Philips GF 805
- leptino
Philips GF 805
Na giełdzie staroci zdobyłem za grosze combo philips GF805. Sprzęt o dziwo gra i to nawet dobrze, niemniej jednak mam parę pytań.
Pierwsze, po włączeniu urządzenia słychać słaby sygnał radiowy, mimo iż jest ustawiony w tryb gramofonu. Na chłopski rozum do czynienia mam z jakimś przebiciem. Jak mogę to zlikwidować?
Drugie pytanie, czy można w gramofonie zastosować inną wkładkę niż philips GP200?
Na necie nie znalazłem zbyt wielu informacji, dlatego pytanie kieruję na forum ekspertów.
Pierwsze, po włączeniu urządzenia słychać słaby sygnał radiowy, mimo iż jest ustawiony w tryb gramofonu. Na chłopski rozum do czynienia mam z jakimś przebiciem. Jak mogę to zlikwidować?
Drugie pytanie, czy można w gramofonie zastosować inną wkładkę niż philips GP200?
Na necie nie znalazłem zbyt wielu informacji, dlatego pytanie kieruję na forum ekspertów.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Philips GF 805
Poprawiając styki wewnątrz sprzętu.leptino pisze:ak mogę to zlikwidować?
Raczej nie.leptino pisze:Drugie pytanie, czy można w gramofonie zastosować inną wkładkę niż philips GP200?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- leptino
Philips GF 805
Czy ktoś wie jak można wyregulować obroty w tym gramofonie? Gra ździebko za szybko, a nie ma pitch control. Pod talerzem ma jakieś śrubki, może którąś da się wyregulować?

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Philips GF 805
Szczerze mówiąc to nie jestem w stanie zobaczyć/ściągnąć tego zdjęcia z imageshack. Może jest za duże czy coś?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- leptino
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Philips GF 805
OK, teraz widzę i jedno i drugie zdjęcie. Tak czy siak, zgaduj zgadula, jak nic nie jest oznaczone (poza selektorem napięcia) to ciężko tu coś doradzić 
Może te dwie śruby blisko silnika? Pewności nie ma, bo równie dobrze mogą to być śruby montażowe. Byś musiał sprawdzić.

Może te dwie śruby blisko silnika? Pewności nie ma, bo równie dobrze mogą to być śruby montażowe. Byś musiał sprawdzić.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Philips GF 805
Sprawdz w jakim położeniu rolki silnika "dotyka" idler i czy go można "podnieść/opuścić"
Wydaje się że rolka jest lekko stożkowa i to tu jest problem?
Wydaje się że rolka jest lekko stożkowa i to tu jest problem?
- Robert007Lenert
- Kontakt:
Re: Philips GF 805
O ile za szybko? Jak patrzysz na paski strobo, to jest dramat czy delikatnie ida do przodu /bez dramatu/?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Philips GF 805
Robert... ten gramofon nie ma lampy stroboskopowej, więc pewnie zaraz padnie pytanie "co to strobo?" 
Pewnie na słuch ocenił, że jest za szybko.

Pewnie na słuch ocenił, że jest za szybko.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Robert007Lenert
- Kontakt:
Philips GF 805
Wiem, ze nie ma , ale sa tarcze strobo. Pytam o to co wyzej bo stare idlery zwykle maja lekko poniesiona predkosc /fabrycznie/. Ot taki zabieg producenta, ktory przewidywal spore opory ... czesto na lekki zapas /igly wysoko naciskowe, ciezkie smary w miejscach tocznych..... zapas pod katem zmieniarek - kilka plyt na talerzu...
- leptino
Philips GF 805
Wiem co to strobo
Tarcze tez posiadam.
Fakt iz gramofon gra zbyt szybko stwierdzilem odtwarzajac te same piosenki na gramofonie i z cd. Roznica wynosila niecale 10 sekund dla 3 minutowego kawalka. Sluchowo nie stwierdzilem zadnych zmian w predkosci, gra rownomiernie, ale za szybko.
Zauwazylem jednak ze idler jest jakby wygiety w jedna strone, tzn nie jest ustawiony prostopadle wzgledem podstawy. Oraz, ze jest troche luzny, ale moze tak powinno byc?

Fakt iz gramofon gra zbyt szybko stwierdzilem odtwarzajac te same piosenki na gramofonie i z cd. Roznica wynosila niecale 10 sekund dla 3 minutowego kawalka. Sluchowo nie stwierdzilem zadnych zmian w predkosci, gra rownomiernie, ale za szybko.
Zauwazylem jednak ze idler jest jakby wygiety w jedna strone, tzn nie jest ustawiony prostopadle wzgledem podstawy. Oraz, ze jest troche luzny, ale moze tak powinno byc?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Philips GF 805
To zapamiętaj sobie, że tarcza bądź lampa strobo to główny wyznacznik kontroli prędkości obrotowej.leptino pisze:Tarcze tez posiadam.
Słuch bywa złudny, a przynajmniej nieprecyzyjny jeśli chodzi o takie kwestie.
No chyba że ktoś lubi mierzyć czas stoperem, to rozumiem

Chodzi Tobie o to, że obroty nie falują, tak? W sumie to idler.leptino pisze:Sluchowo nie stwierdzilem zadnych zmian w predkosci, gra rownomiernie, ale za szybko.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum