kielek pisze:W sumie to można zmienić temat wątku nie skupiający się tylko na Denonach.
Jak chcesz kupić nowy gramofon to zapraszam do wątku zakupowego do 1000 zł, a tutaj możemy śmiało podyskutować sobie o gramofonach Denona, co by podzielić się wiedzą (a może i doświadczeniami).
kielek pisze:(bodajże chyba DP-47 F,choć pewien nie jestem)
To jest właśnie "typowy" Denon z przełomu 70's i 80's. Świetny gramofon, ale też naszpikowany technologicznie.
kielek pisze:tyle że nieco obawiam się tej wypasionej elektroniki,o której trochę poczytałem,że potrafi być nieraz zawodna,a z naprawą u nas to wiadomo jak jest
Tutaj nawet nie chodzi o to "u nas". Problem dotyczy głównie Denonów z 80's co miały dość wyszukane konstrukcje ramion.
Jak w nich coś walnie to niestety sprawa naprawy jest ciężka.
Osobiście jednak nie uważam to za dobry powód do stronienia od tych urządzeń. Po prostu trzeba sobie z tego zdawać sprawę.
A takie "problemy" wszak nie dotyczą jedynie gramofonów tej marki.
Jak już pewnie zdążyłeś zauważyć, Denon zajmował się praktycznie tylko napędami bezpośrednimi.
Głównie z jakościowych napędów gramofonowych ta marka zresztą słynie, bo ramiona Denona przez długi czas nie były niczym specjalnym (do czasu kiedy zajęli się tymi ramionami "skomputeryzowanymi"

).
Dlatego też wiele gramofonów Denona było dostępnych jedynie jako sama baza z napędem.
Dodatkowo, co ciekawe, Denon jest też znany z sprzedaży samych napędów, nawet bez obudowy gramofonu, gdyż miały one taką charakterystyczną zamkniętą formę, a obsługa napędu znajduje się na obrzeżu talerza.
Dlatego też myślę, że jeśli już miałby być to Denon, a z drugiej strony nie interesują Cię ich nowoczesne ramiona gramofonowe to powinieneś raczej polować na jakieś wyższe modele z połowy 70's. Problem w tym, że u nas występują one dość rzadko, a jeśli w ogóle już się trafią to po dość wysokich cenach.
Przykładowo chodzi tu o takie gramofony jak DP-790 czy DP-6700 czy też właśnie ogółem seria DP-xx00.
No i oczywiście wszelkie kombinacje napędu Denona z jakimś fajnym ramieniem.
W sumie to szkoda, że Denon zawiesił produkcję gramofonów. Byłaby to dzisiaj niezła konkurencja dla "szop" i "nadgramofonu" Technicsa

Przynajmniej dobre jest to, że firma nie wycofała się z produkcji wkładek (aczkolwiek ich R&D to też już nie to samo co kiedyś).