Wega P120 - pofalowana mata?

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
Cortchez

Post autor: Cortchez »

Mam nadzieje, że w dobrym dziale umieściłem pytanie?

Moja oryginalna, gumowa mata pod płytę w Wega P120 jest jakby pofalowana. Tzn płyta z ramieniem unoszą się chyba dwukrotnie podczas jednego obrotu talerza. Po samej macie nie widać wzrokowo znaczących wypukłości czy nierówności.
Zatrzymywałem matę w miejscu gdzie jest największa górka i próbowałem ją oglądać, ale nic nie dostrzegam.
Gdy przełożyłem matę ze starego philipsa (która tak swoją drogą ma większą średnicę) falowanie tak jakby ustaje, a na pewno znacząco maleje. Czy poza wymianą maty jestem w stanie coś z nią zrobić, aby ją jakoś "wyprostować"?

A tak przy okazji problemu zacząłem się zastanawiać nad wymianą samej maty i znalazłem na allegro maty ortofon w bdb cenie i zastanawiam się czy warto taką kupić?
http://allegro.pl/mata-do-gramofonu-sli ... 30311.html

Pozdrawiam, Kuba
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Jesteś pewien, że to jest kwestia maty, a nie płyty?

Daj sobie spokój z filcowymi matami, chyba nie jesteś DJ :) Guma lub korek, o ile ma to w ogóle sens w Twoim wypadku.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Cortchez

No właśnie płyta jest równiuteńka i na drugiej macie zachowuje się prawidłowo.
A co do korka, to gdzieś tutaj na forum natknąłem się na wątek, że korek się elektryzował i przyczepiał do płyty. Czy Ty użytkujesz korek i możesz mi go polecić uwzględniając również jakość dźwięku w jego przypadku?

Nie da się jakość naprostować/skorygować tej mojej maty?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Cortchez pisze:że korek się elektryzował i przyczepiał do płyty.
Jesteś pewien, że nie pomyliłeś korek z filcem? :) Jeśli nie, wskaż ten fragment.
Cortchez pisze:Czy Ty użytkujesz korek
Nie. Lubię gumę + musiałbym się nieco nabawić z dostosowaniem korkowej maty do swojego gramofonu.
Cortchez pisze:i możesz mi go polecić uwzględniając również jakość dźwięku w jego przypadku?
Ja nie należę do klubu sluchaczy mat :)

Zajrzałeś w ogóle do FAQ? Są 2 wątki o matach:
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=11&t=3510
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=11&t=339
Cortchez pisze:Nie da się jakość naprostować/skorygować tej mojej maty?
Możesz spróbować ją wygotować, choć jak dla mnie to jest dziwne że tylko na talerzu występują "niezauważalne wybrzuszenia".

Jaką ona ma grubość?
Wsparcie finansowe forum
Cortchez

Moja mata ma grubość około 4-5mm - ciężko jednoznacznie stwierdzić, bo w różnych miejscach ma różną grubość.

Oba przytoczone przez Ciebie wątki widziałem.

A co do przyczepiania się maty do płyty to odnalazłem ten wątek, w którym była porównana wymiana maty z filcu na korek i po trzykrotnym przeczytaniu zdania zrozumiałem, że to jednak było w drugą stronę - mata korkowa przestała się przyczepiać tak jak filcowa :) Niech żyje czytanie ze zrozumieniem :P
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Cortchez pisze:bo w różnych miejscach ma różną grubość.
Tak nie powinno być.

Nie ma co kombinować, zmień sobie matę i będzie z głowy.
Wsparcie finansowe forum
Cortchez

Właśnie zorientowałem się, że z tą różną grubością to mogło źle zabrzmieć. Nie chodzi mi oczywiście o grubość w obwodzie tylko od zewnątrz do szpindla, bo jest na przykład zagłębienie na label, po zewnętrznym obwodzie jest rowek itp.

Spróbowałem rozwiązania z przyklejeniem na brzegu, w kilkunastu miejscach maty bardzo cienką taśmą dwustronną. Jakby się trochę poprawiło. Zastanawia mnie jednak kwestia, którą zauważyłem dopiero dzisiaj, a mianowicie, że płyty, wszystkie, przylegają do maty nie na całej powierzchni. W niektórych miejscach jakby płyta odstawała od niej. Płyty na pewno są proste.

Może uda mi się od kogoś pożyczyć matę i sprawdzić jai będzie efekt.

Pozdrowiwszy
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Cortchez pisze:Właśnie zorientowałem się, że z tą różną grubością to mogło źle zabrzmieć. Nie chodzi mi oczywiście o grubość w obwodzie tylko od zewnątrz do szpindla, bo jest na przykład zagłębienie na label, po zewnętrznym obwodzie jest rowek itp.
No tak, to trochę co innego ;)
Cortchez pisze:Płyty na pewno są proste.
W ramach eksperymentu, zdejmij matę i połóż płytę na gołym talerzu. Oczywiście nie puszczaj igły :)
Wsparcie finansowe forum
Cortchez

Witam ponownie.

Wydaje mi się, że mam winowajcę. Ta sama mata położona na innym gramofonie wydaje się być prosta.
Za przyczynę usterki obwiniam nierówną powierzchnię talerza. Zauważyłem to po położeniu tak jak sugerowałeś płyty bezpośrednio na talerz. W jednym miejscu widać malutki dołek, ok. 0,3mm głęboki, może nawet płytszy, szerokości około 3 cm. Niby nic znaczącego, ale po położeniu na talerzu elastycznej, gumowej maty całość się bardzo uwydatnia.

Czy mata korkowa (tudzież ewentualnie akrylowa) jest na tyle sztywna/mało elastyczna, że nie będzie się a tak bardzo poddawać temu zagłębieniu?

Gdzie niedrogo kupić matę korkową? Na allegro jak i w salonach muzycznych to jest koszt rzędu 70-80 zł. Trochę sporo jak na matę :(

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Tak jak przypuszczałem, to nie mata :)

Dołek w talerzu? Dziwne. Tak czy siak, nie możesz go po prostu czymś wyrównać? "Zaszpachlować" tak jakby :D
Cortchez pisze:Czy mata korkowa (tudzież ewentualnie akrylowa) jest na tyle sztywna/mało elastyczna, że nie będzie się a tak bardzo poddawać temu zagłębieniu?
Może, ale gwarantować nie mogę. Płaski talerz to również podstawa.
Cortchez pisze:Gdzie niedrogo kupić matę korkową? Na allegro jak i w salonach muzycznych to jest koszt rzędu 70-80 zł. Trochę sporo jak na matę :(
Normalne ceny. Chcesz taniej? Kup korek i wytnij okrąg.
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ