Gramofon JVC MF-55LS
-
Gramofon JVC MF-55LS
Witam
"Odziedziczyłem" po teściu oto taki sprzęt. Ma jednak uszkodzony plastik w mocowaniu ramienia, co myślę można dorobić. Brak jednak paska oraz igły więc nie jestem w stanie stwierdzić czy działa. Pytanie moje brzmi :
1. czy jest możliwość znalezienia gdzieś igły do tego modelu (pasek już znalazłem).
2. cz ktoś może się orientuje jaka jest tutaj wkładka - MM czy jakaś inna.
3. Ile jest wart taki sprzęt sprawny a ile z wspomnianymi wadami.
Poniżej link do tego modelu
http://www.radiomuseum.org/r/jvc_mf_55ls.html
"Odziedziczyłem" po teściu oto taki sprzęt. Ma jednak uszkodzony plastik w mocowaniu ramienia, co myślę można dorobić. Brak jednak paska oraz igły więc nie jestem w stanie stwierdzić czy działa. Pytanie moje brzmi :
1. czy jest możliwość znalezienia gdzieś igły do tego modelu (pasek już znalazłem).
2. cz ktoś może się orientuje jaka jest tutaj wkładka - MM czy jakaś inna.
3. Ile jest wart taki sprzęt sprawny a ile z wspomnianymi wadami.
Poniżej link do tego modelu
http://www.radiomuseum.org/r/jvc_mf_55ls.html
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofon JVC MF-55LS
A możesz zrobić zdjęcia swojego egzemplarz? Nie wiemy jaką masz wkładkę, możemy co najwyżej zgadywać.

Jak wystawisz od złotówki to i tak będziesz miał czysty zyskNowy pisze:3. Ile jest wart taki sprzęt sprawny a ile z wspomnianymi wadami.

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofon JVC MF-55LS
Eh, a możesz zrobić fotkę wkładce od frontu? Tak z góry i z dołu to ciężko rozpoznać 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Gramofon JVC MF-55LS
Jedno od przodu a drugie z ukosa. Od razu też prosze wybaczyć moj poziom wiedzy na ten temat. Mam zamiar wejść w temat gramofonów, ale póki co słabo się orientuje:-)
-
Gramofon JVC MF-55LS
Wkladka MM ( magnetyczna )
Igla np.: http://www.stylusplus.co.uk/stylus-for- ... 3090-p.asp. Sferyk.
Nacisk: 2,0 g.
Igla np.: http://www.stylusplus.co.uk/stylus-for- ... 3090-p.asp. Sferyk.
Nacisk: 2,0 g.
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2015, 16:04 przez misienka2008, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofon JVC MF-55LS
Tak, numer modelu jest widoczny na zdjęciu, więc znalezienie igły już nie jest takie trudne 
http://allegro.pl/igla-gramofonowa-jvc- ... 70342.html

http://allegro.pl/igla-gramofonowa-jvc- ... 70342.html
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Gramofon JVC MF-55LS
wiem znalazłem już tylko bardziej chodziło mi o to czy jest magnetyczna, co już też zostało znalezione za co wielkie dzięki. No to teraz dokupić pasek, igłę i przetestować.
Zadam jeszcze jedno pytanie. Jest to dość stary sprzęt i ma on wbudowany wzmacniacz. Chciałbym go jednak podłączyć pod mój wzmacniacz, w którym jest wejście phono MM. Tylko problem jest taki, że w jvc jest jedynie wyjście słuchawkowe. Pytanie czy dobrym rozwiązaniem jest podłączenie do wzmacniacza właśnie tym sposobem.
Zadam jeszcze jedno pytanie. Jest to dość stary sprzęt i ma on wbudowany wzmacniacz. Chciałbym go jednak podłączyć pod mój wzmacniacz, w którym jest wejście phono MM. Tylko problem jest taki, że w jvc jest jedynie wyjście słuchawkowe. Pytanie czy dobrym rozwiązaniem jest podłączenie do wzmacniacza właśnie tym sposobem.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofon JVC MF-55LS
A nie ma on czasem pętli (czyli wejścia/wyjścia) magnetofonowej? 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Jest z tyłu wejście aux i rec/P.B natomiast jest też gniazdo cinch obok aux pod tymi oznaczeniami. Spróbuje podłączyć.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofon JVC MF-55LS
W takim razie tą drogą (wyjście rec) pójdzie sygnał liniowy z kombajnu na zewnątrz. Nie będzie to sygnał bezpośredni z gramofonu, stąd podpinanie pod preamp gramofonowy raczej nie byłoby wskazane.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Wygląda to w ten sposób (załączam zdjęcie). Pewnie ma Pan racje, że wtedy sygnał idzie z całego JVC a nie bezpośrednio z gramofonu. W sumie kombajn ma wbudowany wzmacniacz, bo jest z niego wyjście bezpośrednio na kolumny. Nie wiem też czy tutaj jest różnica, czy podłącze w zewnętrznym wzmacniaczu pod wejście phono, czy pod inne.
Może ma Pan jakiś pomysł. Mam wzmacniacz Harman Kardon HK 980
Może ma Pan jakiś pomysł. Mam wzmacniacz Harman Kardon HK 980
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofon JVC MF-55LS
OK, AUX to wejście, a REC/PB to pętla magnetofonowa w formie gniazda DIN5. Możesz sobie kupić przejściówkę gdzie z jednej strony masz wtyk DIN5, a z drugiej 4 końcówki RCA.

O to m.in. chodzi w kombajnachNowy pisze:W sumie kombajn ma wbudowany wzmacniacz

Nie bardzo rozumiem pytania. Jak już wspominałem, nie ma sensu wpinać sygnał liniowy do wejścia phono. Wpinasz do Harmana pod jakiekolwiek wejście liniowe.Nowy pisze:Nie wiem też czy tutaj jest różnica, czy podłącze w zewnętrznym wzmacniaczu pod wejście phono, czy pod inne.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Gramofon JVC MF-55LS
Jeśli sygnał liniowy wepniesz do wejścia phono, to otrzymasz mocno zniekształcony dźwięk
-
Dzięki za wszelkie info.
Igła zamówiona, ale mam problem z paskiem, bo na allegro były chyba ze trzy różne paski ze wskazaniem tego właśnie modelu.
Cóż będę szukał.
Jeszcze raz wielkie dzięki
Igła zamówiona, ale mam problem z paskiem, bo na allegro były chyba ze trzy różne paski ze wskazaniem tego właśnie modelu.
Cóż będę szukał.
Jeszcze raz wielkie dzięki