Ustawienie Thorens TD-160. Problem z kątem igły.
- chudy_b
Pierwsze ustawienie gramofonu. Problem z kątem igły.
ahaja poczytaj dokładniej. Jemu nie udaje się wypoziomować ramienia przy nacisku ustawionym na zero i to jest najbardziej niepokojące. Musiał wprowadzić dodatkowe obciązenie pokrętłem, by się to udało.
Koszyk musi być przekrzywiony, ale względem osi wzdłużnej ramienia,a nie jak początkowo u autora, w pionie.
Koszyk musi być przekrzywiony, ale względem osi wzdłużnej ramienia,a nie jak początkowo u autora, w pionie.
- tollo
Ta wkładka nie jest czasami za lekka do TP16 MKI?
Stąd problemy z wyważeniem.

- Pawelec
- Gramofon: Składak
Zrób dokładne zdjęcie całego ramienia w trakcie wyważania. W najgorszym wypadku naciąg żyłki do regulacji obciążenia ramienia jest uszkodzony
. Ale pokaż dokładne zdjęcie i opisz jeszcze raz.

AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
- chudy_b
Instrukcja serwisowa nic nie wspomina o masie wkładki. Wspomina za to o trzech typach spacerów (podkładek dystansowych) montowanych nad wkładką, a one też swoje ważą. Może ich brakuje, bo wg instrukcji jakaś musi być zamontowana. Różnią się grubością (VTA?).
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie, nic nie jest śmieszne, po prostu między innymi z takich powodów kiwam głową jak ktoś nowy w temacie się rzuca na gramofon Thorensa. Bez urazy.danis pisze:Ustawiam pierwszy gramofon i co rusz napotykam jakieś problemy, które pewnie dla Was będą śmieszne, ale dla mnie są nie do przeskoczenia.
Nie byłeś tego pewnie świadom przed zakupem więc jest dyspensa

Poza tym, na przyszłość pisz jaki masz sprzęt, a nie tytułujesz temat i opisujesz problem w pierwszym wpisie bardzo ogólnikowo i trzeba badać co masz po zdjęciach.
Tyle uwag ode mnie na start.
Dobrze że koledzy są cierpliwi i Ty też

Czyli Ortofon OM z igłą 5.danis pisze:Nawet nie wiem jaka igła jest założona, ale wkładka to Ortofon OMB 5E z tego co wynalazłem w necie.
Przypuszczam, że nie.tollo pisze:Ta wkładka nie jest czasami za lekka do TP16 MKI?Stąd problemy z wyważeniem.
Serwisówka gramofonu/ramienia? Za to pewnie podaje masę efektywną ramieniachudy_b pisze:Instrukcja serwisowa nic nie wspomina o masie wkładki.

Też przypuszczam, że ramię może być nie do końca dobrze spasowane/sprawne

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Ustawienie Thorens TD-160. Problem z kątem igły.
Cześć.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi!
Faktycznie trochę niechlujnie opisałem problem i nazwałem temat. Teraz lecę wszystko, jeszcze raz po kolei. Od początku.
Oba pokrętła ustawiam na 0:

Rozumiem, że o to chodzi. Zero jest "na ramieniu" i to mniejsze pokrętełko też na minimalnej wartości.
Gdy tak ustawie i zdejmę ramię z podstawki to wygląda to tak:

Jak widać na pierwszym zdjęciu, przeciwwaga jest mniej więcej w 1/3 swojego położenia, ale to nie ma wielkiego znaczenia. Nawet jak "docisnę" ją maksymalnie w kierunku koszyczka, to i tak ramię leci do góry. Zmieniając tylko położenie przeciwwagi, nie mam możliwości ustawienia ramienia w poziomie.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi!
Faktycznie trochę niechlujnie opisałem problem i nazwałem temat. Teraz lecę wszystko, jeszcze raz po kolei. Od początku.
Oba pokrętła ustawiam na 0:

Rozumiem, że o to chodzi. Zero jest "na ramieniu" i to mniejsze pokrętełko też na minimalnej wartości.
Gdy tak ustawie i zdejmę ramię z podstawki to wygląda to tak:

Jak widać na pierwszym zdjęciu, przeciwwaga jest mniej więcej w 1/3 swojego położenia, ale to nie ma wielkiego znaczenia. Nawet jak "docisnę" ją maksymalnie w kierunku koszyczka, to i tak ramię leci do góry. Zmieniając tylko położenie przeciwwagi, nie mam możliwości ustawienia ramienia w poziomie.
- chudy_b
Czy ramię swobodnie porusza się w pionie? Nie powino tam być absolutnie żadnego wyczuwalnego oporu, tarcia. Jak mucha usiądzie, to wyważone ramię ma się poruszyć. 

-
No nie.
W tej chwili nie, bo ramie przy ustawieniu 0, 0 nie jest wyważone, więc jak mucha usiądzie, to wiele pewnie nie da.
Jak ustawiłem wczoraj na 1,5 1,5 to było dobre wyważone, ale pisaliście, że tak sie nie powinno ustawiać, więc jedziemy od początku.
W tej chwili nie, bo ramie przy ustawieniu 0, 0 nie jest wyważone, więc jak mucha usiądzie, to wiele pewnie nie da.

Jak ustawiłem wczoraj na 1,5 1,5 to było dobre wyważone, ale pisaliście, że tak sie nie powinno ustawiać, więc jedziemy od początku.

- chudy_b
-
Nie.
Wczoraj jak było wyważone, to nie było żadnych oporów. I jak delikatnie puknąłem w ramie z góry, lub z dołu, to wracało do poziomu.
Wczoraj jak było wyważone, to nie było żadnych oporów. I jak delikatnie puknąłem w ramie z góry, lub z dołu, to wracało do poziomu.
- chudy_b
No to jedyne co mi przychodzi do głowy, to to, że faktycznie wkładka jest za lekka do tego ramienia, lub w koszyku brakuje jakiegoś elementu.
-
No dobrze. Wyjaśniamy sprawę koszyczka i wkładki:

Czegoś jej brakuje?

Czegoś jej brakuje?

- tollo
Wkładka do Headshellu przykręcona jest przez dwie śrubki. Czy pomiędzy wkładką a headshellem znajduje się plastikowa podkładka? Z tej perspektywy zdjęć nie widać.
U podstawy mocowania pomiędzy przeciwwagą a korpusem (trzpieniem pionowym) ramienia powinna iść żyłka. Nie jest u Ciebie zerwana?
Postaraj się ustawić przeciwwagę na samym początku tj. Najbliżej trzonu ramienia. Na headshellu przymocowanym do ramienia kładź odpowiednio monety 1 grosz, 2 grosze. Jeżeli już przy pierwszym bilonie ramie widocznie pójdzie w dół to może oznaczać: nie ma jakiegoś elementu headshella, patrząc po zdjęciu może być to tylko podkładka. Tak to jest kompletny.
Monetę postaraj się kłaść na wysokości mocowania wkładki tj. Mniej więcej tam gdzie śruby. 1 grosz - 1.64 grama, 2 grosze - 2.13.
U podstawy mocowania pomiędzy przeciwwagą a korpusem (trzpieniem pionowym) ramienia powinna iść żyłka. Nie jest u Ciebie zerwana?
Postaraj się ustawić przeciwwagę na samym początku tj. Najbliżej trzonu ramienia. Na headshellu przymocowanym do ramienia kładź odpowiednio monety 1 grosz, 2 grosze. Jeżeli już przy pierwszym bilonie ramie widocznie pójdzie w dół to może oznaczać: nie ma jakiegoś elementu headshella, patrząc po zdjęciu może być to tylko podkładka. Tak to jest kompletny.
Monetę postaraj się kłaść na wysokości mocowania wkładki tj. Mniej więcej tam gdzie śruby. 1 grosz - 1.64 grama, 2 grosze - 2.13.
-
Pokazuję dokładniej koszyczek z wkładką:

Wyniki testu mennicznego:
Pokrętła ustawione oba na 0, przeciwwaga w położeniu jak najbliższym środka ramienia.
Całe ramie leci do góry, ale po położeniu już 1gr na koszyczek mniej więcej w miejscu śrubek od wkładki - ramię leci w dół.

Wyniki testu mennicznego:

Pokrętła ustawione oba na 0, przeciwwaga w położeniu jak najbliższym środka ramienia.
Całe ramie leci do góry, ale po położeniu już 1gr na koszyczek mniej więcej w miejscu śrubek od wkładki - ramię leci w dół.
- tollo
Masz zamocowana podkładkę i to wdodatku tą większą z zestawu. Według mnie wkładka jest za lekka ewentualnie inne niezdiagnozowane jeszcze uszkodzenie ramienia... Ale co tam mogło się tak zepsuć dając taki objaw...