Pioneer PL12D - przeskakująca igła
-
Re: Pioneer PL12D - przeskakująca igła
Szkoda, że forumowicz od którego kupiłeś nie kwapi się do pomocy w tym wątku.
-
No chyba jednak źle to wcześniej sprawdziłem . Ramię w lewitacji przy AS na 0 jednak stoi w miejscu . Wczoraj jednak jeszcze dodatkowo przesunąłem odważnik przeciwwagi bliżej osi ramienia ( był 12 mm od początku pręcika teraz jest ok 15-16 mm od początku pręcika ).eenneell pisze:piwalek pisze:( jak na 0 to ramię przy opuszczaniu ucieka na zewnątrz )Wszystko to dziwne i zagadkowe...piwalek pisze: Po dmuchnięciu w pozycji lewitacji i AS na 0 ramie dochodzi do brzegu talerza ale potem trzeba już znacznie mocniej dmuchać żeby się dalej posunęło więc coś go trzyma
- Cyberbob
- Gramofon: Thorens TD160
Ano się kwapi tylko, po pierwsze wysyłałem e-maile na priva, a po drugie nawet nie wiedziałem, że taki wątek istnieje. Ja sprzedałem koledze ten gramofon więc naturalną sprawą jest że staram się pomóc ale w zakresie wiedzy jaką posiadam. Mogę dodać jedynie (może to coś pomoże), że gramofon przed wysłaniem sprawdziłem, założyłem igłę AT110 (fabrycznie nową nie używaną, gramofon miał założony ORTOFON zreszta jak się prześledzi moje wątki na tym forum to widać) do koszyka ustawiłem overchang i dosłuchałem jedną stronę płyty BEZ PROBLEMU tzn. ustawiając nacisk wagą na 1,5g i AS na 1,5 obroty OK, igła przesuwała się płynnie po płycie i odtwarzała z jakością bardzo dobrą jak na ten model gramofonu i wkładkę wyśmienity bas itd. Niestety gramofon w trakcie wysyłki został uszkodzony w transporcie i wymagał posklejania (z grubsza opisując) więc tak myślę, że wstrząsy których doznał mogły się przyczynić do powstania w/w. problemu. Jeśli ustawienie wkładki i AS działało przed wysyłką to poradziłem koledze sprawdzić ułożyskowanie ramienia, może ramię stawia za duży opór stąd te przekłamania w AS. Moim zdaniem sprawa musi być banalna może wystarczy nasmarować łożysko ramienia???
Thorens TD160, AudioTechnica AT150MLX, JVC A-X9, Pioneer HPM40 / Dual 1229, AudioTechnica AT440MLa, Pioneer SA-8800, B&W DM302
- Cyberbob
A jak się zdejmie całkowicie odważnik (mówię o tym dodatkowym z boku)? Proszę zamontować te sprężyny które dołączyłem! Musi być OK bo przed wysłaniem było OK.
Thorens TD160, AudioTechnica AT150MLX, JVC A-X9, Pioneer HPM40 / Dual 1229, AudioTechnica AT440MLa, Pioneer SA-8800, B&W DM302
-
Jeżeli obudowa się połamała w transporcie, to gramofon musiał zaliczyć niezły upadek.
piwalek mieszkasz w jakimś konkretnym miejscu? Może któryś z forumowiczów będzie ci w stanie pomóc osobiście, skoro nie jesteś w stanie póki co określić przyczyny tego problemu.
piwalek mieszkasz w jakimś konkretnym miejscu? Może któryś z forumowiczów będzie ci w stanie pomóc osobiście, skoro nie jesteś w stanie póki co określić przyczyny tego problemu.
-
Bez przesady. Sprężyny założyłem jak tylko posklejałem skrzynkę. Zresztą sprężyny nie wszystkie są z jednakowej grubości drutu . Szkoda że Pan ich nie opisał przed odkręceniem.Cyberbob pisze:A jak się zdejmie całkowicie odważnik (mówię o tym dodatkowym z boku)? Proszę zamontować te sprężyny które dołączyłem! Musi być OK bo przed wysłaniem było OK.
Bez ciężarka jeszcze nie próbowałem bo po coś konstruktor go tam umieścił. W necie znalazłem przypadek że ktoś słuchał bez ciężarka ale miał jakąś nietypową wkładkę .
AT110 jest typowa .
-
Sorry . Mieszkam w Krakowiezbyszek1982 pisze:Jeżeli obudowa się połamała w transporcie, to gramofon musiał zaliczyć niezły upadek.

-
Napisz mi pw to się zgadamy i zobaczę co da się zrobić.piwalek pisze: Sorry . Mieszkam w Krakowie. Jak sobie nie poradzę to będę wdzięczny za pomoc "starszych" stażem winylowym kolegów
- Cyberbob
Ciężarek to dodatkowa przeciwwaga (dla cięższych wkładek), można swobodnie odkręcić bo at110e jest lekka. Nie zauważyłem że mają różną grubość.
Ostatnio zmieniony 12 mar 2013, 13:41 przez Cyberbob, łącznie zmieniany 1 raz.
- Cyberbob
Ale teraz gramofon już działa i można odtwarzać płyty na jakim jest Pan etapie???
-
Jak kilka postów wyżej. AS ustawiony na 0,2 , nacisk 1,5 nowa płyta prosto ze sklepu przeskakuje ze 2 - 3x na stronę . Przy AS ustawionym zgodnie z regułami ( lub już powyżej 0,5 ) z tej samej płyty nie da się przesłuchać nawet 1 utworu - skacze do tyłu co chwilę.Cyberbob pisze:Ale teraz gramofon już działa i można odtwarzać płyty na jakim jest Pan etapie???
- Cyberbob
a jak mniejszy Pan nacisk igły do dolnej granicy wkładki?
Musiało się coś obluzować podczas wstrząsu bo nie mam innej koncepcji tylko co???
Jak igła przeskakuje do zewnętrznej strony (nie do środka) to ramię stanowi za duży opór nasmarowanie ramienia wydaje mi się by rozwiązało sytuację.
Musiało się coś obluzować podczas wstrząsu bo nie mam innej koncepcji tylko co???
Jak igła przeskakuje do zewnętrznej strony (nie do środka) to ramię stanowi za duży opór nasmarowanie ramienia wydaje mi się by rozwiązało sytuację.