Gramofon DIY - zapętlające się płyty

Kosmiczne talerze z ramionami
Awatar użytkownika
bluegi
Gramofon: różne

Post autor: bluegi »

Ooo to wporządalu, ja tu się "bałem" że z jakiegoś tysiaka wsadziłeś bo diy, bo cośtam i wtedy zalecałbym wykręcenie skrzydła sprzedawcy:D Faktycznie do tych kolumn nawet pasuje. Spoko, może się uda wszystko opanować. Ja póki co "fachowych" porad nie mam, ale jak zauważyłeś mądrych głów tu nie brakuje, to pewnie wspólnymi siłami coś zaradzicie ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

strychnina pisze:Jest jakaś rada na ten problem?
Tak. Zmień gramofon :morda:

Serio, na to nie ma za bardzo innej rady poza już wspomnianymi przeróbkami pasujących headshelli :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Kol. @strychnina, też zasadniczo jestem dobrym mężem i korzystając z okazji spożywania ciastka browni, podanego przez moją żonę oraz w przypływie dobrej woli sprawdziłem organoleptycznie oba bolce. Ten z HS-10 i podobnych (bo robi też taki Ortofon) jest nie tyle krótszy co cieńszy i w mojej opinii to powoduje "luzy". Tylko luz, bo head daje się zablokować w ramieniu, natomiast kręci się na boki osiowo właśnie ze względu na mniejszą niejako średnicę.
Co z tym zrobić nie wiem.
To znaczy można go jakoś zapewne i pogrubić i być może przedłużyć na tyle by blokowanie samą długością dawało wystarczający opór do unieruchomienia heada w ramieniu. (nie istotna uwaga bo i tak masz górny bolec).
Generalnie to zadałbym stosowne pytanie np w Wamacie z prośbą o dobór koszyczka do ww ramienia z bolcem dolnym przy zaznaczeniu kłopotów ze sprawdzoną już jego długością/objętością (do ramienia, któ®ym dysponujesz, oni mają akurat sporo akcesoriów wymiennych).
blackholesun

Re: Zapętlające się płyty - problem

Post autor: blackholesun »

chudy_b pisze:Ale powiedz nam szczerze. Co Tobą kierowało, żeby coś takiego kupić? Teściowa kazała? Długi spłacałeś, Pijany byłeś?

Sorry. Nie oczekuj jakiejś sensownej porady w stosunku do czegoś co wygląda jak klapa od kibla stylizowana na gramofon. Powodów nieprawidłowego działania może być milion.
Lubię to.

BTW postawienie tego białego urządzenia na zdaje się wieży hifi to ogólnie mówiąc kiepski pomysł. Kolego strychnina, postaw to ustrojstwo na jakiejś prostej płaszczyźnie, stoliku, komodzie czymkolwiek, ale nie wieży hifi.
strychnina

Post autor: strychnina »

To ustrojstwo stoi na ampli tylko czasowo :) Czekam na BIAŁĄ półeczkę :)

Swoją drogą dzięki za rady, jutro zadzwonie do wamatu i spróbuję coś wykombinować. W ramieniu mam nacięcia na górze i na dole więc może to jedynie problem w grubości/wysokości bolca?
W koszyku który się nie chce trzymać typ technics ale no name bolec jest milimetr krótszy od tego z gramofonu.
Awatar użytkownika
pan_winyl
Gramofon: Elac Miracord 750MII

Post autor: pan_winyl »

Mam kolumny visaton casablanca i ten kształt idealnie się z nimi komponuje. Trochę wygląda to jak komplet, podobny sposób wykończenia :) Żona nalegala, a ja jestem dobrym mężem :)
no fakt, im dłużej patrzę na kolumny i gramofon, tym bardziej się to zgrywa. Dopytam jeszcze o te kolumny, bo wyglądają kosmicznie- jak grają? Jakie sa wrażenia? Czy ta część na dole to sub zintegrowany?
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
strychnina

Re: Gramofon DIY - zapętlające się płyty

Grają rewelacyjnie a wrażenia takie, że przy odpowiedniej muzyce można odlecieć i nie wrócić :)
Dolna część nadaje głębi i wspomaga(bardzo solidnie) basy.

A oto zdjęcie moich kolumn
Załączniki
DSC_00131.jpg
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Sorry za porównanie Twojego gramofonu do klopa, dzięki za Burka z dużej litery :D

Jest jeszcze jedna opcja. Wymiana gniazda w ramieniu na zgodne z popularnymi standardami. Używane ramię z headshelem można znaleźć w cenie samego headshela. Albo cały zmasakrowany gramofon. Tylko że wymiana to już grubsza zabawa z lutownicą. Myślę, że jednak na dłuższą metę warto.
strychnina

Gramofon jak gramofon, ma grać. A to że próbowałem skomponować w miarę spójny zestaw to inna sprawa. Wielu ludzi moje kolumny też uważa za wiejskie, wsiowe czy inne tego typu inwektywy. Mi to razem gra i jest git! To nie jest tak, że kupiłem ten sprzęt jedynie ze względu na wygląd. Słuchałem go i grał bardzo ładnie. Był ciężki, solidny, brzmiał dobrze i pasował do konceptu i żona nalegała. Nie było opcji, trzeba było kupować :)
Wpadam do domu a tu zonk. Jakiś problem się pojawia... Żonka patrzy spod byka i zaczyna marudzić, że jak to??? Myślę sobie "napiszę na forum, zobaczę co i jak" Pisze temat, czekamy na odpowiedź która nadchodzi.Czytam, czytam i oczom nie wierzę.Jak to ma grać, jak to nie gramofon, lecz sracz!
Przeprosiny przyjęte :) A burek to w końcu imię, a i kultura nakazuje obrażać kulturalnie :)

Lutownica jest dla mnie niczym miecz świetlny... Nie mam o tym pojęcia :) Chyba, że jest ktoś w wawie kto by się podjął ogarnięcia tego sracza?
Awatar użytkownika
chudy_b

Temat headshela trzeba ogarnąć. Tu już wiele zostało napisane.
Jednak jeśli płyta "się zapętla" to mi to wygląda na grubszy problem, bo na pewno nie jest to kwestia źle ustawionej wkładki. Serio zmierz dystans od osi ramienia do osi talerza. To musi być prawidłowe. Jeśli ktoś zamontował ramię źle, to geometrii nie ustawisz.
strychnina

Ale czy źle zamontowane ramie będzie grało dobrze z mf104 a z ortofonem nie?

Igła ma też problem z wejściem w rowek, odbija się od niego. Jak puszczam płytę od samego początku to w większości przypadków(7/10) przypadków wygląda to tak, że igła sunie po początkowym czystym miejscu na płycie w stronę rowków i zamiast gładko wejść w rowek to odbija się od niego. Dzieje się tek również między piosenkami na czystych miejscach płyty.

Jak połążę igłe na rowku to gra przez jakiś czas i nagle przeskakuje wstecz o jakieś 2-3 sekundy nagrania i znowu to samo. Jak delikatnie popycham(nawet nie popycham, raczej stabilizuje) ramie to idzie gładko.
Awatar użytkownika
chudy_b

Dobre pytanie.

Masz tą MF104? Z nią gra?

Nie znam Ortofonów. Ale z obrazków wychodzi mi że to dość długie wkładki. No ale nie aż tak, żeby zmasakrować geometrię.

W życiu żadna płyta mi nie przeskoczyła, a parę gramofonów miałem. Jedyny logiczny powód przeskakiwania, to blokada na łożyskach ramienia, albo grubo zarysowana płyta.
Awatar użytkownika
chudy_b

strychnina pisze:Igła ma też problem z wejściem w rowek, odbija się od niego.
Nacisk
strychnina

Nie mam mf104, gramofon wczoraj odsłuchiwałem u sprzedawcy przez 30 minut. Nie pojawił się żaden problem więc o jego stan techniczny się nie martwiłem. Po zainstalowaniu mojej wkładki wszystko się zmieniło.

Co do nacisku to, za mały czy za duży? Próbowałem w przedziale 1,5 - 2,5... Bez wyraźnych zmian.
Awatar użytkownika
chudy_b

Wszystko wskazuje na za mały nacisk. Rozumiem, że u sprzedawcy gramofon grał na MF-ce. Przyniosłeś go do domu, zamontowałeś Ortofona i jest źle? Czy tak?

Niestety przy zmianie wkładki na inną nie można polegać na podziałce przeciwwagi. Wkładka ma inną wagę .Warto by było kupić wagę.
ODPOWIEDZ