Za lekki headshell?
-
Re: Za lekki headshell?
A igła wysunięta dalej niż 52mm. Teraz już jestem głupi. Poprzednio też byłem. Czarna pomroczność.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Za lekki headshell?
Yyy... czy ten headshell naprawdę jest z plastiku? Bo wygląda jak normalny z aluminium (może nawet i oryginalny).
Zakładam, że nie masz kłopotów z rozpoznawaniem tworzywa na dotyk?
Tak czy siak, jest to tradycyjny headshell, tak więc jeśli chodzi o wymiary czy wagę to wszystko gra.
Czy jesteś pewien, że dobrze wydrukowałeś szablon? Czy jego skala jest dobra?
Odcinki A i B są przeznaczone do kontroli skali wydruku.

Swoją drogą, skoro z szablonem Tobie nie wychodzi to czemu po prostu nie ustawisz overhang na te 52mm? To chyba jesteś w stanie zrobić?
Poza tym, patrząc na tą suwmiarkę to chyba źle mierzysz, bo zaczynamy pomiar od gumy za headshellem, a nie od miejsca gdzie czarny metal się zaczyna.
Jeśli jednak nadal preferujesz szablon to spróbuj z "głupkiem", może będzie łatwiej.
Jednakże czy overhang taki czy inny to i tak nie wyjaśnia Twoich poprzednich kłopotów z wyważeniem ramienia.
Albo źle je wyważasz albo z samym ramieniem/przeciwwagą jest coś nie tak. Możesz zrobić zdjęcia tych elementów?
Przypominam, że przy nacisku 0g ramię powinno utrzymywać się w równowadze, lewitując nad talerzem.
Ramię wyważamy po każdej zmianie (overhang i inne), zanim zechcemy przeprowadzić odsłuch.
Dodatkowo, jakie ustawiłeś VTA? To raczej nie powinno mieć takiego przełożenia na Twoje kłopoty, ale mimo wszystko przy okazji pytam.
Jako że wkładka ma 18mm wysokości, VTA teoretycznie powinieneś mieć ustawione na 3.
PS:
Po zdjęciach wkładki widać, że jest to EPC-270, a nie EPC-207. Nie robi to oczywiście wielkiej różnicy, ale wolałem to sprostować
Zakładam, że nie masz kłopotów z rozpoznawaniem tworzywa na dotyk?
Tak czy siak, jest to tradycyjny headshell, tak więc jeśli chodzi o wymiary czy wagę to wszystko gra.
Czy jesteś pewien, że dobrze wydrukowałeś szablon? Czy jego skala jest dobra?
Odcinki A i B są przeznaczone do kontroli skali wydruku.
Nie licz na to, że z szablonem wyjdzie Tobie równe 52mm. Nie o to w tym chodziPiotr Seb pisze:A igła wysunięta dalej niż 52mm.

Swoją drogą, skoro z szablonem Tobie nie wychodzi to czemu po prostu nie ustawisz overhang na te 52mm? To chyba jesteś w stanie zrobić?
Poza tym, patrząc na tą suwmiarkę to chyba źle mierzysz, bo zaczynamy pomiar od gumy za headshellem, a nie od miejsca gdzie czarny metal się zaczyna.
Jeśli jednak nadal preferujesz szablon to spróbuj z "głupkiem", może będzie łatwiej.
Jednakże czy overhang taki czy inny to i tak nie wyjaśnia Twoich poprzednich kłopotów z wyważeniem ramienia.
Albo źle je wyważasz albo z samym ramieniem/przeciwwagą jest coś nie tak. Możesz zrobić zdjęcia tych elementów?
Przypominam, że przy nacisku 0g ramię powinno utrzymywać się w równowadze, lewitując nad talerzem.
Ramię wyważamy po każdej zmianie (overhang i inne), zanim zechcemy przeprowadzić odsłuch.
Dodatkowo, jakie ustawiłeś VTA? To raczej nie powinno mieć takiego przełożenia na Twoje kłopoty, ale mimo wszystko przy okazji pytam.
Jako że wkładka ma 18mm wysokości, VTA teoretycznie powinieneś mieć ustawione na 3.
PS:
Po zdjęciach wkładki widać, że jest to EPC-270, a nie EPC-207. Nie robi to oczywiście wielkiej różnicy, ale wolałem to sprostować

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
VTA ustawione ok. Tak jak zauważyłeś ja nie mam problemów z VTA. Co do wkładki to chylę czoła przed Twoją wiedzą, oczywiście jest to 270. Wkradł się tzw. czeski błąd. Headshell jest metalowy. Był tak lekki, że pochopnie oceniłem go na tworzywo.
Pomiar od gumki do igły to więcej niż 52mm, ale i TAK NIE MOGĘ OSIĄGNĄĆ effective lenght. Jeżeli wsunę wkładkę na 52mm pogorszy się sytuacja na protractorze. Protractor wydrukowany idealnie (zresztą overhang ma być 15mm i czarów nie ma). Może rzeczywiście zastosować jakiś inny protractor z Vinylengine. Możesz podpowiedzieć na którym można polegać. Zastanawiam się nad jednym. Co mi chodzi po głowie?
1. Wsunąć wkładkę w połowę headshella.
2. Pomierzyć effective lenght i overhang z natury.
3. Dane wprowadzić do kalkulatora i obliczyć null points.
4. Narysować nowego protractora dla obliczonych null points.
5. Ustawić wkładkę wg narysowanego protractora.
Szukając odpowiedzi w internecie trafiłem na wątki, gdzie inni użytkownicy mieli podobny problem. Sugestie były dwie:
1. Zastosować inny protractor (stupid one).
2. Kupić dłuższego headshella.
Nikt nie wspominał o trzecim rozwiązaniu, które ja mam teraz w głowie. Chyba, że to totalna głupota i odpuścić.
Dalej niec nie zrobiłem a zbliża się nocka.
Pomiar od gumki do igły to więcej niż 52mm, ale i TAK NIE MOGĘ OSIĄGNĄĆ effective lenght. Jeżeli wsunę wkładkę na 52mm pogorszy się sytuacja na protractorze. Protractor wydrukowany idealnie (zresztą overhang ma być 15mm i czarów nie ma). Może rzeczywiście zastosować jakiś inny protractor z Vinylengine. Możesz podpowiedzieć na którym można polegać. Zastanawiam się nad jednym. Co mi chodzi po głowie?
1. Wsunąć wkładkę w połowę headshella.
2. Pomierzyć effective lenght i overhang z natury.
3. Dane wprowadzić do kalkulatora i obliczyć null points.
4. Narysować nowego protractora dla obliczonych null points.
5. Ustawić wkładkę wg narysowanego protractora.
Szukając odpowiedzi w internecie trafiłem na wątki, gdzie inni użytkownicy mieli podobny problem. Sugestie były dwie:
1. Zastosować inny protractor (stupid one).
2. Kupić dłuższego headshella.
Nikt nie wspominał o trzecim rozwiązaniu, które ja mam teraz w głowie. Chyba, że to totalna głupota i odpuścić.
Dalej niec nie zrobiłem a zbliża się nocka.
-
Wiem, że nie takie narzędzia pomiarowe powinno się używać ale to tylko poglądowo żeby pokazać gdzie pojawia się effective lenght (poza headshellem). Może ktoś mógłby zmierzyć ramię technicsa od osi ramienia do końca headshella? Da mi to odpowiedź na wiele pytań.
Co do przeciwwagi to zakręcona jest do oporu i max to 1,7g.
Co do przeciwwagi to zakręcona jest do oporu i max to 1,7g.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Za lekki headshell?
Wiem, widać.Piotr Seb pisze:Pomiar od gumki do igły to więcej niż 52mm
A co Ci tak na tym zależy? Odpuść sobiePiotr Seb pisze:ale i TAK NIE MOGĘ OSIĄGNĄĆ effective lenght.

Zrozum. Albo ustawiasz 52mm albo ustawiasz overhang wedle szablonu (piszemy po polsku, a protractor to szablon).Piotr Seb pisze:Jeżeli wsunę wkładkę na 52mm pogorszy się sytuacja na protractorze.
Napisałem w poprzednim poście:
Z jakimkolwiek szablonem raczej na pewno wyjdzie Tobie overhang inny niż odległość 52mm od igły do gumy, dlatego nie ma co się przejmować.Wojtek pisze:Nie licz na to, że z szablonem wyjdzie Tobie równe 52mm. Nie o to w tym chodzi
A ja się zastanawiam czy Ty w ogóle czytasz mnie ze zrozumieniemPiotr Seb pisze:Może rzeczywiście zastosować jakiś inny protractor z Vinylengine. Możesz podpowiedzieć na którym można polegać.

Jednak, według mnie, ważniejsze było to co powiedziałem przed tym zdaniem, czyli:Wojtek pisze:Jeśli jednak nadal preferujesz szablon to spróbuj z "głupkiem", może będzie łatwiej.
Ustaw wkładkę tak żeby dystans między igłą, a gumą wyniósł 52mm i też będzie OK, serio.Wojtek pisze:Swoją drogą, skoro z szablonem Tobie nie wychodzi to czemu po prostu nie ustawisz overhang na te 52mm? To chyba jesteś w stanie zrobić?
O tym już wspomnieliśmyPiotr Seb pisze:1. Zastosować inny protractor (stupid one).

Bez sensu, nie do tej wkładki. Nie ma takiej potrzeby.Piotr Seb pisze:2. Kupić dłuższego headshella.
Totalna głupota to może nie, ale po prostu za wiele to Tobie nie da w tym wypadku, szkoda zachodu.Piotr Seb pisze: Nikt nie wspominał o trzecim rozwiązaniu, które ja mam teraz w głowie. Chyba, że to totalna głupota i odpuścić.
A ja nadal drapię się po głowie co się tak uczepiłeś tej efektywnej długości ramienia.Piotr Seb pisze:Wiem, że nie takie narzędzia pomiarowe powinno się używać ale to tylko poglądowo żeby pokazać gdzie pojawia się effective lenght (poza headshellem). Może ktoś mógłby zmierzyć ramię technicsa od osi ramienia do końca headshella? Da mi to odpowiedź na wiele pytań.
Przecież nie o to tutaj chodzi by tą wartość w jakiś sposób "spełniać".
Jakie to pytania?
I to jest właśnie to najbardziej niepokojące, bo kwestie overhangu zupełnie nie tłumaczą problemów z naciskiem.Piotr Seb pisze:Co do przeciwwagi to zakręcona jest do oporu i max to 1,7g.
Patrzę na ostatnie zdjęcie i chyba już znam odpowiedź, która rozwiązuje tą zagadkę: masz raczej nieoryginalną przeciwwagę.
Oryginał przy SL-1700 mk2 powinien mieć jeszcze taki gumowy pierścień z tyłu.
Jak spojrzysz na zdjęcia/klipy w sieci czy też na ilustrację w instrukcji to zauważysz różnicę.
Pytania:
Czy gramofon dostałeś ze zdjętą przeciwwagą czy była ona już zamontowana na ramieniu?
Czy przeciwwagę możesz luźno przesuwać wzdłuż tulei ramienia (od początku do końca) czy też porusza się ona wzdłuż tulei jedynie podczas obracania przeciwwagą (od pewnego momentu)?
Jeśli byś mógł to zdejmij tą przeciwwagę z ramienia i ją zważ. Zobaczymy na ile odstaje wagowo od oryginalnej części.
W tej sytuacji, kiedy przeciwwaga jest niewłaściwa, pozostają takie opcje:
- zwrot sprzętu do sprzedawcy (o ile to jest jeszcze możliwe), a przynajmniej wywalczenie częściowego zwrotu kasy za ten ubytek
- dostosowanie w jakiś sposób przeciwwagi (w tym wypadku pewnie dociążenie), żeby odpowiadała wadze oryginału (o ile zachowuje się ona prawidłowo na tulei ramienia)
- kupić nową oryginalną przeciwwagę (te do SL-1200 mk2 są nadal do dostania od ręki)
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Za lekki headshell?
Dziękuję wszystkim za pomoc. Chwilowo odczułem spadek formy i nawet nie podchodziłem do gramofonu. Ktoś może zapytać dlaczego tak walczę o to aby igła przemieszczała się dokładnie jak wyznaczono na szablonie. Tak mam... Jeżeli firma podaje pewne parametry, które są kluczowe dla poprawnej pracy igły, dlaczego mam rezygnować. Jak rozwiążę problem to zrobię zdjęcia i napiszę co i jak. Ponieważ pisałem jeszcze na anglojęzycznych vinyl forach podpowiedziano mi inne rozwiązanie. Pisałem na innych forach nie dla tego, że nie mam zaufania do NAJLEPSZEGO POLSKIEGO FORUM i Państwa wiedzy, ale dlatego że tonący i brzytwy się chwyta. Dziękując za pomoc, szczególne podziękowania kieruję do Wojtka, który nie dość że dogłębnie analizował moje wpisy to jeszcze miał czas aby bezinteresownie udzielać rzeczowych odpowiedzi i dawać wskazówki.
Wracając do kierunku w który żegluje to zamówiłem headshella SUMIKO, który jest dłuższy i cięższy o 3g od standardu, Wkładka będzie Shure97xx, która również jest nieco cięższa do technicsa 270 i to powinno rozwiązać wszystkie moje problemy. Na to liczę. Jak wszystko będę miał w ręku to złożę do tzw. kupy to zdam relację Szanownemu Forum zamieszczając również dokumentację fotograficzną.
Jeszcze raz dziękuję. Pozdrawiam wszystkich życzliwych.
Piotr Seb
Wracając do kierunku w który żegluje to zamówiłem headshella SUMIKO, który jest dłuższy i cięższy o 3g od standardu, Wkładka będzie Shure97xx, która również jest nieco cięższa do technicsa 270 i to powinno rozwiązać wszystkie moje problemy. Na to liczę. Jak wszystko będę miał w ręku to złożę do tzw. kupy to zdam relację Szanownemu Forum zamieszczając również dokumentację fotograficzną.
Jeszcze raz dziękuję. Pozdrawiam wszystkich życzliwych.
Piotr Seb
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Za lekki headshell?
Problem w tym, że to nie jest żaden szablon "firmowy", a jedynie szablon przyszykowany przez użytkownika VE pod kątem ramion Technicsa.Piotr Seb pisze:Ktoś może zapytać dlaczego tak walczę o to aby igła przemieszczała się dokładnie jak wyznaczono na szablonie. Tak mam... Jeżeli firma podaje pewne parametry, które są kluczowe dla poprawnej pracy igły, dlaczego mam rezygnować.
Nie jest to żadna ostateczna wytyczna ani wyrocznia ustawień wkładki.
Tonący w własnym uporze?Piotr Seb pisze:Pisałem na innych forach nie dla tego, że nie mam zaufania do NAJLEPSZEGO POLSKIEGO FORUM i Państwa wiedzy, ale dlatego że tonący i brzytwy się chwyta.
Jak chcesz się trzymać firmy to wiedz, że do Twojego gramofonu Technics oryginalnie dołączał taki plastikowy dynks, na który wkładało się headshell z wkładką, ułatwiający ustawienie igły na dystancie... 52mm.
Tak więc jeśli chcesz się trzymać firmy to trzymaj się tych 52mm, jak już chyba dwukrotnie zaleciłem powyżej.
Straszny z Ciebie uparciuch

Jakie? Zakup dłuższego headshella? Do Technics EPC-270C nie ma to praktycznie żadnego sensu.Piotr Seb pisze:Ponieważ pisałem jeszcze na anglojęzycznych vinyl forach podpowiedziano mi inne rozwiązanie.
Zresztą, jakby co to mam to samo ramie w swoim gramofonie (SL-1600 mk2), też miałem kiedyś wkładkę EPC-270 i pamiętam, że udało mi się ustawić tym samym szablonem overhang na zwykłym Technics'owskim headshellu.
Nie odczułem różnicy (na słuch) między tym ustawieniem, a ustawieniem na 52mm.
Może to pomoże Tobie otworzyć oczy.
Pomyśl. Przedstawię Tobie sytuację w której jesteś i co planujesz zrobić.Piotr Seb pisze:Wkładka będzie Shure97xx, która również jest nieco cięższa do technicsa 270 i to powinno rozwiązać wszystkie moje problemy. Na to liczę.
Masz teraz zwykły aluminiowy headshell, który waży około 7-8 gram i prawie nie jesteś w stanie wyważyć ramienia z wkładką Technics EPC-270 (waga 6g), bo masz złą przeciwwagę. Nie udaje się to zrobić, bo przeciwwaga ma złą wagę (za lekką?), a więc jest trudno osiągnąć stan równowagi.
Teraz chcesz kupić headshell Sumiko HS-12, który waży nieco ponad 11 gram i zamontować na nim wkładkę Shure M97xE (waga 6,6g), przez co jeszcze bardziej dociążysz przód ramienia, a z tyłu nadal będziesz miał tą samą złą przeciwwagę.
W wyniku tej dodanej masy tylko z jednej strony ramienia, prawdopodobnie nawet nie będziesz w stanie wyważyć ramienia.
I co wtedy? No właśnie.
Dodam do tego jeszcze fakt, że ten headshell Sumiko niekiedy trudno wyważyć nawet z oryginalną przeciwwagą Technicsa.
Jak dotąd nie odniosłeś się jeszcze do kwestii nieoryginalnej przeciwwagi, nie mam pojęcia czemu.
Wygląda to tak jakbyś nie przyjmował tego dość istotnego faktu do wiadomości.
Problem w tym, że od tego się nie ucieknie.
Zadałem w poprzednim poście pytania dot. tej kwestii i nadal czekam na odniesienie się do tego.
Dlatego póki co wygląda to tak jakbyś próbował rozwiązać swój problem na około, mimo że konkretne rozwiązanie masz podane przed nosem.
Nie wiem czy kwestię złej przeciwwagi poruszyłeś także na innych forach, ale szczerze wątpię by ktokolwiek doświadczony świadomie zignorował tą nieścisłość i powiedział Tobie, że to nic takiego i że to nie ma żadnego związku.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Za lekki headshell?

WG zaleceń Przedmówcy trzeba zdobyć WŁAŚCIWĄ PRZECIWWAGĘ, albo tę dociążyć do "fabrycznego ciężaru"
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Za lekki headshell?
A jak jest z pozostałymi Technicsami. W moim SL-231 mam plastikowy - tzn. wg mojej oceny jest plastikowy, ale teraz to już zgłupiałem i zważyłem go. Waży z zamontowaną wkładką i igłą 15 gram. Czy może zatem być aluminiowy? A jeśli nie, czy to oznacza, że jest nieoryginalny?Wojtek pisze:Oryginalnie z pewnością gramofon ten nie był sprzedawany z plastikowym headshellem
A teraz powiem dlaczego pytam. Otóż mam ochotę pobawić się trochę z różnymi wkładkami i w tym celu chciałbym kupić kilka headshelli. Czy do mojego gramofonu nadadzą się takie?
http://allegro.pl/uniwersalny-headshell ... 48064.html
P.S. Tak na pierwszy rzut oka różnice pomiędzy moim koszykiem a tym z Allegro są takie, że mój ma zaślepione te duże otwory u góry, no i ma czarny trzpień - nie srebrny.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Zależy od wkładki jaką zastosujesz. Ten z aukcji będzie ważył jakieś 10-11 gram
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
Za lekki headshell?
Nie kupuj takiego. Jest gównianej jakości. Już lepiej odłożyć na oryginalnego Technicsa albo kupić headshell SH4 Ortofona.Obywatel pisze:Czy do mojego gramofonu nadadzą się takie?
http://allegro.pl/uniwersalny-headshell ... 48064.html
- Obywatel
Za lekki headshell?
Wkładkę teraz mam oryginalną Technicsa dedykowaną do tego modelu.
A co jest nie tak w tym koszyku z aukcji - jest jakiś przekoszony czy ma kiepskie połączenia?
Ceny oryginalnych Technicsów czy Ortofonów są masakryczne
A co jest nie tak w tym koszyku z aukcji - jest jakiś przekoszony czy ma kiepskie połączenia?
Ceny oryginalnych Technicsów czy Ortofonów są masakryczne

Ostatnio zmieniony 05 maja 2015, 22:23 przez Obywatel, łącznie zmieniany 2 razy.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
-
Jakość wykonania pozostawia wiele do życzenia. Miałem kiedyś taki i wyrzuciłem.Obywatel pisze:Wkładkę teraz mam oryginalną Technicsa dedykowaną do tego modelu.
- Obywatel
Za lekki headshell?
A co można powiedzieć o Reloopach?
http://supersound.pl/4889-reloop-headsh ... cgodIaQAnA
http://supersound.pl/4889-reloop-headsh ... cgodIaQAnA
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Za lekki headshell?
Tak samo.Obywatel pisze:A jak jest z pozostałymi Technicsami.
Zgaduj zgadula.Obywatel pisze:W moim SL-231 mam plastikowy - tzn. wg mojej oceny jest plastikowy, ale teraz to już zgłupiałem i zważyłem go. Waży z zamontowaną wkładką i igłą 15 gram. Czy może zatem być aluminiowy? A jeśli nie, czy to oznacza, że jest nieoryginalny?
Ja nie chcę zgadywać czy potrafisz prawidłowo odróżnić plastik od metalu

Zasadniczo tak.Obywatel pisze:Czy do mojego gramofonu nadadzą się takie?
Są OK.Obywatel pisze:A co można powiedzieć o Reloopach?
Do standardowych headshelli kosztujących około 35 złotych lub więcej, niezależnie od tego czy są markowe czy nie, raczej nie ma co szukać zastrzeżeń.
W tej chwili jest na alle wiele ofert starszych, używanych headshelli w dobrych cenach. Nic tylko brać.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum