Witam serdecznie.
Mam podobny problem. Posiadam gramofon Philips electronic 222, taki jak na tym filmiku http://www.youtube.com/watch?v=8ijTkWD_yGU. Mam go podpiętego pod Radmora 5102 za pomocą gniazda gramofonowego.
mam go od 2 dni, początkowo grał ładnie, z czasem zaczęło pojawiać się coraz więcej "pyknięć". Na obecną chwilę sytuacja wygląda następująco: włączam gramofon za pomocą przycisku ON, w tym momencie sprzęt nie emituje żadnych niepożądanych dźwięków. Dopiero po naciśnięciu guzika start gdy talerz zaczyna się kręcić słychać w miarę regularne pyk pyk pyk, następnie ramię przenosi igłę na płytę. pykanie w dalszym ciągu trwa i w znaczący sposób zagłusza muzykę. Po naciśnięciu przycisku stop, ramię podnosi się i wraca na pozycje wyjściowa. Pykanie trwa nadal do momentu znacznego zwolnienia obrotów talerza i wyłączenia silnika.
Nie wiem czym to jest spowodowane. ani jak fachowo nazwać to "pykanie" by poszukać informacji jak temu zaradzić. Może ktoś z czytelników byłby w stanie podpowiedzieć mi jak nazywa się zaistniały problem, sądzę że to pomogło by mi w poszukaniu odpowiedzi. Jeśli ktoś byłby w stanie mniej więcej poinstruować mnie co robić by zaradzić zaistniałej sytuacji byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam Radek
Ps: mam nadzieję, że spytałem w dobrej części forum.
Philips 222 - pykanie z głośników
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dual CS2225Q głośna praca napędu
Pytanie czy pykanie słyszysz tylko na słuchawkach/głośnikach czy też wynika to z samej pracy napędu gramofonu, czyli słyszysz pykanie przy samym obracającym się talerzu?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Dual CS2225Q głośna praca napędu
Jestem laikiem w temacie, przez co ciężko odpowiedzieć mi na pytanie. Postaram się opisać to co zauważyłem: gdy słucham z Radmora muzyki pochodzącej z radia albo z komputera nie słychać żadnych pyknięć, dlatego wydaje mi się że pykanie nie jest spowodowane wadliwym działaniem głośników. Pyknięcia pojawiają się dopiero gdy uruchomi się silnik napędzający talerz i docierają głownie z lewego głośnika. Gdy podczas odtwarzania płyty nacisnę klawisz odpowiadający za podnoszenie ramienia do góry, ramię się unosi, talerz się kręci a pykanie trwa nadal.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie trzeba być specem by odpowiedzieć na proste pytanie: skąd dobiega dźwięk, z gramofonu czy z głośnika?oldschoolowyradeg pisze:Jestem laikiem w temacie, przez co ciężko odpowiedzieć mi na pytanie.
Przystaw ucho do jednego i drugiego w trakcie odtwarzania, to będziesz miał odpowiedź (a przynajmniej na to liczę).
Więc jak?

Jeśli pykanie dobiega tylko z głośników to tego typu objaw wskazuje potencjalnie na jakiś problem z okablowaniem.oldschoolowyradeg pisze:Gdy podczas odtwarzania płyty nacisnę klawisz odpowiadający za podnoszenie ramienia do góry, ramię się unosi, talerz się kręci a pykanie trwa nadal.
Jaki to ma przewód wyjściowy? Cinch czy DIN5? Korzystasz z jakichś przejściówek by połączyć gramofon do Radmora?
Wątek pewnikiem wyniosę do osobnego wątku bo nie bardzo ma on związek z oryginalnym tematem.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Dual CS2225Q głośna praca napędu
Pyknięcia dochodzą z głośników.
Gramofon ma wtyczke din-5 i jest podłączony jest bezpośrednio do radmora za pomocą złącza Din-5. dodam, bo wydaje mi się to ważne w świetle tego co napisałeś, że gdy gramofon doszedł to ta wtyczka na skutek przewozu pocztą była powyginana i nie była idealnie okrągła.
Gramofon ma wtyczke din-5 i jest podłączony jest bezpośrednio do radmora za pomocą złącza Din-5. dodam, bo wydaje mi się to ważne w świetle tego co napisałeś, że gdy gramofon doszedł to ta wtyczka na skutek przewozu pocztą była powyginana i nie była idealnie okrągła.
- Robert007Lenert
- Kontakt:
Rozbierz wtyczke, wedlug mnie cos lekko zwiera, badz lutowanie poszlo...tak czesciowo i styk jest marny.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Bardzo prawdopodobne.Robert007Lenert pisze:Rozbierz wtyczke, wedlug mnie cos lekko zwiera, badz lutowanie poszlo...tak czesciowo i styk jest marny.
Skoro dźwięk dobiega z głośników i całość dotyczy zupełnie innego gramofonu niż ten w temacie to... wyciągam całość do osobnego wątku

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum