Acoustic Research EB-101

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
Krzakoo

Acoustic Research EB-101

Post autor: Krzakoo »

Drodzy Panowie,
nabyłem drogą kupna zupełnie przypadkowo podczas urlopu w rodzinnych stronach gramofon AR EB-101. Wywleczony z garażu od kolesia który włóczy jakieś wystawkowe rzeczy z Austrii. Za całe 250zł. Pomyślałem sobie że będzie to fajna rzecz żeby sobie podłubać wieczorkami przy piwku i postarać się go doprowadzić do ładu. Narazie wykonałem tylko zabiegi kosmetyczne i sprawdzenia wizualnego. Po usunięciu pajęczyn i zalegającego kurzu, odkurzeniu, umyciu i odświeżeniu plinty okazało się że jest wizualnie w bardzo fajnym stanie. Żadnych obić, odklejania się forniru czy jego wybarwień. Po zwykłym Pronto do drewna pointa nabrała jednakowego głębokiego koloru czerni. Do spolerowania jest górna część pokrywy bo zawiera delikatne rysy ale też nie jest ich aż tak dużo i w większości nie są głębokie. Przyszła kolej na uruchomienie. Zasilanie do gniazdka, przycisk ON i kręci się. Sprawdziłem obroty. Są OK. Mimo to będę chciał wymienić pasek bo wydaje mi się on, szczególnie na 33 obrotach, delikatnie luźny.
Wkładka jest, GLANZ MG-70R. Koleś sprzedawał jako uszkodzony ze złamaną igłą, ale jak się okazuje igły nie ma wcale razem z jej korpusem. Z tego co wyczytałem po internetach to była wkładka podstawowa do tego modelu AR a igłę posiadała sferyczną. Myślę jednak że będę chciał ją zakupić do tej wkładki żeby z czystej ciekawości posłuchać jak brzmi. Z rzeczy które spostrzegłem to to prawdopodobnie czeka mnie wymiana oleju w windzie, bo ramię jakoś dziwnie opada. Raz szybciej, raz wolniej. Przyjrzę się temu bliżej jak założę jakąś wkładkę albo ogarnę igłę do tej. Zdjąłem USB talerz i sprawdziłem olej wewnątrz trzpienia wygląda jakby był nowy bo jest czyściutki przezroczysty. Kulka na miejscu. Talerz kręci się ładnie. Prawdopodobnie sprężyny będą do wymiany, bo na plincie z jednej strony jest delikatne otarcie od talerza. Być może są już zmęczone.
A teraz moi Drodzy pytanie do Was. Czy dysponuje ktoś jakimiś dokumentami do tego gramofonu lub wiedzą na jego temat. Instrukcja obsługi, chociaż ta jest banalna w tym modelu. Może posiada serwisówkę lub wiedzę, bo chciałbym przejść do bebechów tego grajka. VinylEngin ma ale zarejestrowanie w tej chwili jest tam niemożliwe.
Kolejna rzecz to gdzie zrobić zakupy części do tego sprzętu?
Będę wdzięczny za wszelkie informacje i materiały.
Jeżeli uda mi się go doprowadzić do ładu to może zajmie miejsce nowego Thorensa TD 204 i w końcu zagra Iskra ;)
Wszystko przed nami
Pozdrawiam Was Panowie
Załączniki
IMG_9953.jpg
IMG_9952.jpg
IMG_9950.jpg
IMG_9946.jpeg
IMG_9961.png
IMG_9962.png
Ostatnio zmieniony 19 sie 2025, 15:17 przez Krzakoo, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzakoo

Re: Acoustic Research EB-101

Widzę że nie wskoczyły zdjęcia samego gramofonu. Za duże pliki. Jak ogarnę w kompie zmniejszenie ich to wrzucę
Awatar użytkownika
mrcnoos
Gramofon: Składak

Post autor: mrcnoos »

Krzakoo

dziękuje bardzo,
niestety to co mnie najbardziej interesuje, czyli instrukcja nie jest możliwa do ściągnięcia z powodu braku możliwości zarejestrowania się na stronie.
Jeżeli któryś z Was ma możliwość zalogowania się i ściągnięcia dokumentów to będę wdzięczny. Jeżeli jest konieczność opłaty za download to proszę o info jakie one są i oczywiście pokryje koszty.
Mam też pytanie czy jest jakaś uniwersalna plansza do ustawiania wkładki do prostych ramion, czy konieczne jest posiadać dedykowaną do modelu ramienia?
Awatar użytkownika
mrcnoos
Gramofon: Składak

Post autor: mrcnoos »

Poszłed pw.
Krzakoo

:D mrcnoos bardzo Ci dziękuję
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ