Gramofon DIY - zapętlające się płyty

Kosmiczne talerze z ramionami
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

A mocowanie na Twoim ramieniu ma otwór na bolec u góry, na dole czy tu i tu?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
strychnina

Post autor: strychnina »

Na 99% i tu i tu. Chyba że to jakaś wada :)
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Gramofon DIY - zapętlające się płyty

Post autor: darkman »

Myszor pisze:Ramię wygląda identycznie jak w moim G8010 lata temu. Tylko jakaś wajcha do opuszczania ręcznego (?) dorobiona.
Dokładnie, ramie z 8010 (unitra, bruns) lub Altusa p_100.
Ramie, koszyk / headshel który będzie pasował wymiarami do oryginału to np HS-10 z Wamatu, itp ten typ.
strychnina

Ale co z tym wystającym bolcem? Kupiłem już kiedyś koszyk tego typu i bolec jest za krótki. Nie pasował ani do Daniela anie teraz nie pasuje.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

strychnina pisze:Ale co z tym wystającym bolcem? Kupiłem już kiedyś koszyk tego typu i bolec jest za krótki. Nie pasował ani do Daniela anie teraz nie pasuje.
Do tego ramienia bolec ma być na dole (trzymam taki w ręku, bo zmusiłeś mnie do trudu wstania z fotela :D.. oryginalny też trzymam, bo akurat stoi na podłodze przygotowany do renowacji ). HS-10 ma dwa rodzaje z bolcem "z góry" - pasuje ale headshell jest osodziny luźno - mozna to korygować podkładką, która jest na czopie wzmiankowanego łącznika. HS-10 z bolcem od dołu pasuje po dokładnym dokręceniu nakrętki ramienia służacej do montowania koszyka. Jesli masz koszyk dwubolcowy to pradopodobnie wystaje, bo nie jest dedykowany pod tę śrubę. I o ile pamiętam taki z Daniela się nie nadaje bo Daniele miały dość fajne zawansowane ramię typu G610 (taki gramofon - fonomaster bez sekcji wzmacniacza czyli deck), ale to inny koszyk.
strychnina

Ze względu na moją nikłą wiedzę na ten temat mogę prosić jakiś link do koszyka w niskiej cenie który będzie pasował? Jeśli mój problem po zamianie ustanie to kupię jakiś lepszy :)

W tej chwili trzymam w ręku koszyk z bolcem na górze. Próbuję go dokręcić ale jedyne co jestem w stanie osiągnąć to to, że dosyć luźno się trzyma. W jaki sposób mogę to skorygować, mówiłeś coś o jakiejś podkładce. O co chodzi?
Ostatnio zmieniony 03 mar 2016, 16:48 przez strychnina, łącznie zmieniany 1 raz.
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

Weź oryginalny headshell do zakładu dorabiania kluczy, to ci rozwiercą oryginalne otwory i zrobią fasolki.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

strychnina pisze:Ze względu na moją nikłą wiedzę na ten temat mogę prosić jakiś link do koszyka w niskiej cenie który będzie pasował? Jeśli mój problem po zamianie ustanie to kupię jakiś lepszy :)

W tej chwili trzymam w ręku koszyk z bolcem na górze. Próbuję go dokręcić ale jedyne co jestem w stanie osiągnąć to to, że dosyć luźno się trzyma. W jaki sposób mogę to skorygować, mówiłeś coś o jakiejś podkładce. O co chodzi?
No o to co napisałem wyżej. Bolec masz mieć NA DOLE.
Bolec górny jest pod inną rurkę ramienia, a raczej gwint. Ten z górnym bolcem łapie dokładnie jak napisałeś - luźno. Na trzpieniu tym połączeniowym jest nasunięta podkładka koloru zwykle czarnego - dołożenie drugiej może skutkować likwidacją luzu, ale generalnie to czego potrzebujesz to bolec "dolny.
A... widzisz napisałeś, że na 99% masz oba bolce - góra i dół = taki układ nie pasuje prawdopodobnie w ogóle (rozumiem, że z pamięci pisałeś).
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Aha wkręć jescze na próbę koszyczek do góry nogami czyli bolec na dole i sprawdź. Istotnie w zależności od headshella, którego posiadasz, bolec może być nieco za krótki - zerknij na nacięcie, które jest w dolnej części rurki ramienia - tam gdzie wchodzi bolec i jest dokręcany nakrętką do ramienia.
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Wojtek pisze:Póki co zakładamy, że DIY jest zrobione dobrze. Jeśli nie jest dobrze i geometria do chrzanu no to żadne gusła i czary nie pomogą :(
Ja też nie zakładam że jest zrobione źle. Po prostu inaczej zmontowane niż w fabrycznym gramofonie. A zmierzenie jest darmowe więc nie widzę przeciwwskazań do sprawdzenia tego.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
strychnina

Spróbowałem dokręcić koszyk do góry nogami i niestety bolec jest za krótki. Koszyk siedzi bardzo luźno. Jutro pójdę do punktu dorabiania kluczy i może rozwiercą. Gdyby jednak okazało się, że muszę kupić koszyk to po czym poznać, że bolec jest na dole? Ma to jakąś nazwę? Jest to łatwo dostępne?
Awatar użytkownika
bluegi
Gramofon: różne

Post autor: bluegi »

Faktycznie troszkę klapa od kibla, ale broń bosz nie wyśmiewam, bo to oczywiście rzecz gustu. Tylko tak z ciekawości chciałbym zapytać ile takie coś w ogóle kosztuje, jeżeli to nie tajemnica?
Mogłeś sobie kupić coś mało pokrętnego i zarzucić jakąś białą okleinkę, lub kupić u kogoś, kto sam okleja i sobie zażyczyć białe drewno :) Przyszłościowo można brać pod uwagę taką możliwość ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

strychnina pisze:Jutro pójdę do punktu dorabiania kluczy i może rozwiercą.
Tylko żeby nie przesadzili! Popatrz sobie na zdjęcia headshelli to będziesz wiedział o jak długie otwory chodzi.
strychnina pisze:Gdyby jednak okazało się, że muszę kupić koszyk to po czym poznać, że bolec jest na dole? Ma to jakąś nazwę? Jest to łatwo dostępne?
Właśnie problem w tym, że nie. Standardowe headshelle maja tylko bolec u góry.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
strychnina

Wojtek pisze:
strychnina pisze:Gdyby jednak okazało się, że muszę kupić koszyk to po czym poznać, że bolec jest na dole? Ma to jakąś nazwę? Jest to łatwo dostępne?
Właśnie problem w tym, że nie. Standardowe headshelle maja tylko bolec u góry.

Jest jakaś rada na ten problem?
strychnina

@bluegi ta tajemnicza kwota to 250 zł :) Tu nie do konca chodzi o bialą okleinę. Mam kolumny visaton casablanca i ten kształt idealnie się z nimi komponuje. Trochę wygląda to jak komplet, podobny sposób wykończenia :) Żona nalegala, a ja jestem dobrym mężem :)
ODPOWIEDZ