Gemini TT-04 - buczenie
-
Gemini TT-04 - buczenie
Siema, mam taki problem, kupiłem ostatnio gramofon gemini TT-04 i igłę Ortofon OM 5E. Dopiero dzisiaj wszystko mogłem złożyć bo przyszły mi śrubki do headshella. Przy odtwarzaniu płyty wyraźnie słychać buczenie, mimo, że gramofon jest połączony z mixerem kabelkiem z widełkami. Nie wiem co robić, z góry wielkie dzięki.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gemini TT-04 - buczenie
A jak nie odtwarzasz płyty, a gramofon jest podpięty pod mixer to nadal słychać buczenie?
Jaki to mixer?
Jaki to mixer?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Gemini TT-04 - buczenie
Tak, jak nie odtwarzam płyty to nadal buczy. Mixer to UMX-5.
Jeszcze taka ciekawostka, mimo, że mam prosteramię, to igła wraca do podstawki, jakby był włączony antiskating. Może to mieć jakiś związek z buczeniem?
Jeszcze taka ciekawostka, mimo, że mam prosteramię, to igła wraca do podstawki, jakby był włączony antiskating. Może to mieć jakiś związek z buczeniem?
-
Gemini TT-04 - buczenie
Z buczeniem to nie,bo to domena problemów z masą(uziemieniem).Rodzaj ramienia też nie ma nic do tego,a kiedy to ramię wraca na stopkę? Po zakończeniu odtwarzania?(ten gramofon ma chyba auto powrót) Musisz opisać te zjawisko szczegółowiej a nie tak enigmatycznie,by cokolwiek więcej doradzić.
-
Gemini TT-04 - buczenie
To jest gramek w pełni manualny. Ramię wraca na swoją pozycję, jak tylko nie ma oporów (igła nie leży na płycie).
- chudy_b
Gemini TT-04 - buczenie
No to nie jest w pełni manualny.EndeBeats pisze:To jest gramek w pełni manualny. Ramię wraca na swoją pozycję,
Powrót podniesionego ramienia do podstawki(o ile nie działa jakiś autopowrót) związany jest z siłą antyskatingu. To może być zupełni normalne, ale nie musi. Antyskating może być ustawiony za duzy. Do skontrolowania.
Jesli chodzi o buczenie to jednak sprawdź ten przewód masowy. Odłącz go i zobacz czy buczenie narasta. Jesli nie - cos z tym przewodem jest nie tak. Innym powodem brumienia może być poprowadzenie kabli sygnałowych blisko jakiegoś zasilacza lub przewodów sieciowych. Spróbuj je przesunąc w inne miejsce.
-
Gemini TT-04 - buczenie
Nie wiem czy w nomenklaturze dj to manual,ale mam trzy manualne gramofony i ramię po skończeniu płyty się nawet nie podnosi same a o powrocie to nie ma co myśleć 

-
Gemini TT-04 - buczenie
Przepraszam, chodziło mi o to, że ramię wraca na swoją pozycję przy ustawieniu 0g. Jak odłączę uziemienie, to nadal buczy. Przesuwanie przewodów też nic nie da. Gramka wraz z mixerem zaniosłem do drugiego pokoju w celu sprawdzenia, czy nie tworzy się pętla masy. Oba sprzęty były od siebie w odległości około 40cm i nadał było słychać buczenie.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gemini TT-04 - buczenie
Czyli podczas wyważania. Wtedy też antiskating powinno być ustawione na 0. Jeśli w tej sytuacji ramię lewitując szybko wraca w kierunku stopki to powinieneś sprawdzić czy gramofon trzyma poziom.EndeBeats pisze:Przepraszam, chodziło mi o to, że ramię wraca na swoją pozycję przy ustawieniu 0g.
Mixer masz wpięty do jakiegoś wzmacniacza czy też masz wpięte słuchawki?
Video które zamieściłeś jest prywatne, więc nie można go obejrzeć

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Gemini TT-04 - buczenie
Teraz powinno działać.
Niezależnie od tego, w tajką stronę przechyję gramofon, igła wraca do początku. Rozkręciłęm nawet gramka i widać, ża "haczyk" antiskatingu nie dotyka nawet wystającego "dzyndzla" od ramienia.
Do mixera mam wpięte słuchawki, ale działają one dobrze, ponieważ wymieniłem w nich ostatnio wtyk. Poza tym, działają z komputerem i nie ma problemów.
PS. jak mam do mixera wpiętego kaseciaka, to nei słychać buczenia, także z mixerem wszystko w porządku.
Niezależnie od tego, w tajką stronę przechyję gramofon, igła wraca do początku. Rozkręciłęm nawet gramka i widać, ża "haczyk" antiskatingu nie dotyka nawet wystającego "dzyndzla" od ramienia.
Do mixera mam wpięte słuchawki, ale działają one dobrze, ponieważ wymieniłem w nich ostatnio wtyk. Poza tym, działają z komputerem i nie ma problemów.
PS. jak mam do mixera wpiętego kaseciaka, to nei słychać buczenia, także z mixerem wszystko w porządku.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gemini TT-04 - buczenie
Videoklip działa. Kształt ramienia nie ma tutaj znaczenia.
Skoro tak to niestety wygląda to na uszkodzenie w ramieniu/AS.
Zdarzały się już takie przypadki na forum z innymi chińskimi gramofonami zbudowanymi na platformie Super OEM (np. AT-120LP).
Nie podejrzewałem słuchawki o winę. Czasami dopięcie uziemienia do wzmacniacza, omijając mixer czy zewnętrzny przedwzmacniacz rozwiązywało problem. Tutaj z przyczyn oczywistych nie można tego zastosować.
Jeśli gramofon jest jeszcze na gwarancji to radziłbym z niej skorzystać.
Skoro tak to niestety wygląda to na uszkodzenie w ramieniu/AS.
Zdarzały się już takie przypadki na forum z innymi chińskimi gramofonami zbudowanymi na platformie Super OEM (np. AT-120LP).
Nie podejrzewałem słuchawki o winę. Czasami dopięcie uziemienia do wzmacniacza, omijając mixer czy zewnętrzny przedwzmacniacz rozwiązywało problem. Tutaj z przyczyn oczywistych nie można tego zastosować.
Jeśli gramofon jest jeszcze na gwarancji to radziłbym z niej skorzystać.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Gemini TT-04 - buczenie
Edit, już wiem, as to antiskating. Rozkręciłem ramię i widzę, że uziemienie nieźle się trzyma, antiskating nie dotyka "dzyndzla". Nie wiem, co może być nie tak.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gemini TT-04 - buczenie
To jeszcze nic nie znaczy. Może być jakiś feler w przewodzie.EndeBeats pisze:Rozkręciłem ramię i widzę, że uziemienie nieźle się trzyma
Ewentualnie upewnij się czy dobrze masz podpiętą wkładkę do ramienia.
Możesz to pokazać na zdjęciu?EndeBeats pisze:antiskating nie dotyka "dzyndzla".
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Gemini TT-04 - buczenie
HA! podokręcałem śrubki w ramieniu i ramię chodzi już zdecydowanie lepiej.
Zaraz skręcę gramka i zobaczę, czy wtyki w ramieniu nie zaśniedziały
Zaraz skręcę gramka i zobaczę, czy wtyki w ramieniu nie zaśniedziały
-
Gemini TT-04 - buczenie
Jeszczę chcę zobaczyć, czy czasami wkładka nie jest fabrycznie walnięta. Muszę teraz ją od kogoś pożyczyć.