańszy
A generalnie za podobne ceny jak wziąłeś to z tego co widzę to ogłoszenia są głównie dość steranych życiem egzemplarzy. Lepsze za drugie tyle. Niestety przy działaniu z pośrednikami ciężko sprzedającego o coś dodatkowego wypytać.
Swoją drogą sam ze dwa razy się przejechałem gdy oglądałem fotki tylko na komórce. Na szczęście na tanie rzeczy.
-
Krystian400
Przynajmniej takie są plusy z mojego problemu
Domyślałem się od początku, że to loteria, bo większość rzeczy w Japonii ma zapis, że albo złom, albo nie potwierdzono dźwięku. Ale kurde, ten jeden jedyny miał właśnie opis, że jest serwis i potwierdzono działanie na obu kanałach. No ale cóż człowiek uczy się na błędach.
Brakło mi prostu wiedzy, która wcześniej pozwoliła by mi przewidzieć fakt, że spora ilość kartonów i gazet doliczy mi 7 kg wagi, jak naprawdę powinni przygotować konkretną wysyłkę, że oni nie mają nawet minimalnej wiedzy i zdolności manualnej.
No to jest fakt te wystawione obecnie na OLX są w jeszcze gorszym stanie niż mój, i to po nieplanowanych kosztach. Z jednej strony masz w pełni rację to jest moja wina i moje własne życzenie. Ale z drugiej strony, jeśli korzystam z usługi kogoś, kto się w tym specjalizuje, a on nie informuje mnie, że czegoś nie potrafi, po czym to psuje, to kto bierze za to odpowiedzialność?Bacek pisze: ↑08 sty 2026, 12:23Nie to żebym ich bronił bo powinni od razu powiedzieć że nic nie zdemontują przy ramieniu, ale wszystkie te problemy to na Twoje własne życzenie.Krystian400 pisze: ↑08 sty 2026, 11:22Dlatego to ostatni mój zakup na zenmarket, z tego co słyszałem Buyee jest nawet tańszy
A generalnie za podobne ceny jak wziąłeś to z tego co widzę to ogłoszenia są głównie dość steranych życiem egzemplarzy. Lepsze za drugie tyle. Niestety przy działaniu z pośrednikami ciężko sprzedającego o coś dodatkowego wypytać.
Co innego, gdybym dostał wcześniej informację, że mogą to zrobić, ale na moje ryzyko, ponieważ się na tym nie znają.
WZMACNIACZ LUXMAN L570
WZMACNIACZ LUXMAN L570
- Bacek
Ale generalnie oni nie są specjalistami w gramofonach tylko w wysyłaniu paczek wszelakich. Większość ich przesyłek pewnie nawet nie ma nic wspólnego z audio. Jak spakować gramofon pewnie wiedzą ale nie sądzę żeby którykolwiek z tych pośredników wiedział cokolwiek o ich serwisowaniu.Krystian400 pisze: ↑08 sty 2026, 12:42Ale z drugiej strony, jeśli korzystam z usługi kogoś, kto się w tym specjalizuje, a on nie informuje mnie, że czegoś nie potrafi, po czym to psuje, to kto bierze za to odpowiedzialność?
- domibobi
- Gramofon: Sony PS-X65
Czytam, czytam... , a właśnie do Polski zawitał statek z moim Pioneerem XL A-1550, który docelowo ma trafić do biura w pracy. Jak dotąd miałem dobre doświadczenia z pakowaniem gramofonów prze pracowników ZenMarket i mam nadzieję, że w tym przypadku też tak będzie. Powodzenia w doprowadzeniu Pionka do pełnej sprawności.
analog: Sony PS X-65 / PreampDyskretniok / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
cyfra: Tidal / Wiim Ultra / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
- Bacek
Pioneer miał naprawdę dużą ilość fajnych modeli gramofonów. Aż żal że głównie przewijają się PL 30/50/70.
-
Krystian400
Mimo wszystko podsunąłeś mi ciekawy pomysł. Napisałem, że nie składam reklamacji na uszkodzenia podczas transportu z ubezpieczenia, tylko na nich, że w wyniku ingerencji w elementy regulacyjne podczas przygotowania przesyłki uszkodzili ramie wykręcając śrubę od ramienia oraz od regulacji VTA.Bacek pisze: ↑08 sty 2026, 12:48Ale generalnie oni nie są specjalistami w gramofonach tylko w wysyłaniu paczek wszelakich. Większość ich przesyłek pewnie nawet nie ma nic wspólnego z audio. Jak spakować gramofon pewnie wiedzą ale nie sądzę żeby którykolwiek z tych pośredników wiedział cokolwiek o ich serwisowaniu.Krystian400 pisze: ↑08 sty 2026, 12:42Ale z drugiej strony, jeśli korzystam z usługi kogoś, kto się w tym specjalizuje, a on nie informuje mnie, że czegoś nie potrafi, po czym to psuje, to kto bierze za to odpowiedzialność?
WZMACNIACZ LUXMAN L570
WZMACNIACZ LUXMAN L570