Headshell Thorens TP63 - geometria VTA

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Headshell Thorens TP63 - geometria VTA

Post autor: pavlos »

TP63.png
To ten występujący z ramieniem TP16 Mk III, u mnie w gramofonie TD-160Mk II.
Zdjęcie było oczywiście odwrócone o 180 stopni po wykonaniu.

Pytanie: czy prawidłowa jest geometria tego headshella, że dla wypoziomowania wkładki należy ramię ustawić tak, żeby rurka szła do góry do wkładki?

Żeby to osiągnąć i tym samym ustawić poprawny kąt VTA, to muszę w zasadzie do końca opuścić ramię w jego podstawie i podłożyć pod płytę dodatkową matę. Albo podłożyć dystans między wkładką a headshellem na jakieś dodatkowe 3-4 mm, co dociąża ramię i zmienia efektywne masy układu.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Headshell Thorens TP63 - geometria VTA

Post autor: Wojtek »

Wysokość wkładek jest zmienna, więc jeśli tego wymaga ta AT i wszystko pomierzyłeś to cudów raczej nie ma.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Re: Headshell Thorens TP63 - geometria VTA

Post autor: pavlos »

Dzięki Wojtek, rozumiem.

Niepokoi mnie jednak czy na pewno Szwajcarzy to tak zaprojektowali? Tam raczej nie odwalają tandety...
VTA na kolumnie ramienia maksymalnie w dół, dwie maty pod płytą i jeszcze dodatkowe podkładki dystansowe pod wkładkę, żeby uzyskać właściwe wypoziomowanie wkładki? Nie podoba mi się. Może mój headshell jest nieco zjeb..., przepraszam, stuningowany przez poprzedniego właściciela?...

Ponawiam pytanie: czy na forum jest ktoś z tym headshellem i mógłby sprawdzić i porównać z załączoną wyżej fotką?
ODPOWIEDZ