Znalezisko piwniczne - Siemens RW555 - pomoc z uruchomieniem

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
majson1988

Znalezisko piwniczne - Siemens RW555 - pomoc z uruchomieniem

Post autor: majson1988 »

Dzień dobry,
Szanowni, to mój pierwszy post (drugi po przywitaniu) więc proszę o wyrozumiałość :) znalazłem ostatnio u rodziców w piwnicy taki oto sprzęt: Siemens RW555. To moja pierwsza styczność z gramofonem i winylami (żadnego nawet nie mam) więc mam trochę pytań. Zanim napisalem tego posta to trochę, rzecz jasna poczytałem, jak działa i z czego jest zbudowany gramofon :)

Sprzęt po odkurzeniu poza: wyrwanym wtykiem (pewnie DIN), porysowaną mocno klapą (jak będzie działał to kiedyś ją sobie przeszlifuję i wypoleruję), wyłamanym takim plastikowym klipsem który chyba trzymał ramie "w stanie spoczynku" oraz brakiem igły wygląda całkiem ok.
Odkręciłem obudowę, zajrzałem do środka, było sucho i wygladalo całkiem ok jak na sprzęt ponad 50 letni.

1. Po kilku dniach w domu, podłączyłem do prądu, swiatelko sie zaswiecilo, wcisnałem start, talerz kreci a ramie samo leci nad talerz ;) wiec mechanicznie jakby działa. Tutaj pierwsze pytanie - może mi ktoś opisać/zaznaczyć które elementy i czym wyczyscic/nasmarować/naoliwić ? Nie był używany ok. 30 lat wiec na pewno trzeba taki zabieg przeprowadzić.

2. Wtyk - zarobiłem RCA, po prostu sygnal do sygnalu, oplot do plaszcza wtyku. NIe robilem nic z kwestia osobnego uziemienia. Po podłączeniu do wzmaka do wejscia PHONO (Yamaha A-S701) nie slyszę żadnego brumienia, jedynie jak podkrece regulacje glosnosci do polowy mniej wiecej to slychac szum w kolumach. Czy może sie ono pojawic pozniej podczas odtwarzania plyty, czy raczej będzie ok ? Na 1 zdjęciu widać jak to jest podłączone w środku.

3. wkładka/Igła, a dokładniej jej brak :) jest tylko ten czerwony plasticzek. Zamowilem na Amazonie jakiś zamiennik firmy Thakker ATN 13 i nie wiem czy sie nie pospieszylem, bo czy ta wkładka (AT13Eav) jest sprawna ? internetowy kolega, chat gpt podpowiedzial, zebym wykonal "test" i tak zrobilem... Po dotknieciu malym srubokretem lutów kabelkow czerwonego i bialego slychac bylo w kolumnach odpowiednio lewej/prawej jakies dzwieki, ale czy to oznacza że ona działa ? Czy wkladka to system 0/1 że działa albo nie ? Czy może działać ale z racji swojego wieku będzie działać słabo, zniekształcać dzwięki itp ? Czy może lepiej zamiast tej igły zamowic całą nową wkładkę z igła lub calego headshella ?

Zaznaczę odrazu że nie zamierzam gonić króliczka, chciałbym żeby ten gramofon poprawnie odtwarzał muzykę z winyli, których nie bede mial za wiele i fanatykiem czarnej plyty nie zostanę (nie zamierzam :)). Na co dzień muzykę odtwarzam ze streamer'a i tak zostanie. Gramofonu bede pewnie chciał (będę miał czas) posluchac raz w miesiacu, wieczorem przy szklaneczce whisky i traktuję to jako ciekawostka/działający gadżet zamierzchłych czasów ;) - Co za tym idzie na pewno nie chce inwestować w ten sprzęt zbyt wiele pieniążków.
Załączniki
wkladka.jpg
srodek caly.jpg
przylacz.jpg
igla.jpg
gramon caly - male.jpg
Ostatnio zmieniony 04 paź 2026, 14:18 przez majson1988, łącznie zmieniany 1 raz.
witold
Gramofon: Sony ps x60

Re: Znalezisko piwniczne - Siemens RW555

Post autor: witold »

Ładny gramofon, no i kompletny.
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: JVC Victor QL-A75

Re: Znalezisko piwniczne - Siemens RW555 - pomoc z uruchomieniem

Post autor: pavlos »

majson1988 pisze: ↑
04 paź 2026, 11:50
na pewno
Na pewno to wszyscy zapłacimy podatki oraz ...wiesz co jeszcze. :D

W kwestii gramofonu - fajne znalezisko piwniczne. Gratuluję.
majson1988 pisze: ↑
04 paź 2026, 11:50
Zamowilem na Amazonie jakiś zamiennik firmy Thakker ATN 13 i nie wiem czy sie nie pospieszylem, bo czy ta wkładka (AT13Eav) jest sprawna ?
Skoro dobrałeś igłę do wkładki, to powinno zadziałać. Sprawdzi się...

Czy na pewno wszystkie kąty piwnicy przekopałeś? Nie trafiłeś na żadne płyty? Brak wilgoci dawałby szanse na ich przeżycie.
Zdobądź teraz jakąkolwiek niezamordowaną płytę gramofonową, żeby mieć na czym dalej sprawdzać sprawność sprzętu, jak winda, obroty i automatyka.

Jak zdobędziesz igłę i płytę, to przed pierwszą próbą puszczenia płyty trzeba uregulować nacisk igły. Wystarczy przybliżone ustawienie, są proste patenty bez konieczności kupowania dedykowanej wagi.
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

1. Na początek jak tam stroboskop? Świeci i paski stoją w miejscu?
2. Jak w tym setupie nie brumi to nie będzie brumił z płytą czy bez czyba że jest tam układ mute ale wtedy też babka na dwoje wróżyła, nie mam teraz service manuala pod ręką.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
majson1988

Post autor: majson1988 »

Stroboskop świeci ale paskom się nie przyglądałem. Sprawdzę jak wrócę do domu
ODPOWIEDZ