jaki gramofon do Rema Toccata

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
kamykkamyk

Post autor: kamykkamyk »

Witam,
od dłuższego czasu używałem zestawienia Rema Toccata z oryginalnymi głośnikami + podłączony bezpośrednio do tych głośników (za pomocą rozgałęźnika) dość "orientalny" gramofon Philips Automatic 851(nie ma zbyt informacji o nim w sieci). Toccata i Philips nie miały ze sobą bezpośredniego połączenia, korzystały nieżalenie z tych samych głośników i grały oba urządzenia bardzo głośno i wyraźnie (czyżby Philips miał wbudowany wzmacniacz? nie wiem bo jestem w tych sprawach laikiem).
Obrazek
Niestety Philips zaczynał gubić obroty a jakieś pół roku temu zrobił "bzzz" (zwarcie) i przestał działać. Ma on bezpośredni napęd z tego co się zorientowałem, wymienna wkładkę Philipsa bodajże 215... Czy warto go reanimować, czy też kupić jakiś nowy gramofon i podłączyć pod Toccate (wydaje mi się że przez DIN-5 można podpiąć urządzenie zewnętrzne do wzmacniacza Toccaty)? Załączam zdjęcia wejść Toccaty z tyłu czy ktoś może mi powiedzieć czy da się tam wpiąć gramofon i jaki (z przedwzmacniaczem/ czy bez)? Ewentualnie jeśli gramofon ma wyjście czincz to podłaczyć za pomocą takiej przejściówki: http://image.ceneo.pl/data/products/124 ... sional.jpg

Obrazek

czy coś takiego (widzę że ma wyprowadzenie audio na DIN) nadaje się do podpięcia do toccaty? http://allegro.pl/philips-22ga-406-05-p ... 06578.html Jeśli tak to w które wejście? co wogóle sądzicie o tym gramofonie?
Z góry dzięki za pomoc okazaną laikowi.
pozdrawiam Kamil
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Ten Twój Philips ma jakieś suwaki po prawej, więc wygląda mi to na kombajn, czyli gramofon połączony z wzmacniaczem zintegrowanym :)
W przeciwnym wypadku raczej nie usłyszałbyś za wiele wpinając do Philipsa bezpośrednio głośniki.

W Rema Toccata wejście gramofonowe to to z oznaczeniem takiej jakby lupy, obok wejścia/wyjścia magnetofonowego.

Jeśli ma być lepiej to raczej daruj sobie Philipsa 851 i kup sobie tego 406. Jest dobry, nada się i ma fabryczne wyjście DIN5, wiec nie będziesz póki co musiał się bawić z przejściówkami.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ