Tensai TD 8618
-
Tensai TD 8618
Witam forumpowiczów. Stałem się posiadaczem gramofotu Tensai TD 8616, zakupiłem go na ebay, /czy był to zakup warty-czas pokaże/ wczoraj mi przyszedł i mam problem ze złożeniem go. Nadmieniam iż jestem laikiem co do obsługi gramofonu. Ramie jest rozebrane tzn przeciwwaga i jak by odważnik na cieńkiej lince jest luzem. Nie wiem jak to spiąc? Aby czegoś nie uszkodzić!
I zarazem prosze o opinie na temat tego gramofonu? Ewentualnie sposób uzytkowania. Ewentualne fotki zamieszczę wieczorem, nie mam teraz dostepu do gramofonu. Dziękuję za wszelkie rady.
I zarazem prosze o opinie na temat tego gramofonu? Ewentualnie sposób uzytkowania. Ewentualne fotki zamieszczę wieczorem, nie mam teraz dostepu do gramofonu. Dziękuję za wszelkie rady.
- zoombie
Tensai TD 8618
Instrukcja serwisowa Tensai TD 8616 w języku angielskim. Trzeba się zarejestrować żeby ściągnąć.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tensai TD 8618
Pokaż zdjęcie gramofonu to coś pokombinujemy
Przeciwwagę będziesz musiał założyć na ramię (skala zwrócona ku przodowi gramofonu), a ciężarek antiskatingu (ten na żyłce) zawiesić w odpowiednim miejscu (ale dopiero po wyważeniu ramienia). Przy okazji spróbuj zidentyfikować wkładkę z jaką kupiłeś gramofon.

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Tensai TD 8618
Ok, po południu zamieszczę zdjęcie gramofonu i wkładki, wówczas wrócimy do tematu. Dziekuje.
-
Tensai TD 8618
Witam. Załączam zdjęcia gromofonu, prosze administratora Wojtka o wskazówki jak wszystko zmontować, aby sprzęcik grał. Dziekuję.
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tensai TD 8618
Nie wiem od czego jest to czarne kółko i biały plastik. Napisałem już co masz zrobić z przeciwwagą.
Wkładka to jakiś noname. Radziłbym zmienić np. na AT-95E. W między czasie przyjmijmy że zalecany nacisk to 2g.
Kalibrujesz ramię zgodnie z opisem z pierwszej strony tego wątku: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=11&t=152
Po wyważeniu ustawiasz nacisk 2g.
Ile ma nacięć ten pręcik wystający z bazy ramienia, skierowany ku przodowi? Zgaduję że 7. Jeśli tak jest to każde kolejne nacięcie odpowiada o 0.5g większej sile nacisku, zaczynając od tego, że pierwsze nacięcie (to bliżej podstawy ramienia) odpowiada ustawieniu 0.5g na skali przeciwwagi. Skoro ustawiamy siłę nacisku 2g na przeciwwadze to zawieś pętelkę ciężarka antiskatingu na 4. nacięciu, uprzednio przekładając żyłkę przez otwór oczko pręcika sterczącego obok ramienia (tak żeby ciężarek po zaczępieniu mógł sobie swobodnie wisieć).
Powinno być OK.
Wkładka to jakiś noname. Radziłbym zmienić np. na AT-95E. W między czasie przyjmijmy że zalecany nacisk to 2g.
Kalibrujesz ramię zgodnie z opisem z pierwszej strony tego wątku: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=11&t=152
Po wyważeniu ustawiasz nacisk 2g.
Ile ma nacięć ten pręcik wystający z bazy ramienia, skierowany ku przodowi? Zgaduję że 7. Jeśli tak jest to każde kolejne nacięcie odpowiada o 0.5g większej sile nacisku, zaczynając od tego, że pierwsze nacięcie (to bliżej podstawy ramienia) odpowiada ustawieniu 0.5g na skali przeciwwagi. Skoro ustawiamy siłę nacisku 2g na przeciwwadze to zawieś pętelkę ciężarka antiskatingu na 4. nacięciu, uprzednio przekładając żyłkę przez otwór oczko pręcika sterczącego obok ramienia (tak żeby ciężarek po zaczępieniu mógł sobie swobodnie wisieć).
Powinno być OK.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Tensai TD 8618
Oczysc starannie i delikatnie igle bo z pewnoscia bedziesz jej uzywal dopoki nie kupisz nowej wkladki. Jest strasznie zabrudzona.
-
Dziękuję, jutro z rana dokonam kalibracji i dam znać jaki efekt. Pręcik ma nacięc 7, Pozdrawiam.
-
Witam. Podłączyłe, skalibrowałem i jak na mój słuch to nawet ładnie gra, choć sa jak by wyraxne czasami trzaski w głosnikach, tak jak by nie zbyt wyraźnie. Może spowodowane jest igła - którą wyczyściłem. Wprawdzie to moje poczatki zabawy z gramofonem i wiem, że tutaj trzeba doświadczenia. Dziekuje.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tensai TD 8618
Wymień wkładkę to będzie jeszcze lepiej. To co masz teraz to nie dość że igła jest w wątpliwym stanie to w dodatku ustawienie masz oparte na hipotezie 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Tensai TD 8618
Ok. Jak tylko będe miał czas, poszukam nowej wkładki, zdaję sie na Twój wybór AT-95E.