Pierwszy gramofon, pierwsze problemy...
-
ahaja
Re: Pierwszy gramofon, pierwsze problemy...
Możliwe, że kolega założyciel ma zbyt wielkie oczekiwania w stosunku do winyla.
W 95% przypadków dźwięk z winyla będzie cichszy od tego z sedesa.
Jeśli Twój pre (wg spec.) przyjmuje wkładki MM z 5mV na wyjściu i wydala z siebie 0,6V max to znaczy, że wzmocnienie ma ciut większe niż 100 - czyli lekko ponad 40dB. To taki niepisany standard dla wkładek MM.
Chyba, że jest inaczej...
Zmiana wkładki da zapewne inne doznania dźwiękowe z racji innego szlifu. Nie będzie jednak jakiejś wielkiej różnicy w głośności.
W 95% przypadków dźwięk z winyla będzie cichszy od tego z sedesa.
Jeśli Twój pre (wg spec.) przyjmuje wkładki MM z 5mV na wyjściu i wydala z siebie 0,6V max to znaczy, że wzmocnienie ma ciut większe niż 100 - czyli lekko ponad 40dB. To taki niepisany standard dla wkładek MM.
Chyba, że jest inaczej...
Zmiana wkładki da zapewne inne doznania dźwiękowe z racji innego szlifu. Nie będzie jednak jakiejś wielkiej różnicy w głośności.
- amrowek
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Generalnie poziom konsumencki sygnału analogowego to 0.775v
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
Takitam
Niestety ktoś mnie ubiegł z wkładką mp110
zdecydowałem się na zakup wkładki Audio-Technica AT-VM95SH. Cena 310zł. (Gość pisze, że używana tylko 10h) Jutro powinna u mnie być.
Czy jest może ktoś z Krakowa, lub okolic kto pomógłby mi ją ustawić? (Oczywiście odpłatnie
)
I jeszcze jedna sprawa..na portalu z ogłoszeniami O pojawił się pre Rega fono mk1, lub mk2 za.590zł. Co u nim myślicie? Ps. (Ten pre ma już swoje lata)
Czy jest może ktoś z Krakowa, lub okolic kto pomógłby mi ją ustawić? (Oczywiście odpłatnie
I jeszcze jedna sprawa..na portalu z ogłoszeniami O pojawił się pre Rega fono mk1, lub mk2 za.590zł. Co u nim myślicie? Ps. (Ten pre ma już swoje lata)
- domibobi
- Gramofon: Sony PS X65
Wszyscy odradzali a jednak się zdecydowałeś. Trochę dziwne. Zgodnie z instrukcją właściwego ustawienia wkładki można m. im. dokonać za pomocą "specjalnego narzędzia, takiego jak narzędzie do regulacji PRO-JECT. Czy posiadasz takie akcesorium? Jestem z Krakowa, możemy coś pomyśleć (oczywiście nieodpłatnie).
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
-
Takitam
Wiem, że wszyscy odradzali, ale jestem trochę w gorącej wodzie kąpany. Poza tym to tylko 3stówki, więc nawet jak mi się nie spodoba, to sprzedam w tej samej cenie, a w między czasie kupię tą nagaokę z Eb nówkę...
Ps. Jeszcze nie posiadam takiego narzędzia do ustawiania igły
Ps. Jeszcze nie posiadam takiego narzędzia do ustawiania igły
- domibobi
- Gramofon: Sony PS X65
Niezły odjazd z tym specjalnym narzędziem https://m.sklep.rms.pl/pro-ject-align-i ... urce=ceneo
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
- Bacek
Nie nabijaj nie z instrukcji logiczne że firmy chcą coś sprzedać
. Sam device też jest ok. A że równie dobrze można sobie poradzić szablonem z łukiem wydrukowanym za 20gr to inna sprawa.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
-
Takitam
No może nie wszyscy odradzali, bo np. "Bacek" pisał, że powinno być lepiej, zwłaszcza za te pieniądze... 
Ps. A tą mp110, lub raczej teraz mp200 i tak kupię
Tylko nie wiem czym się różni mp200 od mp200h?!
Ps. A tą mp110, lub raczej teraz mp200 i tak kupię
Tylko nie wiem czym się różni mp200 od mp200h?!
Ostatnio zmieniony 20 gru 2025, 10:24 przez Takitam, łącznie zmieniany 2 razy.
- Bacek
Kolega dopiero zaczyna, jeszcze nie jedna igłę połamie. Lepiej za 300 niż za 1000
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
A to przepraszamy
Można zamknąć
Ale swoją drogą Panowie, to geniusz marketingu AT, dali bdb szlif do skończonego korpusu i ludzie się łapią na ten lep. Bo wkładka znana jako najtańsza alternatywa na rynku z sensownego i uznanego brandu, a o igle wszyscy słyszeli teraz lub kiedyś jako primus inter pares. No to połączyli popyt na tanią wkładkę podstawową z legendą i mają branie. Kogo obchodzi, że to bez sensu? Tysiące much nie mogą się mylić? Ano mogą i to jest ten być może jeden kuriozalny przypadek.
Zagrać, zagra i tanio. Tu nie jestem przekonany czy to tanio, ale w kontekście wkładek to mało pieniędzy.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2025, 11:15 przez darkman, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ja myślę że sprzedawca VM95SH nieprzypadkowo tak szybko i tak tanio ją puszcza dalej 
Ale zgadzam się z Backiem - zagra lepiej niż AT-91, to na pewno.
Co do następnej lepszej wkładki - tutaj już na spokojnie, wybór jest całkiem szeroki.
Ja rozumiem perspektywę rozpieprzania hajsu na zabawki, ale ile masz płyt? Jedną? No to trochę przesada.
Jeśli urodziło Ci się w głowie że winyl przegoni Twoje źródła cyfrowe to tym bardziej namawiam do wstrzemięźliwości.
Notabene - jak widzisz fajne cenki na Nagaoki na eBay czy gdzie tam to pamiętaj tylko o podatku VAT i opłatach celnych
Ale zgadzam się z Backiem - zagra lepiej niż AT-91, to na pewno.
Co do następnej lepszej wkładki - tutaj już na spokojnie, wybór jest całkiem szeroki.
Ja rozumiem perspektywę rozpieprzania hajsu na zabawki, ale ile masz płyt? Jedną? No to trochę przesada.
Jeśli urodziło Ci się w głowie że winyl przegoni Twoje źródła cyfrowe to tym bardziej namawiam do wstrzemięźliwości.
Notabene - jak widzisz fajne cenki na Nagaoki na eBay czy gdzie tam to pamiętaj tylko o podatku VAT i opłatach celnych
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Dlaczego? Liczy się ogólny odbiór. A to kwestia gustu. I wieku. Jako student preferowałem czystą i zimną. Teraz wolę bogatszy smak i aromat. Niby procentów bywa mniej, ale tak wolę - z muzyką podobnie.