Nordmende RP1651 - przeskakujący automat
- chudy_b
Czekałem na wypowiedź kogoś z pojęciem o linearnych gramofonach. Możliwe, że problem leży w nacisku tym bardziej, że regulacja sporo poprawiła. Coś jednak czuję, że mechanizm napędu ramienia wraz sensorem optycznym jest do dokładnego przejrzenia.
-
Re: Nordmende RP1651 - przeskakujący automat
VaterYester sprawdz to co sugerujętorkia pisze:W gramofonach z tym rozwiązaniem systemu nadążnego, ważne jest aby sensor (czujnik optyczny) trackingu otrzymywał prawidłowy sygnał w miarę odchylania się ramienia w kierunku środka płyty.
Ważne jest aby zawieszenie ramienia w osi pionowej nie posiadało oporów w ruchu dla tego, że ramie podąża za rowkiem do momentu przecięcia bariery optycznej czujnika trackingu. W tym momencie rusza silnik przesuwu ramienia i działa do momentu, aż bariera optyczne zostanie otwarta i w takiej sekwencji aż do końca płyty.
Przyczyną przeskakiwania może być przytarte ramie w osi pionowej lub rozregulowany układ trackingu.
Czytając wcześniejsze wypowiedzi, uważam jednak, że problem leży w zbyt małym nacisku igły na płytę.

Do sensora dojdziemychudy_b pisze:Czekałem na wypowiedź kogoś z pojęciem o linearnych gramofonach. Możliwe, że problem leży w nacisku tym bardziej, że regulacja sporo poprawiła. Coś jednak czuję, że mechanizm napędu ramienia wraz sensorem optycznym jest do dokładnego przejrzenia.

Na razie eliminujmy "łatwe problemy"

Jeśli chodzi o reanimację "tagenta" to mi się udało (fakt! nieco inny- Beogram 3000)

"Żeby nie być gołosłownym":
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=11&t=729&start=150

Edytyję! uprecyzowałem jw!

Jedynie co mogę dodać to to, że jeśli się coś chce, to się udać powinno

VaterYester! nie będę za Ciebie studiował "szwabskich" porad, (nie mam teraz"głowy"), ale poradzisz /my sobie

-
Mam Luxman px101 i jest ten sam problem, w polowie plyty podnosi się ramie. Czy mogą prosić instrukcji obslugi do niego.
- chudy_b
http://www.vinylengine.com/library/luxman/px-101.shtmlserbuk pisze:Mam Luxman px101. Czy mogą prosić instrukcji obslugi do niego.
-
Witam Panowie.
Nie chcę zaczynać nowego wątku, bo w zasadzie mój gramofon jest odpowiednikiem tytułowego. Konstrukcyjnie jest bardzo podobny do modeli poruszanych w wątku. Chodzi o gramofon Inkel PD607. Wygląda on tak http://picssr.com/tags/pd607 Jest identyczny jak gramofon Uher PS 939. Kupiłem go za 170 zl na Allezlo. Dokupiłem nową igłę ATN-51, wyważyłem ramię i wszystko niby chodzi i gra ładnie i pięknie ale nie do końca. Nie działa powrót ramienia do punktu "0" po zakończeniu płyty , oraz funkcja REPEAT. Igła zjeżdża na naklejeczkę a ramie za diabła nie chce powrócić na "stolik". Ktoś może spotkał się z podobnym problemem z autostopem?
Pozdrawiam.
Prauster
Nie chcę zaczynać nowego wątku, bo w zasadzie mój gramofon jest odpowiednikiem tytułowego. Konstrukcyjnie jest bardzo podobny do modeli poruszanych w wątku. Chodzi o gramofon Inkel PD607. Wygląda on tak http://picssr.com/tags/pd607 Jest identyczny jak gramofon Uher PS 939. Kupiłem go za 170 zl na Allezlo. Dokupiłem nową igłę ATN-51, wyważyłem ramię i wszystko niby chodzi i gra ładnie i pięknie ale nie do końca. Nie działa powrót ramienia do punktu "0" po zakończeniu płyty , oraz funkcja REPEAT. Igła zjeżdża na naklejeczkę a ramie za diabła nie chce powrócić na "stolik". Ktoś może spotkał się z podobnym problemem z autostopem?
Pozdrawiam.
Prauster
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A podnosi się w ogóle na końcu czy nic? Jak wciskasz przycisk "stop" to wraca?
Może wystarczy podregulować punkt autostopu.
Może wystarczy podregulować punkt autostopu.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Na końcu nie podnosi się ani odrobinę. Jednak wystarczy, że lekko dotknę ramienia i wtedy się podnosi i wraca do punktu 0. Gdy wciskam stop ramię normalnie powraca do punktu wyjściowego. Czytałem, że w innych gramofonach można to jakoś wyregulować. Pewnie tu tez będzie potrzebna regulacja "krańcowki" ale za diabla nie mam pojęcia gdzie i jak 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dokładnie tak. Będziesz musiał poszukać instrukcji obsługi albo serwisówki.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Cześć.
Znalazłem serwisówkę do Saba PSP 480. To właściwie ten sam gramofon
Czy ten punkt dotyczy ustawienia "krańcowki"? Następny punkt w instrukcji serwisowej dotyczy ustawienia miejsca, w którym ramię ma opadać na początek płyty (Lead in position)
1.Tracking sensor
a) Protect the photosensor against daylight
b) DCVM at TP-101 (control board)
c) Swing the tone arm to the let (approx. 10 degrees) until it meets the stop; use VR 102 to adjust for a value of +4.3 ... + 4.5V Voltage should be -4 ... -5V when the torm arm is swung to the right side end.
d) Mechanical adjustment of the right angle:
With the cueing lift raised turn the screw 3 slightly counter-clockwise - tone arm will be raised - and then turn back just enough that the end of the tone arm does not sink any futher
e) Adjust to 0V (+/_ 500 mV) at the eccentric screw 2
Znalazłem serwisówkę do Saba PSP 480. To właściwie ten sam gramofon

1.Tracking sensor
a) Protect the photosensor against daylight
b) DCVM at TP-101 (control board)
c) Swing the tone arm to the let (approx. 10 degrees) until it meets the stop; use VR 102 to adjust for a value of +4.3 ... + 4.5V Voltage should be -4 ... -5V when the torm arm is swung to the right side end.
d) Mechanical adjustment of the right angle:
With the cueing lift raised turn the screw 3 slightly counter-clockwise - tone arm will be raised - and then turn back just enough that the end of the tone arm does not sink any futher
e) Adjust to 0V (+/_ 500 mV) at the eccentric screw 2
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie wiem czego ten punkt dotyczy, ale na pewno ma jakiś tytuł, który to opisuje.
Gdzie znalazłeś serwisówkę?
Gdzie znalazłeś serwisówkę?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Cześć Wojtek.
Punkt nosi nazwę "Tracking sensor"
Serwisówkę mam stąd: http://www.vintageshifi.com/repertoire-pdf/Saba.php
Zerknij na nią proszę. Może Ty dojdziesz do jakiś konstruktywnych wniosków
EDIT
Dorwalem jeszcze serwisowke do Nordmende RP 1653, to tez podobna konstrukcja. Piszą w niej żeby kręcić śrubką nr.3 http://www.vintageshifi.com/repertoire- ... dmende.php Jak będę miał dziś czas to się pobawię. Wczorajsze całe popołudnie spędziłem na walce z samochodem
Pozdrawiam.
Prauster
Punkt nosi nazwę "Tracking sensor"

Zerknij na nią proszę. Może Ty dojdziesz do jakiś konstruktywnych wniosków

EDIT
Dorwalem jeszcze serwisowke do Nordmende RP 1653, to tez podobna konstrukcja. Piszą w niej żeby kręcić śrubką nr.3 http://www.vintageshifi.com/repertoire- ... dmende.php Jak będę miał dziś czas to się pobawię. Wczorajsze całe popołudnie spędziłem na walce z samochodem

Pozdrawiam.
Prauster
-
Kończąc ten temat, lepiej późno niż wcale
Autopowrót ramienia w Inkel PD-607 ustawią się śrubką oznaczoną czerwoną strzałeczką. To tak dla potomności na przyszłość, jeśli ktoś miałby taki problem z tym gramofonem. Tak samo ustawia się autopowrót w Sabie PSP480 i Uher PS936, no i pewnie innych podobnych konstrukcyjnie 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dzięki za informację! 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum