Jak ustawić ramię w gramofonie?

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
Amber Kociubinska

Jak ustawić ramię w gramofonie

Post autor: Amber Kociubinska »

Witam:)
Jak sądzicie czy w tym sprzęcie: http://allegro.pl/gramofon-sherwood-pm- ... 74677.html do prawidłowego działania f-cji opuszczania i podnoszenia igły faktycznie wystarczy regulacja ramienia " Opuszczasz windę i tak długo kręcisz przeciwwagą, aż ramię będzie w poziomie, to znaczy igła nie będzie dotykać płyty, ani też nie uniesie się zbytnio do góry. Teraz ustawiasz czarny, plastikowy pierścień z podziałką na zero, nie zmieniając przy tym położenia przeciwwagi. Przedtem warto podnieść windę i zablokować ramię. Ostatnim ruchem jest ustawienie pożądanego nacisku, poprzez równoczesne pokręcanie przeciwwagą i pierścieniem z podziałką. Pierścień z podziałką powinien kręcić się razem z przeciwwagą, ale jego połączenie z nią jest zbyt delikatne i należy kręcić oba elementy jednocześnie, lub, tak jak ja zrobiłem, usztywnić nieco połączenie tych części, co jest bardzo proste do wykonania po zdjęciu przeciwwagi i pierścienia. " czy na rzeczy może być coś więcej :doh: ?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Tyle wystarczy, bo ramię w tym gramofonie jest dość standardowe.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
rafikdm
Gramofon: Sony ps x65c

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie

Post autor: rafikdm »

Udało mi się zakupić w pięknym stanie duala 701
ale mam mały problem
chciałem go poustawiać
skalibrować ramię (nacisk igły na i anti na 0)
i kręcąc pokrętłem na końcu ramienia-
ramię nie reaguje
co robię nie tak?
Sony PS-X65
AT- OC9MLII
AT 630
MaCaBRiaa
Proton D1200
Yamaha CX2
Dac (mod by Martynka)
Theta Carmen II
Sonus Faber Grand Piano Home

Yamaha CR 820
Arcam Alpha 5 Plus (mod by Martynka)
Toshiba SS 810
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

A zajrzałeś w ogóle do instrukcji obsługi? :)
Z tego co pamiętam to ciężarek przeciwwagi w tym modelu trzeba pierw odblokować, a dopiero potem przesuwać na prowadnicy (nie trzeba nim kręcić), a następnie po wyważeniu zablokować.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
rafikdm

a do czego jest ta śrubka?
ja w swoim dualu nie mam tej śrubki- jest tylko zaślepka
Załączniki
dual.jpg
Sony PS-X65
AT- OC9MLII
AT 630
MaCaBRiaa
Proton D1200
Yamaha CX2
Dac (mod by Martynka)
Theta Carmen II

Yamaha CR 820
Toshiba SS 810
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wojtek pisze:A zajrzałeś w ogóle do instrukcji obsługi? :)
Czy to pytanie jest zbyt trudne, niewygodne bądź w jakiś sposób niejasne?
rafikdm pisze:a do czego jest ta śrubka?
Ona właśnie służy do blokady przeciwwagi, o czym pisałem powyżej.
Jeśli nie masz tej części i możesz sobie w każdej chwili wyjąć przeciwwagę z ramienia to lipa. Będziesz musiał sobie tą blokadę jakoś zaimprowizować.

Możesz zrobić zdjęcie swojego egzemplarza zamiast posiłkować się sieciowymi znaleziskami?
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
rafikdm

ok już wiem co jest grane
mam blokadę tylko że nie jest zakończona tak jak na zdjęciu
już wszystko ustawione
dzięki
pozdrawiam
Sony PS-X65
AT- OC9MLII
AT 630
MaCaBRiaa
Proton D1200
Yamaha CX2
Dac (mod by Martynka)
Theta Carmen II

Yamaha CR 820
Toshiba SS 810
Awatar użytkownika
rafikdm

no i przez chwilę było ok
a dziś po pracy odpalam duala
a ramię opada na płytę i się cofa z powrotem
o co kaman?
Sony PS-X65
AT- OC9MLII
AT 630
MaCaBRiaa
Proton D1200
Yamaha CX2
Dac (mod by Martynka)
Theta Carmen II

Yamaha CR 820
Toshiba SS 810
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Automatyka ramienia, steuerpimpel.
W skrócie: nie ten temat, użyj wyszukiwarki forumowej.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
yamahafan
Gramofon: 1019

Post autor: yamahafan »

Kilka dni temu dotarła do mnie Yamaha P-750 i troszkę mnie intryguje sposób wyważenia ramienia i ustawienia siły nacisku igły. Mam instrukcję, ale jakość skanu jest tak kiepska że akurat nie jestem w stanie odczytać tej części, która mówi o tych dwóch rzeczach.

Domyślam się, że ciężarek na ramieniu widoczny na zdjęciu służy do regulacji siły nacisku igły, dobrze dumam ? Czyli w celu wyważenia ramienia z nową wkładką i igłą powinienem najpierw ustawić go w pozycji "0" (pytanie czy do przesunięcia po ramieniu muszę poluzować małą śrubkę widoczną na ciężarku na zdjęciu czy nie ?), następnie wyważyć ramię do pozycji zbalansowanej głównym obciążnikiem z tyłu ramienia, po czym na końcu przesunąć owy ciężarek na ramieniu do wartości zalecanej dla wkładki. Prawdę piszę czy coś poknociłem ?

I która krawędź ciężarka wskazuje aktualną wartość siły nacisku igły, ta bliżej "0" na skali czy bliżej wkładki ? ;) Stawiam na tą od strony "0" ale skoro już pytam ...

W P-320 trochę to inaczej działało, tzn bez ciężarka na ramieniu więc stąd moje wątpliwości w tym temacie ...
Załączniki
P750.jpg
Pozdrawiam,
Piotr.

Moje cuda "under re-construction": Dual 1019 & 1229 / Yamaha A-700/T-700/K-700/KX-930 RS/Denon DCD-1015/EPI120C
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Prawdę piszesz. Raczej nie musisz nic luzowąć na tym ciężarku na rurce, powinien dać się przesunąć z lekkim oporem.
yamahafan pisze:I która krawędź ciężarka wskazuje aktualną wartość siły nacisku igły, ta bliżej "0" na skali czy bliżej wkładki ? ;) Stawiam na tą od strony "0" ale skoro już pytam ...
Ta bliżej 0.

To jest dosyć logiczne jak się spojrzy na zdjęcie, bo jeśli jest inaczej to spróbuj Pan ustawić 0 z ciężarkiem po drugiej stronie :)
Stopka będzie chyba zawadzała.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
yamahafan
Gramofon: 1019

Post autor: yamahafan »

Wojtek pisze: To jest dosyć logiczne jak się spojrzy na zdjęcie, bo jeśli jest inaczej to spróbuj Pan ustawić 0 z ciężarkiem po drugiej stronie :)
Masz rację, jak widać z logiką w piątek po 15 jest różnie ;) W takim razie wiem jak się za to zabrać jak tylko paczka z igłą pojawi się w listowniku!

Trochę mnie jedynie zastanawia jeszcze jedna sprawa, mianowicie wkładka po zamontowaniu w headshell`u wydaje sie nieco "przekrzywiona", tzn mam wrażenie że nie do końca jej dolna krawędź jest równoległa do podstawy gramofonu / talerza. A chyba być powinna, prawda ? No chyba że mi się wydaje i wszystko jest ok ...

Stopka idzie pod młotek, wieczorem umieszczę w odpowiednim dziale ;) może akurat ktoś będzie chętny.
Załączniki
M75.jpg
Pozdrawiam,
Piotr.

Moje cuda "under re-construction": Dual 1019 & 1229 / Yamaha A-700/T-700/K-700/KX-930 RS/Denon DCD-1015/EPI120C
Awatar użytkownika
Krzysztof_67

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Post autor: Krzysztof_67 »

Wojtek pisze: To jest dosyć logiczne jak się spojrzy na zdjęcie, bo jeśli jest inaczej to spróbuj Pan ustawić 0 z ciężarkiem po drugiej stronie :)
Wojtek, nie widziałeś drugiej strony ramienia. Skala kończy się przy uchwycie headshella więc nie ma szans ustawić max obciążenia, czyli krawędź ciężarka od strony wkładki wyznacza właściwą wagę. Ramienia nie wyważasz opartego o stopkę więc to czy się ciężarek mieści czy nie nie ma znaczenia.
yamahafan pisze: Trochę mnie jedynie zastanawia jeszcze jedna sprawa, mianowicie wkładka po zamontowaniu w headshell`u wydaje sie nieco "przekrzywiona", tzn mam wrażenie że nie do końca jej dolna krawędź jest równoległa do podstawy gramofonu / talerza. A chyba być powinna, prawda ? No chyba że mi się wydaje i wszystko jest ok
Nie jest to OK. W tym ramieniu rurka jest skręcona śrubkami z mocowaniem headshella (bez kleju) więc mając trochę wprawy w majsterkowaniu wszystko prawidłowo ustawisz. Poczekaj na przesyłkę ;) będziesz miał wzór.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wesh

Post autor: wesh »

yamahafan pisze: Domyślam się, że ciężarek na ramieniu widoczny na zdjęciu służy do regulacji siły nacisku igły, dobrze dumam ? Czyli w celu wyważenia ramienia z nową wkładką i igłą powinienem najpierw ustawić go w pozycji "0" (pytanie czy do przesunięcia po ramieniu muszę poluzować małą śrubkę widoczną na ciężarku na zdjęciu czy nie ?), następnie wyważyć ramię do pozycji zbalansowanej głównym obciążnikiem z tyłu ramienia, po czym na końcu przesunąć owy ciężarek na ramieniu do wartości zalecanej dla wkładki. Prawdę piszę czy coś poknociłem ?

I która krawędź ciężarka wskazuje aktualną wartość siły nacisku igły, ta bliżej "0" na skali czy bliżej wkładki ? ;) Stawiam na tą od strony "0" ale skoro już pytam ...
Opis wyważania ramienia niemal jak w instrukcji.:)
Z ciekawości przeczytałem instrukcję wyważania w P-751- zasada ustawiania jest identyczna i tam jest napisane żeby ustawić ciężarek nacisku igły frontową częścią w pozycji zero. A jak można się domyślić front ciężarka jest od strony użytkownika- czyli tak jak mówi Pan Krzysztof. ;)
Nie lubię odkurzać!
...chyba, że półkę z płytami.
eenneell

Jak ustawić ramię w gramofonie?

Post autor: eenneell »

A czy to ma znaczenie z której strony ciężarka jest "0" ?
Ważne jest to czy z tej, czy z tamtej da się ramię na zerze zrównoważyć... ;)
ODPOWIEDZ