Gramofon pod planowany zestaw hi fi w celu digitalizacji winyli

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
rael

Gramofon pod planowany zestaw hi fi w celu digitalizacji winyli

Post autor: rael »

Witam.

Obecnie zbieram sobie budżet na złożenie w miarę sensownego zestawu audio. Chciałbym w nim też zawrzeć gramofon, ale jego głównym zastosowaniem byłoby digitalizowanie płyt winylowych. Planuje mniej więcej w ciągu roku zakupić ten wzmacniacz: http://www.onkyo.pl/pl/Produkty/Hi-Fi/W ... -Fi/A-9050

I teraz pytanie - jaka technologia digitalizacji winyli zapewnia największa "wierność"? Wiem, że na rynku są gramofony z USB które podłącza się bezpośrednio do komputera ( rozważałem np ten model: https://www.euro.com.pl/gramofony/audio ... arny.bhtml ). W jaki sposób odbywa się digitalizacja w tej technologi? Czy karta dźwiękowa w komputerze ma tu wpływ? (jeśli tak to pewnie zasadne byłoby do zaopatrzenie się w jakąś zewnętrzna kartę dźwiękowa bo podejrzewam, że w lapotopie nie będzie ona najlepszej jakości).

Czy polecalibyście takie rozwiązanie czy może lepszym wyjściem byłoby zakupienie jakiegoś lepszej klasy używanego gramofonu (z tego co wiem z lektury forum można spokojnie kupić używkę zarówno tańsza jak i lepszą niż to co oferowane w sklepach) i zgrywanie poprzez połączenie wzmacniacza z komputerem, zapewne również z zastosowaniem jakiejś zewnętrznej karty? (dodatkowe pytanie czy komputer powinno się tu podłączać do wyjścia pre - out czy line - out?)

W temacie hi fi jestem totalnym laikiem, więc z góry dziękuje za wszelką pomoc.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Gramofon pod planowany zestaw hi fi w celu digitalizacji winyli

Post autor: Wojtek »

rael pisze:
05 gru 2017, 22:34
ale jego głównym zastosowaniem byłoby digitalizowanie płyt winylowych
A masz jakieś dzieła które nie ukazały się na cyfrze?
rael pisze:
Planuje mniej więcej w ciągu roku zakupić ten wzmacniacz
Dlaczego?
rael pisze:
I teraz pytanie - jaka technologia digitalizacji winyli zapewnia największa "wierność"?
Im lepszy DAC tym lepsza wierność.
rael pisze:
Wiem, że na rynku są gramofony z USB
Odpuść.
rael pisze:
W jaki sposób odbywa się digitalizacja w tej technologi?
DAC za preampem przerabia sygnał na cyfrowy. Tani DAC, tani preamp, tani gramofon ogółem.
rael pisze:
Czy karta dźwiękowa w komputerze ma tu wpływ?
Przy gramofonie z USB? Nie, bo sygnał dociera do komputera już w postaci cyfrowej. Przechodzi przez kartę dźwiękową dopiero jeśli chciałbyś ten sygnał odtworzyć.
rael pisze:
(jeśli tak to pewnie zasadne byłoby do zaopatrzenie się w jakąś zewnętrzna kartę dźwiękowa bo podejrzewam, że w lapotopie nie będzie ona najlepszej jakości)
Zapewne tak. Lepsza karta dźwiękowa - lepszy DAC.

Lepiej kupić używkę jeśli chodzi o gramofon.
rael pisze:
(dodatkowe pytanie czy komputer powinno się tu podłączać do wyjścia pre - out czy line - out?)
Nie rozumiem pytania. Pre-out czy line-out czego?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
rael

Wojtek pisze:
05 gru 2017, 23:02
rael pisze:
ale jego głównym zastosowaniem byłoby digitalizowanie płyt winylowych
A masz jakieś dzieła które nie ukazały się na cyfrze?
Tak, poza tym wydanie cyfrowe = inny mastering
Wojtek pisze:
rael pisze:
Planuje mniej więcej w ciągu roku zakupić ten wzmacniacz
Dlaczego?
Dlaczego ten? czy dlaczego za rok :D? Raczej ufam firmie onkyo, bylem zadowolony z odsluchów ich zestawów z tym wzmacniaczem. Za rok bo trzeba kase uzbierać
rael pisze:
I teraz pytanie - jaka technologia digitalizacji winyli zapewnia największa "wierność"?
Im lepszy DAC tym lepsza wierność.
Wojtek pisze:
rael pisze:
Wiem, że na rynku są gramofony z USB
Odpuść.
Nie ma niczego w znosniej jakosci z technologią USB?
rael pisze:
W jaki sposób odbywa się digitalizacja w tej technologi?
DAC za preampem przerabia sygnał na cyfrowy. Tani DAC, tani preamp, tani gramofon ogółem.
rael pisze:
Czy karta dźwiękowa w komputerze ma tu wpływ?
Przy gramofonie z USB? Nie, bo sygnał dociera do komputera już w postaci cyfrowej. Przechodzi przez kartę dźwiękową dopiero jeśli chciałbyś ten sygnał odtworzyć.
Wojtek pisze:
rael pisze:
(jeśli tak to pewnie zasadne byłoby do zaopatrzenie się w jakąś zewnętrzna kartę dźwiękowa bo podejrzewam, że w lapotopie nie będzie ona najlepszej jakości)
Zapewne tak. Lepsza karta dźwiękowa - lepszy DAC.

Lepiej kupić używkę jeśli chodzi o gramofon.
Czyli jakaś używka, zewnętrzna karta dźwiękowa i zgrywanie w ten sposób, tak?
Wojtek pisze:
rael pisze:
(dodatkowe pytanie czy komputer powinno się tu podłączać do wyjścia pre - out czy line - out?)
Nie rozumiem pytania. Pre-out czy line-out czego?
Wzmacniacza. Ten onkyo ma dwa wyjścia oznaczone pre out i line out. Rozumiem, że gramofon wchodzil by w gniazdo "phono" a z jednego z wymienionych wyjść musiałby iść kabel RCA na jack do wejścia line in karty dźwiękowej?

dodam też, że nie dysponuje super słuchem anie nie ma specjalnie audiofilskich zapędów :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

rael pisze:
05 gru 2017, 23:14
poza tym wydanie cyfrowe = inny mastering
Poza tym, każde wydanie czy tłoczenie winylowe = inny mastering :morda:
rael pisze:
Dlaczego ten?
Aha?
rael pisze:
Raczej ufam firmie onkyo, bylem zadowolony z odsluchów ich zestawów z tym wzmacniaczem. Za rok bo trzeba kase uzbierać
Tragedia.
rael pisze:
Nie ma niczego w znosniej jakosci z technologią USB?
Nie.
rael pisze:
Tak.
rael pisze:
Rozumiem, że gramofon wchodzil by w gniazdo "phono" a z jednego z wymienionych wyjść musiałby iść kabel RCA na jack to wejścia line in karty dźwiękowej?
Tak. Line-out.

Problem w tym że jakość preampa gramofonowego w Onkyo może być taka sobie.
rael pisze:
dodam też, że nie dysponuje super słuchem anie nie ma specjalnie audiofilskich zapędów :)
Mi wystarczy że nie jesteś głuchy. Cała reszta to błazenada wynikająca z braku doświadczenia.
Wsparcie finansowe forum
rael

Wojtek pisze:
05 gru 2017, 23:21
rael pisze:
poza tym wydanie cyfrowe = inny mastering
Poza tym, każde wydanie czy tłoczenie winylowe = inny mastering :morda:
No własnie :)
Wojtek pisze:
rael pisze:
Dlaczego ten?
Aha?
rael pisze:
Raczej ufam firmie onkyo, bylem zadowolony z odsluchów ich zestawów z tym wzmacniaczem. Za rok bo trzeba kase uzbierać
Tragedia.
Tzn? Dyskusja i tak jest tu jałowa raczej, bo wątpie by mnie było kiedykolwiek stać na jakieś sprzety z wyższej półki. Podejrzewam, że w porownaniu do posiadanej przeze mnie mikrowieży Yamahy i tak będzie to progres :P

Wojtek pisze:
rael pisze:
Tak.
rael pisze:
Rozumiem, że gramofon wchodzil by w gniazdo "phono" a z jednego z wymienionych wyjść musiałby iść kabel RCA na jack to wejścia line in karty dźwiękowej?
Tak. Line-out.

Problem w tym że jakość preampa gramofonowego w Onkyo może być taka sobie.
Czyli eentualnie dochodziłaby opcja kupienia jakiegoś osobnego pre ampa, lub gramofonu z wbudowanym pre ampem i podłączenie przez zwykle wejście analogowe wzmacniacza?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

rael pisze:
05 gru 2017, 23:27
Tzn? Dyskusja i tak jest tu jałowa raczej, bo wątpie by mnie było kiedykolwiek stać na jakieś sprzety z wyższej półki.
Za cenę nowego Onkyo kupisz używany wzmacniacz z wyższej półki.
"Jałowość" dyskusji właśnie trafiła do kosza :)
rael pisze:
Czyli eentualnie dochodziłaby opcja kupienia jakiegoś osobnego pre ampa, lub gramofonu z wbudowanym pre ampem i podłączenie przez zwykle wejście analogowe wzmacniacza?
Tak, nie, tak.
Wsparcie finansowe forum
rael

Wojtek pisze:
05 gru 2017, 23:41
rael pisze:
Tzn? Dyskusja i tak jest tu jałowa raczej, bo wątpie by mnie było kiedykolwiek stać na jakieś sprzety z wyższej półki.
Za cenę nowego Onkyo kupisz używany wzmacniacz z wyższej półki.
"Jałowość" dyskusji właśnie trafiła do kosza :)
Dziekuje za rade, ale obawiam się, że szukanie całości używanej to ani nie na moją wiedzę ani nerwy. Jak mowiłem nie mam tak wielkich wymagań. Nawet z tego jak gra posiadana przeze mnie Yamaha jestem zadowolony więc każdy "upgrade" bedzie dla mnie dobry :)
Wojtek pisze:
05 gru 2017, 23:41
rael pisze:
Tak, nie, tak.
Rozumiem, że "nie" tyczy się wbudowanych pre ampów. wiem, że niektozy pasjonaci i rzemieślnicy robia sami takie konstrukcje łączac uzywane gramofony z pre ampami (u mnie w mieście jest conajmniej jedna taka osoba, o ktorej znalazlem pozytywne opinie tu na forum). Czy takich konstrukcji też się wystrzega i trzymać sie tylko całkiem osobnego pre ampa?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

rael pisze:
05 gru 2017, 23:45
Dziekuje za rade, ale obawiam się, że szukanie całości używanej to ani nie na moją wiedzę ani nerwy. Jak mowiłem nie mam tak wielkich wymagań. Nawet z tego jak gra posiadana przeze mnie Yamaha jestem zadowolony więc każdy "upgrade" bedzie dla mnie dobry :)
Wszystko zależy od tego czy chcesz gorzej czy lepiej wydać pieniądze.
Jeśli gorzej no to trudno. Zgadzam się, pewnie i tak będzie lepiej.
rael pisze:
że niektozy pasjonaci i rzemieślnicy robia sami takie konstrukcje łączac uzywane gramofony z pre ampami
To ma sens tylko jeśli chcesz być wygodny albo masz mało miejsca.
rael pisze:
Czy takich konstrukcji też się wystrzega i trzymać sie tylko całkiem osobnego pre ampa?
Zastanów się dobrze co Tobie da to że preamp będzie wbudowany.
Wsparcie finansowe forum
rael

Z góry założyłem, że taka konstrukcja może wyjść taniej, ale pewnie masz racje - wcale nie musi. (inna sprawa, że miejsca w pewnym momencie faktycznie moze zacząć brakować). Dzieki za rozjasnienie wielu spraw, zwlascza tego, żeby odpuścić sobie usb i kombinować ze skladaniem toru gramofon>wzmacniacz>karta. Kiedy jakiś nowy wzmacniacz pojawi się w domu to zapewne wróce do tego wątku aby podpytać o jakieś używane gramofony w budżecie jaki uda się wówczas przeznaczyć. Jeszcze raz wielkie dzieki :)
Awatar użytkownika
Biogon
Gramofon: składak

Post autor: Biogon »

Wojtek pisze:
DAC za preampem przerabia sygnał na cyfrowy.
W kwestii formalnej, nie DAC a ADC :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dla mnie DAC to DAC, obojętnie w którą stronę konwertujemy :morda:
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

rael pisze:
Ale w takim razie po co Ci inny mastering. jak weźmiesz kiepski gramofon z kiepską wkładką do tego słaby preamp i szumiącą kartę adc to wyjdzie Ci dużo gorzej niż to co masz z CD nawet na kiepskim masteringu.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
rael

Bacek pisze:
06 gru 2017, 09:44
rael pisze:
Ale w takim razie po co Ci inny mastering. jak weźmiesz kiepski gramofon z kiepską wkładką do tego słaby preamp i szumiącą kartę adc to wyjdzie Ci dużo gorzej niż to co masz z CD nawet na kiepskim masteringu.

Post który zacytowałeś dotyczył wzmacniacza. W kwestii gramofonu rozważam jak najbardziej zakup lepszego używanego sprzętu wraz z jakąs w miare przyzwoitą zewnętrzną kartą dźwiękową.
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Dla dobrego efektu przy digitalizacji potrzebujesz dobry przyzwoity gramofon, bardzo dobrą wkładkę, dobry preamp i znośną kartę. Wzmacniacza to ja w tym w ogóle nie widzę. Karta 24/96 w zupełności wystarczy i sam jej koszt będzie kilkukrotnie mniejszy od reszty toru.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
mirhon

Post autor: mirhon »

Pocztytaj o korg dac 10r np tutaj:

http://hd-opinie.pl/28631,audio,recenzj ... wanie.html

Mam wersje bez nagrywania tj. Korg dsd-dac-100 i zapewniam Cię ze w tej cenie to urządzenie jest wybitne (DAC) jeśli chodzi o dźwięk. Z tego co ludzie piszą na forach to jest to świetny (ta wersja z linku) sposób konwersji winyla do cyfry.
ODPOWIEDZ