Lenco, Dual, Mc Crypt...

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
LeoneK
Gramofon: Technics SL-D202

Lenco, Dual, Mc Crypt...

Post autor: LeoneK »

W sieci znajduję często informacje o gramofonach za kilka stówek, które z zewnątrz są do siebie bardzo podobne, np. to co poniżej:

http://www.conrad.pl/?websale8=conrad&p ... debox=box1
http://www.conrad.pl/?websale8=conrad&p ... 3godkH4Aug
http://www.euro.com.pl/gramofony/lenco-l-3807.bhtml

Mam dwa pytania z tym związane (oczywiście typowo amatorskie):

1. Czy są to jakieś klony, reprezentujące ten sam poziom (czy nawet model) czy tylko na pozór podobne a "bebechy" inne?
2. Czy warto sobie zawracać głowę takim sprzętem? Wyglądają dosyć plastikowo, ale może to tylko pozory?
zbyszek1982

Lenco, Dual, Mc Crypt...

Post autor: zbyszek1982 »

Ad. 1. Klony to może nie, ale widać, że są inspirowane technicsem.

Ad. 2. Opinie o tych nowych niedrogich sprzętach są raczej negatywne. Z drugiej strony, ten gramofon Lenco wygląda najsolidniej z tych trzech, i jeżeli faktycznie waży 14 kg, to może warto mu się przyjrzeć, zwłaszcza, że nie ma żadnej automatyki. Podejrzewam, że pochodzi z tej samej fabryki co różne didżejskie reloopy i inne stantony. Na pewno kupisz w tych pieniądzach lepszy sprzęt używany, ale to jak wiadomo loteria.
Awatar użytkownika
Reymont

Re: Lenco, Dual, Mc Crypt...

Post autor: Reymont »

LeoneK, szkoda kasy. To, że są ciężkie to już niestety nic nie znaczy. Chińczyki są sprytne i dawną zasadę ciężki=dobry znają. Z tym, że obecnie ładują do środka niepotrzebnego żelastwa co w żaden sposób nie przekłada się na jakość.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Lenco, Dual, Mc Crypt...

Post autor: Wojtek »

LeoneK pisze:1. Czy są to jakieś klony, reprezentujące ten sam poziom (czy nawet model) czy tylko na pozór podobne a "bebechy" inne?
Wszystkie są z grubsza produkowane przez jedną firmę. Mogą się nieco różnić designem i wodotryskami.
Dostępne są też droższe modele, też od chińskiego producenta, także i pod innymi markami. Tam można spotkać np. nieco lepszy napęd czy ramię (np. z regulacją wysokości), ale to z grubsza tyle jeśli chodzi o różnice.
Ogółem są to oczywiście kopie designu Technicsa SL-1200 mk2.

O każdym z tych modeli było co nieco już napisane na forum :)
Jak wpiszesz do forumowej wyszukiwarki hasło "super oem" to natrafisz na nieco bardziej rozbudowane dyskusje.
LeoneK pisze:2. Czy warto sobie zawracać głowę takim sprzętem? Wyglądają dosyć plastikowo, ale może to tylko pozory?
Jeśli z jakiegoś powodu musisz mieć nowy gramofon to można brać, bo nie są to wbrew pozorom krajalnice.
Trzeba być wtedy oczywiście świadomym tego, że pomimo podobnego wyglądu nie jest to gramofon z tej samej półki co pierwowzór i że za podobne pieniądze bez problemu dostanie się używkę, co go przebije.

Z Dualem jest nieco śmiesznie, bo z jednej strony jest to produkt od "wschodniego" właściciela marki Dual, a z drugiej strony prawa do marki Dual ma też... niemiecki producent, który nadal produkuje oryginalne gramofony Dual na starej linii produkcyjnej.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
LeoneK
Gramofon: Technics SL-D202

Lenco, Dual, Mc Crypt...

Post autor: LeoneK »

Dzięki za odpowiedzi! :-) Przyznam, że trochę łudziłem się nazwą, że są tylko podobne urządzenia zaś niektóre z nich mają lepszy "środek". Z lektury w sieci wywnioskowałem, że przynajmniej Dual (być może też Lenco) będzie czymś w miarę porządnym, gdyż uważane są za firmy produkujące raczej dobry sprzęt (być może tylko te droższe modele są lepsze, np. Dual CS 435 lub 460, a może też nie?).
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Lenco, Dual, Mc Crypt...

Post autor: Wojtek »

LeoneK pisze:Z lektury w sieci wywnioskowałem, że przynajmniej Dual (być może też Lenco) będzie czymś w miarę porządnym, gdyż uważane są za firmy produkujące raczej dobry sprzęt
Ale Ty wiesz, że te firmy upadły parę ładnych lat temu i dzisiaj mamy do czynienia jedynie z dysponentami praw do marki?
To nie ma nic wspólnego z dawną renomą :)
LeoneK pisze:(być może tylko te droższe modele są lepsze, np. Dual CS 435 lub 460, a może też nie?).
To są te oryginalne niemieckie Duale, o których wspominałem w poprzednim wpisie.

Serio, poczytaj trochę forum, bo przytaczasz dość popularne sprzęty :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ