Cześć, mam do wyboru dwa rodzaje armboardu do mocowania SME na gramofonie.
Parallel lub Angled mount, nie widzę też podobnej dyskusji albo źle szukam.
Zasadniczo wstępnie analizując zady i walety obu rozwiązań nie widzę większej różnicy dla obu typów.
Dodatkowo na przykładzie mojego Thorens TD160 przy angled jest ryzyko kolizji ze sprężyna zawieszenia i trzeba przerabiać czaem.
Może mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić różnice?
Osobiście skłaniam się ku prostopadłej wersji czyli parallel.
Ps. Mam jeszcze osobny wątek malowania face plate
Tzn mam "gole stainless steel" i chciałbym nanieść na to trochę czarnej farby oraz grafikę thorensa czy info o rpm przy pokrętle i zastanawiam się czy ktoś to domowymi sposobami ogarniał albo gdzieś macie namiary na ludzi którzy sobie z takimi projektami radzą.
Dzięki
Parallel mount vs angled mount dla SME 3009
- Rysiekocuca
- Gramofon: Thorens TD-160
-
ahaja
Re: Parallel mount vs angled mount dla SME 3009
To w sumie zależy ile masz miejsca między plintą od wewnętrznej strony a 'dnem' - albo ta puszka wejdzie albo nie wejdzie.
Technicznie najlepiej zrezygnować z gniazd rca i przewody z ramienia zlutować bezpośrednio z przewodami wychodzącymi z gramofonu do preampa.
Technicznie najlepiej zrezygnować z gniazd rca i przewody z ramienia zlutować bezpośrednio z przewodami wychodzącymi z gramofonu do preampa.
- Rysiekocuca
- Gramofon: Thorens TD-160
Re: Parallel mount vs angled mount dla SME 3009
No spoko, czyli poza miejscem na puchę i ew RCA, nie ma znaczenia czy ramię dam tak czy tak. Myślałem że poza miejscem jest jeszcze kwestia nie wiem lepszej pracy czy zakresu regulacji.
Cyrusomaniak
Cyrus Two+PSX modified
Cyrus Two+PSX modified