Ustawienie Thorens TD-160. Problem z kątem igły.
-
Re: Ustawienie Thorens TD-160. Problem z kątem igły.
Ramię wygląda w porządku...no bo co tam miałoby być?
Może faktycznie wkładka jest za lekka, bo wcześniej ktoś do tego ramienia polecał mi Ortofona 2M Red, a jak sprawdziłem to jego waga to 7,2g.
Waga tej wkładki co mam obecnie to według stron internetowych 2,5g także różnica jest naprawdę duża.
Może faktycznie wkładka jest za lekka, bo wcześniej ktoś do tego ramienia polecał mi Ortofona 2M Red, a jak sprawdziłem to jego waga to 7,2g.
Waga tej wkładki co mam obecnie to według stron internetowych 2,5g także różnica jest naprawdę duża.
- chudy_b
Tej wagi brakuje nie wiele. Wkładka OM 5E waży 5g, AT120E 6,5g. Taka zamiana już rozwiązywałaby problem
A tak po taniości - spróbuj poluzować śrubki i przesunąć wkładkę do przodu. Potem trzeba będzie ją ustawić na szablonie, ale zacznijmy od tego. Przychodzi mi też inne dość druciarskie rozwiązanie - wypełnij zagłębienia w koszyku z przodu plasteliną
Skąd masz ten gramofon? On wcześniej grał?

Skąd masz ten gramofon? On wcześniej grał?
-
Gramofon podobno grał, ale nie wiem na ile poprzedni właściciel bawił się w jakieś kalibracje itp.
Mi na upartego też gra, bo mogę wypoziomować ramię na 1.5g i potem dołożyć kolejne 1.5 (do 3g na podziałce) i gra. Nie chcę jednak iść na skróty. Pakowanie plasteliny, to tez chyba nie tędy droga.
Jak ma być tak ustawione jak piszecie, to tak i nie inaczej.
Byłbym wdzięczny za polecenie jakichś dobrych wkładek do około 400zł.
No chyba, że są jeszcze jakieś inne pomysły na ustalenie problemu.
Mi na upartego też gra, bo mogę wypoziomować ramię na 1.5g i potem dołożyć kolejne 1.5 (do 3g na podziałce) i gra. Nie chcę jednak iść na skróty. Pakowanie plasteliny, to tez chyba nie tędy droga.

Jak ma być tak ustawione jak piszecie, to tak i nie inaczej.
Byłbym wdzięczny za polecenie jakichś dobrych wkładek do około 400zł.
No chyba, że są jeszcze jakieś inne pomysły na ustalenie problemu.

- tollo
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=48&t=4678danis pisze:Byłbym wdzięczny za polecenie jakichś dobrych wkładek do około 400zł
Jeżeli nie chcesz zmieniać wkładki możliwe jest dociążenie headshella przez podkładki z metalu niemagnetycznego pod wkładkę. Ważne by były niemagnetyczne.
Zrobiłeś to co zalecał chudy_b?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Powtarzam, Ortofon OM nie powinien być za lekki. Nie tylko danis ma tą wkładkę zamontowaną na tym ramieniu 
Jednakże, prawdą jest że sam "goły" Ortofon OM z igłą waży jedynie 2.5g. Dlatego razem z wkładką dostarczany jest ciężarek, który umieszcza się w dachu wkładki. Z tego powodu w opisach Ortofon OM można znaleźć kolidujące dane dot. wagi wkładki. Nie wszyscy wspominają o tym dodatkowym obciążeniu.
Nie widzę problemu z dociążeniem główki, tym bardziej jeśli ów ciężarek jest nieobecny, bo wtedy faktycznie wyważenie Ortofona byłoby problematyczne, zarówno na tym jak i na wielu innych ramionach wagi średniej.
Wystarczy zdemontować wkładkę z headshella i spojrzeć na jej dach by się przekonać.
Jednakże jeśli obciążenie jest obecne i zamontowana wkładka waży 5g oraz gdyby rzeczywiście była to zbyt mała masa dla TP-16 mk1 to logicznie oznaczałoby to także tyle, że ciut cięższe wkładki (6g) byłyby dosłownie na granicy używalności, co wydawać by się mogło dość śmiesznym wnioskiem w tym wypadku. M.in. dlatego nie obwiniałbym tutaj Ortofona zbyt pochopnie.
A przynajmniej nie grał prawidłowo/tak jak powinien.
Wg mnie problem nadal leży najprawdopodobniej w złym ustawieniu wkładki i wyważaniu ramienia, ew. jakimś niewidocznym gołym okiem uszkodzeniu bądź innym zaniedbaniu.
Tak właściwie to czy gramofon ten w ogóle trzyma poziom?
Jeśli chodzi o precyzję skali nacisku to w wypadku TP-16 akurat byłbym skory do stwierdzenia, że przydałaby się waga jubilerska do weryfikacji.

Jednakże, prawdą jest że sam "goły" Ortofon OM z igłą waży jedynie 2.5g. Dlatego razem z wkładką dostarczany jest ciężarek, który umieszcza się w dachu wkładki. Z tego powodu w opisach Ortofon OM można znaleźć kolidujące dane dot. wagi wkładki. Nie wszyscy wspominają o tym dodatkowym obciążeniu.
Nie widzę problemu z dociążeniem główki, tym bardziej jeśli ów ciężarek jest nieobecny, bo wtedy faktycznie wyważenie Ortofona byłoby problematyczne, zarówno na tym jak i na wielu innych ramionach wagi średniej.
Wystarczy zdemontować wkładkę z headshella i spojrzeć na jej dach by się przekonać.
Jednakże jeśli obciążenie jest obecne i zamontowana wkładka waży 5g oraz gdyby rzeczywiście była to zbyt mała masa dla TP-16 mk1 to logicznie oznaczałoby to także tyle, że ciut cięższe wkładki (6g) byłyby dosłownie na granicy używalności, co wydawać by się mogło dość śmiesznym wnioskiem w tym wypadku. M.in. dlatego nie obwiniałbym tutaj Ortofona zbyt pochopnie.
Jeśli się nie "bawił" tzn. że nie miał ustawionego gramofonu, czyli nie grałdanis pisze:Gramofon podobno grał, ale nie wiem na ile poprzedni właściciel bawił się w jakieś kalibracje itp.

Wg mnie problem nadal leży najprawdopodobniej w złym ustawieniu wkładki i wyważaniu ramienia, ew. jakimś niewidocznym gołym okiem uszkodzeniu bądź innym zaniedbaniu.
Tak właściwie to czy gramofon ten w ogóle trzyma poziom?

Jeśli chodzi o precyzję skali nacisku to w wypadku TP-16 akurat byłbym skory do stwierdzenia, że przydałaby się waga jubilerska do weryfikacji.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dobra, to jedziemy z wkładką...pod ocenę.
Trochę ją rozebrałem (to się pewnie nie skończy dobrze, bo nie mam pojęcia jak to potem z powrotem ustawić).
Wygląda to tak:

P.S. Po poluzowaniu śrubek, nie za bardzo miałem możliwość żeby zmienić położenie samej wkładki. Tak jakby była już maksymalnie dopchana do czoła koszyczka.
Gramofon "trzyma poziom" jeśli rozumiemy przez to to samo. Sprawdzałem na początku poziomnicą, musiałem pod dwie nóżki coś podłożyć, ale teraz jest ok.
Aha. Jakby wziąć tę wkładkę i obrócić do góry dogami, to od środka ta "podstawka" na której teraz ta wkładka stoi jest pusta.
Trochę ją rozebrałem (to się pewnie nie skończy dobrze, bo nie mam pojęcia jak to potem z powrotem ustawić).
Wygląda to tak:

P.S. Po poluzowaniu śrubek, nie za bardzo miałem możliwość żeby zmienić położenie samej wkładki. Tak jakby była już maksymalnie dopchana do czoła koszyczka.
Gramofon "trzyma poziom" jeśli rozumiemy przez to to samo. Sprawdzałem na początku poziomnicą, musiałem pod dwie nóżki coś podłożyć, ale teraz jest ok.
Aha. Jakby wziąć tę wkładkę i obrócić do góry dogami, to od środka ta "podstawka" na której teraz ta wkładka stoi jest pusta.
Ostatnio zmieniony 01 paź 2014, 09:15 przez danis, łącznie zmieniany 1 raz.
- chudy_b
Ten cięzarek o którym pisze Wojtek siedzi w mocowaniu wkładki od góry. Akurat na zdjęciu wkładka leży tak, że tego nie widać. Wkładki faktycznie nie pchniesz do przodu. Wydaje mi się, że tak wypchnieta wkładka raczej nie trzymała geometri, ale to dalszy temat.
-
Za późno dopisałem, sorry. 
Ta podstawka wkłądki od środka jest pusta.

Ta podstawka wkłądki od środka jest pusta.
- chudy_b
No i wszystko jasne.danis pisze:Ta podstawka wkłądki od środka jest pusta.
-
Czyli rozumiem, że powinienem wypełnić czymś te pustą przestrzeń? Na przykład jakąś plasteliną i spróbować czy uda się wtedy wypoziomować ramię na ustawieniu 0,0?
- chudy_b
Dokładnie tak.
Plastelina może być za lekka. Możesz sprobowac z ciężarkami wędkarskimi wklejonymi na jakąś żywicę, żeby sie nie przemieszczały. Cokolwiek tam włozysz, powinien to być materiał niemagnetyczny. Waga nie musi być idealnie dobrana.
Ja bym jednak na Twoim miejscu pomyslał nad nową wkładką. Igła w tej Twojej i tak pewnie skatowana, więc wymiana w krótkim czasie pewnie cię czeka. A koszt samej igły jest niewiele niższy od kompletnej wkładki. Po za tym Thoren TD160 zasługuje na cos lepszego niż podstawa
Plastelina może być za lekka. Możesz sprobowac z ciężarkami wędkarskimi wklejonymi na jakąś żywicę, żeby sie nie przemieszczały. Cokolwiek tam włozysz, powinien to być materiał niemagnetyczny. Waga nie musi być idealnie dobrana.
Ja bym jednak na Twoim miejscu pomyslał nad nową wkładką. Igła w tej Twojej i tak pewnie skatowana, więc wymiana w krótkim czasie pewnie cię czeka. A koszt samej igły jest niewiele niższy od kompletnej wkładki. Po za tym Thoren TD160 zasługuje na cos lepszego niż podstawa

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Przy okazji z ostatniego zdjęcia dowiadujemy się, że igła to nie model 5 tylko 15 (czyli lepsza) 

Też uważam, że na dłuższą metę i tak warto wymienić wkładkę, ale o to zapytaj w zalinkowanym już wcześniej wątku.
W między czasie wystarczy że trochę dociążysz wkładkę/headshell (choćby przyklejoną monetą) by dało się poprawnie wyważyć i ustawić ramię
Możesz też przy okazji poćwiczyć poprawny montaż wkładki, a konkretnie ustawienie overhang przy pomocy szablonu.
Do TD-160 z TP-16 mk1 zalecam zastosować pierwszy z brzegu "głupi" szablon: http://www.vinylengine.com/cartridge-al ... tors.shtml
Ewentualnie szablon dedykowany do Thorensów, dostępny poniżej, jednak z tym pierwszym powinieneś mieć łatwiej.
Tak czy siak, obojętnie co zrobisz, zainwestuj w wagę jubilerską.

To dobrzedanis pisze:Gramofon "trzyma poziom" jeśli rozumiemy przez to to samo. Sprawdzałem na początku poziomnicą, musiałem pod dwie nóżki coś podłożyć, ale teraz jest ok.

Też uważam, że na dłuższą metę i tak warto wymienić wkładkę, ale o to zapytaj w zalinkowanym już wcześniej wątku.
W między czasie wystarczy że trochę dociążysz wkładkę/headshell (choćby przyklejoną monetą) by dało się poprawnie wyważyć i ustawić ramię

Możesz też przy okazji poćwiczyć poprawny montaż wkładki, a konkretnie ustawienie overhang przy pomocy szablonu.
Do TD-160 z TP-16 mk1 zalecam zastosować pierwszy z brzegu "głupi" szablon: http://www.vinylengine.com/cartridge-al ... tors.shtml
Ewentualnie szablon dedykowany do Thorensów, dostępny poniżej, jednak z tym pierwszym powinieneś mieć łatwiej.
Tak czy siak, obojętnie co zrobisz, zainwestuj w wagę jubilerską.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- tollo
Pisząc, że OM jest za lekka myślałem właśnie o wadze 2.5 grama. Nie wiedziałem o odważniku dodawanymWojtek pisze:Jednakże, prawdą jest że sam "goły" Ortofon OM z igłą waży jedynie 2.5g. Dlatego razem z wkładką dostarczany jest ciężarek, który umieszcza się w dachu wkładki

Masz włożona podstawkę 3mm, ortofon OM jest wysoką wkładką i w dodatku z tego co pamiętam ramie masz ustawione maksymalnie w dół. Możliwe, że konieczne jest ustawienie wysokości ramienia, tzw. VTA. W Thorensie po ustawieniu ramienia konieczne jest ustawienie pozycji windy od nowa, systemy są oddzielne.
-
Wymieniłem wkładkę. 
Audio-Technica AT120E już zamontowana.
Na początku sprawdziłem, czy wagowo będzie ok.
Ustawiłem na pokrętłach 0 i 0 i voilà! udało się wypoziomować ramię za pomocą przeciwwagi z tyłu.
Potem dołożyłem 1.5 na pokrętle głównym i ustawiłem na pokrętle bocznym też około 1.5 na podziałce z pustą elipsą.
Teraz ten kąt i szablony. Ciężko to widzę, ale powalczymy...

Audio-Technica AT120E już zamontowana.
Na początku sprawdziłem, czy wagowo będzie ok.
Ustawiłem na pokrętłach 0 i 0 i voilà! udało się wypoziomować ramię za pomocą przeciwwagi z tyłu.
Potem dołożyłem 1.5 na pokrętle głównym i ustawiłem na pokrętle bocznym też około 1.5 na podziałce z pustą elipsą.
Teraz ten kąt i szablony. Ciężko to widzę, ale powalczymy...

- tollo
Po ustawianiu wkładki będzie konieczne przeprowadzenie od początku ustawienia ramienia.