Rega RP1 - buczenie silnika
-
Rega RP1 - buczenie silnika
Mam pytanie związane z tym gramofonem. Po włączeniu cały czas słychac bardzo lekkie buczenie silnika, przy grającej muzyce jest to nie słyszalne ale czy silnik powinno sie słyszec. Gramofon ma naped paskowy i po zdjeciu paska dalej jest silnik słyszalny..
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Rega RP1
Rega RP1 i jego konkurent Pro-Ject Debut niestety słyną z takich objawów, występujących jeśli nie od razu to z czasem.
Mimo to, cenię Regę wyżej od Debuta ze względu na zastosowanie lepszego ramienia.
Kupiłeś nowy gramofon czy używany?
Mimo to, cenię Regę wyżej od Debuta ze względu na zastosowanie lepszego ramienia.
Kupiłeś nowy gramofon czy używany?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Rega RP1
Rege kupiłem pół roku temu i juz nie wiem czy to buczenie było od poczatku a dopiero teraz to zauważyłem. Mimo wszystko jestem zadowolony bo to jednak fajny sprzęt. Porównywałem z Pro-Jact i chyba Rega brzmi lepiej, przy wkładkach które są w standarcie no i tak jak piszesz super ramie.
- blispx
Re: Rega RP1
RP1 jest przyzwoity pod warunkiem że się wymieni ten ich talerz na coś lepszego, cięższego (np. Tizo) jakąś normalną wkładkę no i co najważniejsze nie stawiać jej na kolcach i twardym/ciężkim standzie bo czuć napęd przenosi drgania na igłę. Po modernizacjach dojdziemy jednak do zdania że ten gramofon kosztował nas łącznie nie te ~1500 zł ale ~3000 ;p Niestety będzie to już górna granica i nie ma sensu więcej w niego pakować, dlatego przed zakupem RP1 warto nad tym się zastanowić
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- damboo
- Gramofon: Rega P5, Rega RP6
Re: Rega RP1 - buczenie silnika
Miałem ten sam problem z buczeniem w Rega RP6 i P5.
Winowajcą okazała się klapka zakrywająca silnik.
Dociska ona silnik i przenosi jego drgania na plintę i ramie.
Po usunięciu klapki problem u mnie ustał.
Winowajcą okazała się klapka zakrywająca silnik.
Dociska ona silnik i przenosi jego drgania na plintę i ramie.
Po usunięciu klapki problem u mnie ustał.