Jak ustawić ramię w gramofonie?
- chudy_b
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Chyba nie doczytałeś, że skala obraca się niezależnie od przeciwwagi lub nie załapałeś jakie to ma znaczeniesiwydzik pisze:Ale dalej nie do końca rozumiem po co przy tym przekrętle, który równoważy ramię ta plastikowa część ze skalą skoro i tak wszystko zależy od obracania metalową częścią która ustawia ramię.

Zbalansowane ramię oznacza nacisk 0g. Jak potem kręcisz przeciwwagą to przy pomocy skali możesz odczytać jaki jest aktualny nacisk.siwydzik pisze:Wiem, że jak uda się metalowym pokrętłem zbalansować to plastikową część ustawiam wtedy na zero, ale i tak dalej nie wiem do co ta skala skoro ona nic nie balansuje.
Bez tego potrzebowałbyś jakiś przyrząd kontrolny tj. precyzyjną wagę.
Zobacz czy nic się nie zmienia przy zerowym nacisku (stan równowagi) i z ramieniem nad talerzem (najlepiej wyłączonym rzecz jasna).siwydzik pisze:Druga sprawa to poktrętło anti-skatingu, tu już kompletna pustka, skala jest od 0 do 3 ale przekręcania pokrętła nic nie zmienia.
W takich warunkach zwiększenie siły antiskating powinno zauważalnie silniej ściągać ramię.
Bzdura. Wszystko jest opisane na piątej stronie instrukcji obsługi.siwydzik pisze:ta instrukacja którą podesłałeś nic nie pomaga, nie ma tam słowa wyważeniu ramienia i anti skatingu
Chodzi o "instruction/owners manual", a nie "service manual".
Pamiętaj o wymianie igły. Twoja ma już przeszło 30 lat.siwydzik pisze:momentami trzeszczy ale to pewnie temat dłuższy, póki co dobrze jest jak jest
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Wojtek pisze:Chyba nie doczytałeś, że skala obraca się niezależnie od przeciwwagi lub nie załapałeś jakie to ma znaczenie
już doczytałem,dopytałem, dooglądałem

Wojtek pisze:Bzdura. Wszystko jest opisane na piątej stronie instrukcji obsługi.
Chodzi o "instruction/owners manual", a nie "service manual".
ha, no to mój błąd, zabrałem się nie za tą instrukcję co trzeba

Wojtek pisze: Pamiętaj o wymianie igły. Twoja ma już przeszło 30 lat.
pewnie niedługo wymienię.
dzięki !!!
-
Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?
Witam,
Kilka miesięcy temu pytałem się w tym wątku o kalibrację ramienia w moim Dual HS 27. Kierując się radą jednego z użytkowników, za pomocą wagi jubilerskiej zmniejszyłem nacisk nowo zakupionej igły do około 3,20 g i w takich ustawieniach gramofon sprawdzał się wzorowo, tyle że używałem go dość rzadko. Ostatnio zrobiłem sobie odsłuch trzech płyt pod rząd i wszystkie zagrały bez usterek, jednak przy czwartej, igła zaczęła się zacinać. Dodam, że płytę przesłuchiwałem już wcześniej w takim ustawieniu i podobnego problemu nie było. Sprawdzając kolejną płytę, pojawił się nowy problem, a mianowicie igła zamiast ,,zapętlać" utwór, zaczęła przeskakiwać do przodu, pomijając kilkusekundowe fragmenty muzyki. Sprawdziłem wszystkie pozostałe płyty i podobny problem na nich nie występował, tylko na tej jednej. Dodam, że to jest płyta którą jako pierwszą odpalałem na tym gramofonie przy ustawieniach fabrycznych, czyli przy nacisku 4 g -4,5g, ale w takich ustawieniach zagrała może góra z 5 razy (wcześniej taki problem nie występował). Ponownie ustawiłem nacisk na 4 g, ale ramię dalej przeskakiwało. Co w takim razie może być przyczyną tej usterki? Igła jest nowa (tzn. z grudnia, ale przeryła płyty może z 10-12 razy), więc raczej to nie ona jest źródłem problemu. Czy też może płyta jest trwale uszkodzona? Chociaż w to wątpię, bo na 4 g chodziły inne płyty i pod lżejszym naciskiem grają bez usterek.
Kilka miesięcy temu pytałem się w tym wątku o kalibrację ramienia w moim Dual HS 27. Kierując się radą jednego z użytkowników, za pomocą wagi jubilerskiej zmniejszyłem nacisk nowo zakupionej igły do około 3,20 g i w takich ustawieniach gramofon sprawdzał się wzorowo, tyle że używałem go dość rzadko. Ostatnio zrobiłem sobie odsłuch trzech płyt pod rząd i wszystkie zagrały bez usterek, jednak przy czwartej, igła zaczęła się zacinać. Dodam, że płytę przesłuchiwałem już wcześniej w takim ustawieniu i podobnego problemu nie było. Sprawdzając kolejną płytę, pojawił się nowy problem, a mianowicie igła zamiast ,,zapętlać" utwór, zaczęła przeskakiwać do przodu, pomijając kilkusekundowe fragmenty muzyki. Sprawdziłem wszystkie pozostałe płyty i podobny problem na nich nie występował, tylko na tej jednej. Dodam, że to jest płyta którą jako pierwszą odpalałem na tym gramofonie przy ustawieniach fabrycznych, czyli przy nacisku 4 g -4,5g, ale w takich ustawieniach zagrała może góra z 5 razy (wcześniej taki problem nie występował). Ponownie ustawiłem nacisk na 4 g, ale ramię dalej przeskakiwało. Co w takim razie może być przyczyną tej usterki? Igła jest nowa (tzn. z grudnia, ale przeryła płyty może z 10-12 razy), więc raczej to nie ona jest źródłem problemu. Czy też może płyta jest trwale uszkodzona? Chociaż w to wątpię, bo na 4 g chodziły inne płyty i pod lżejszym naciskiem grają bez usterek.
- vinylpiotrek
Czy gramofon na pewno stoi poziomo?
Czy ostrze igły nie jest budne?
Czy do płyty nie przyczepił się jakiś paproszek w tym miejscu?
Czy ostrze igły nie jest budne?
Czy do płyty nie przyczepił się jakiś paproszek w tym miejscu?

-
Tak jak opisałem w poprzednim poście, przeskakiwanie ramienia pojawiło się nagle, po odsłuchu płyt które grały wcześniej normalnie. Dla pewności sprawdziłem jeszcze poziom i jest ok, igłę zaś czyszczę po każdym odsłuchu. Czy możliwe jest aby różnica 1 g w nacisku,mogła w jakiś sposób ,,przerwać" rowki w płycie? No bo wszystko wskazuje że problem jest z płytą. Niestety, nie mam obecnie możliwości jej odsłuchu na innym sprzęcie, a wizualnie wygląda świetnie, zero rys (gra również bardzo dobrze, gdyby nie te przeskoki:/).
- vinylpiotrek
Czy za każdym razem przeskakuje w tym samym miejscu dana płyta?
vinylpiotrek pisze:Czy gramofon na pewno stoi poziomo?

-
Ciężko mi powiedzieć, czy zawsze w tych samych miejscach, bo te przeskoki są kilkusekundowe, bez żadnych trzasków czy innych odgłosów, ale słychać że gwałtownie zmienia się rytm czy melodia. Ogólnie owe przeskoki dotyczą tylko pierwszej piosenki na płycie, późniejsze, czy też druga strona gra bez zastrzeżeń.
- vinylpiotrek
Bo jeśłi w tych samych to może to jednak byc jakiś malutki paproszek, którego nie zauważyłeś.
I po raz trzeci zapytam czy na pewno stoi prosto.
Kolejne pytanie, czy to jest igła od WAMAT? I jeśłi tak, toczy na pewno jest zamontowana zupełnie prosto?
(niestety te zamienniki czasami wymagają trochę gimnastyki).
Jeśłi oczekujesz pomocy to szukaj odpowiedzi na te pytania, które mogą nas naprowadzić.
Nikt nie jest jasnowidzem.
To Ty masz w rękach ten gramofon, i to y musisz znaleźć i usunąć problem, my możemy jedynie Cię naprowadzać, odpowiadac na pytania, rozwiewać wątpliwości itp.
Kolejne pytanie, czy to jest igła od WAMAT? I jeśłi tak, toczy na pewno jest zamontowana zupełnie prosto?
(niestety te zamienniki czasami wymagają trochę gimnastyki).
Jeśłi oczekujesz pomocy to szukaj odpowiedzi na te pytania, które mogą nas naprowadzić.
Nikt nie jest jasnowidzem.
To Ty masz w rękach ten gramofon, i to y musisz znaleźć i usunąć problem, my możemy jedynie Cię naprowadzać, odpowiadac na pytania, rozwiewać wątpliwości itp.

-
Tak, igła jest z WAMATu, a zamontowana wydaje się prosto (jeśli dobrze Cię rozumiem - igła nie jest odchylona w lewo lub prawo, gdy się patrzy na wprost frontu wkładki). Na czym dokładnie ma polegać ta ,,gimnastyka" igły?
A wątpliwość mam głównie do tego, czy nacisk 4 g rzeczywiście ma taki destrukcyjny wpływ na płytę, że po obniżeniu nacisku igła nie trzyma się rowka.
A wątpliwość mam głównie do tego, czy nacisk 4 g rzeczywiście ma taki destrukcyjny wpływ na płytę, że po obniżeniu nacisku igła nie trzyma się rowka.
-
Czy aby dobrze ustawiłeś nacisk?Lonesome Wyatt pisze:A wątpliwość mam głównie do tego, czy nacisk 4 g rzeczywiście ma taki destrukcyjny wpływ na płytę, że po obniżeniu nacisku igła nie trzyma się rowka.
Z moich doświadczeń to nawet przy nacisku 0,5gr igła powinna trzymać tor rowka czystej/nieporysowanej płyty

vinylpiotrek pisze:Bo jeśłi w tych samych to może to jednak byc jakiś malutki paproszek, którego nie zauważyłeś.

- radekcza
Jeśli czysta dobrze ustawiona igła to nie powinno skakać, ja bym stawiał na brudną płytę. Miałem podobne zachowanie (aczkolwiek przy znacznie mniejszym nacisku bo 1,6) jak włosek ze szczotki teflonowej wypadł i zagnieździł się elegancko w rowku - był praktycznie niewidoczny, a wybijał igłę ze ścieżki - pozbyłem się drania wykałaczką!
- vinylpiotrek
To OKLonesome Wyatt pisze:Tak, igła jest z WAMATu, a zamontowana wydaje się prosto (jeśli dobrze Cię rozumiem - igła nie jest odchylona w lewo lub prawo, gdy się patrzy na wprost frontu wkładki). Na czym dokładnie ma polegać ta ,,gimnastyka" igły?
Jeśli jest OK, to nieważne.Lonesome Wyatt pisze:Na czym dokładnie ma polegać ta ,,gimnastyka" igły?
vinylpiotrek pisze:Czy za każdym razem przeskakuje w tym samym miejscu dana płyta?
vinylpiotrek pisze:Czy gramofon na pewno stoi poziomo?
Skup się na tym, sprawdź dokładnie, póki tego nie zrobisz nie jesteśmy Ci w stanie pomóc.vinylpiotrek pisze:Bo jeśłi w tych samych to może to jednak byc jakiś malutki paproszek, którego nie zauważyłeś.
Ostatnio zmieniony 12 maja 2014, 12:19 przez vinylpiotrek, łącznie zmieniany 1 raz.

-
Witam,
Koledzy jak ustawić ramię w gramofonie Technics SL - 2000 , szukałem info na forum , ale nic nie znalazłem
Koledzy jak ustawić ramię w gramofonie Technics SL - 2000 , szukałem info na forum , ale nic nie znalazłem
- Winters