Witam. Dopiero co dołączyłem do forum miłośników muzyki z płyt analogowych i mam pare pytań o sprzęt. Na początku postaram sie opisać swoją sytuacje sprzętowa:
Pare miesięcy temu wspomniałem w gronie rodzinnym, ze muszę kiedyś kupic gramofon i posłuchać płyt które mam od dziadka, moja luba podchwyciła temat i wraz z najbliższa okazja stałem sie posiadaczem demona dp 29f... Tak wiem nie jest to sprzęt najwyższych lotów, także do rzeczy.
Z racji ze muzyka i sprzęt grający nie jest mi zupełnie obcy (lubię dźwięk dobrej jakości) posiadam następujący sprzęt używany do odtwarzania muzyki z formatów cyfrowych:
Fatman itube (wzmacniacz słuchawkowy z wyjściem na kolumny 2x25w)
DAC beresford
I za zródło komp lub cd denona - ni pamietam symbolu
Słuchawki denon d2000
W tym momencie gramofon podlaczylem następująca:
Bezpośrednie połączenie gramofonu do fatmana itube, z którego wyjście na świat (dla mnie na słuchawki) i dla reszty rodzinki dla której nie bardzo ma znaczenie jakość dźwięku -kolumny harman kardon hkts16 wpiete pod fatmana w systemie 2.1.
Chciałbym uzyska lepsza jakość odtwarzania płyt z gramofonu na sluchawkach, zaznaczę ze wymiana gramofonu w ciagu najbliższych kilku miesięcy (roku) nie możliwa- mógłbym sie narazić mojej lubej...
Pytanie:
Czy inwestycja w przedwzmacniacz gramofonowy znaczących polepszy jakość (mam na myśli coś w rejonach 500-600zl)? Wiem ze powinienem zacząć od samgo gramofonu, ale z w/w powodów wolałbym tego narazie nie robić...
Na jaka wkładkę wymienić ta std z denona- czytałem ze rozsądna wkladka to grado 220.
Słucham głownie rock-a
Denon DP-29F - parę pytań początkującego
- chudy_b
Pare pytań początkującego
Jeżeli podłączyłeś gramofon bezpośrednio do wzmacniacza na jego uniwersalne wejście, to oczywiście to co słyszysz daleko odbiega od tego co powinno być (jest cicho i bez basu). Zakup przedwzmacniacza nie tylko znacząco polepszy dźwięk, ale wręcz umożliwi poprawny odsłuch.
Za 500 zł kupisz Cambridge Audio 551P
Za 500 zł kupisz Cambridge Audio 551P
-
Nie dodałem ze ten gramofon ma wbudowany przedwzmacniacz którego oczywiście uzylem
- chudy_b
A no tak. Mogłem sprawdzić. Tak czy inaczej zewnętrzny pre dobrej klasy na pewno poprawi jakość dźwięku. Chyba byłoby najlepiej jakby udało Ci się od kogoś lub gdzieś pożyczyć jakis egzemplarz na krótkie testy. Jednak dobra wkładka może dać lepszy efekt.Lmodel pisze:ten gramofon ma wbudowany przedwzmacniacz
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Parę pytań początkującego
W tym gramofonie raczej odpada zmiana wkładki. Niestety, będziesz się musiał pomęczyć dopóki nie zapadnie decyzja nad zmianą gramofonu.
Inwestowanie w lepszy przedwzmacniacz by wyciągać co się da z AT-91 to dość karkołomna robota.
Inwestowanie w lepszy przedwzmacniacz by wyciągać co się da z AT-91 to dość karkołomna robota.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
hmmm to znaczy ze wkladka jest nie wymienialna w tym gramofonie?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jest wymienialna, ale na ten sam model, co w praktyce byłoby bezsensowne bo tylko igła się zużywa.
Gramofon nie posiada żadnych regulacji ramienia. Opiera się na ustawieniach fabrycznych.
Gramofon nie posiada żadnych regulacji ramienia. Opiera się na ustawieniach fabrycznych.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum