Ale jakiej usterki? Jakiej precyzji trzymania obrotów oczekujecie po tych sprzętach?
Trzeba się cieszyć że wow&flutter wychodzi poniżej 1%.
Nie mówiąc już o tym że technicznie trudniej jest przecież ustabilizować wyższe obroty niż niższe.
obroty w gramofonie na korbkę
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: obroty w gramofonie na korbkę
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Skoro podczas odtwarzania nierównomierność obrotów zniekształca dźwięk, a u kolegi Szelaka, jak widać, wahania są +/- 3%, to chyba możemy mówić o usterce. Założyłem wątek, aby dowiedzieć się, jak pomiary wychodzą u innych użytkowników i mam choć jeden przykład, że tak wiekowy sprzęt może grać dobrze i da się to ustawić.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
3% ?
Jego gramofon gra ciut szybciej niż Twój (opierając się na przedstawionych pomiarach), choć tu oczywiście trzeba brać poprawkę na to że macie różne telefony.
Na jakiej podstawie zakładasz że dwa różne modele patefonów powinny mieć jednakowej klasy napęd?
Strzelcie sobie fotki bebechów
Powtarzam pytanie:
Jego gramofon gra ciut szybciej niż Twój (opierając się na przedstawionych pomiarach), choć tu oczywiście trzeba brać poprawkę na to że macie różne telefony.
Na jakiej podstawie zakładasz że dwa różne modele patefonów powinny mieć jednakowej klasy napęd?
Strzelcie sobie fotki bebechów

Powtarzam pytanie:
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Szelak
- Gramofon: Adam GS424/Lenco L75
Mój gra ciut szybciej, bo tak ustawiłem, tam jest taka wajcha, która pozwala na przyśpieszenie, czy zwolnienie talerza.
Nie oczekuję high-endowych wyników od tego gramofonu. U mnie gra to tak jak oczekuję.
Nie oczekuję high-endowych wyników od tego gramofonu. U mnie gra to tak jak oczekuję.
-
Nie chodzi o prędkość obrotową talerza, tylko o utrzymanie ustawionych obrotów. Jeśli obroty pływają na tyle, że odsłuch płyty jest, delikatnie mówiąc, mało komfortowy, to nie może być cecha sprzętu, tylko efekt jego niedomagania. Po 100 latach sprężyna zapewne straciła swoje właściwości, tym bardziej, że była naprawiana. Gdyby inni użytkownicy wrzucili swoje pomiary, mielibyśmy jakąś średnią przydatną podczas renowacji naszych antyków.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Myślę że wszystkim nam chodzi o to samo

Dlaczego nie? Szczególnie jeśli poziom technologiczny sprzętu nie pozwala na więcej?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Jak widać za przykładem kolegi Szelaka jednak pozwala, zresztą na angielskim forum potwierdzili, że do wymiany sprężyna, albo do roboty regulator.