Smarowanie windy ramienia

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
kielek

Post autor: kielek »

Nie wiem czy w dobrym wątku piszę,bo chyba wątki są połączone,ale chodzi mi o konserwację gramofonu.Co prawda mój Denon posiada jeszcze gwarancję,ale wydaje mi się,że ramię opada jakby nieco szybciej niż kiedyś i myślę,że należałoby nasmarować ponownie windę.Z tego co wiem śledząc nieco forum to najlepiej do tego nadaje się olej silikonowy o dużej gęstości i lepkości.Druga rzecz jak do tego się zabrać?Czy potrzebna jest do tego jakaś serwisówka?bo z tym już gorzej w moim przypadku(pozostaje chyba zalogowanie na Vinyl Engine,tylko czy jest tam za free? ;) ). Jeśli ktoś miał jakieś wskazówki w tym temacie to będę wdzięczny.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Pokrywa

Post autor: Wojtek »

kielek pisze:Nie wiem czy w dobrym wątku piszę,bo chyba wątki są połączone,ale chodzi mi o konserwację gramofonu.
Zupełnie niepołączone, bo co ma winda ramienia do pokrywy?
Chyba jedyny związek jest taki, że są to części gramofonu, a to dość luźny związek.
Coś jak szyba i felga w samochodzie.
Dlatego też wydzielam wątek.
kielek pisze:Z tego co wiem śledząc nieco forum to najlepiej do tego nadaje się olej silikonowy o dużej gęstości i lepkości.
Generalnie tak. Najlepiej niech to będzie olej o lepkości co najmniej 100000c.
kielek pisze:Druga rzecz jak do tego się zabrać?
Trzeba dobrać się do mechanizmu windy, oczyścić ją (najlepiej izopropylem) i przesmarować na nowo.
kielek pisze:Czy potrzebna jest do tego jakaś serwisówka?
Przydaje się by zlokalizować część/zorientować się gdzie patrzeć, ale zazwyczaj nie jest konieczna akurat do tej roboty jeśli ma się trochę pojęcia o mechanice.
kielek pisze:(pozostaje chyba zalogowanie na Vinyl Engine,tylko czy jest tam za free? ;) )
Wszystko co jest na VE jest darmowe.

Miej na uwadze, że raczej stracisz prawa gwarancyjne jak będziesz chciał to zrobić :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
kielek

Post autor: kielek »

Dzięki za odpowiedź.Co do wątku to pytałem dlatego,że szukając tematu w wyszukiwarce znalazłem "konserwacja gramofonu",który stopniowo przekształcił się w " pokrywa" .Zresztą sam sprawdź,zapewne je kiedyś połączyłeś.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Inaczej, tamten temat przenazwałem po paru wpisach na "pokrywa" bo tylko o to chodziło autorowi :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
kriss
Gramofon: Sony PS-X50

Re: Smarowanie windy ramienia

Post autor: kriss »

Czy mogę odświeżyć wątek?
Nie do końca chodzi mi o windę a o samą gumę która odpowiada za pracę ramienia po niej.
Ostatnio czyściłem na szybko gramofon i to co miałem pod ręką to była lekko nawilżana chusteczka ( taka dla dzieci).
Po tym " zabiegu" jak przesuwam ramię na podniesionej windzie to guma windy skrzypi :D
Czym ewentualnie można potraktować tą gumę , fajnie jak by taki zabieg również mógł wpłynąć na jej ogólną konserwację.
A może po prostu ją umyć ...
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Załatw sobie preparat do konserwacji gumowych uszczelek. Np. z działu motoryzacyjnego w markecie.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
azael
Gramofon: PS-X7, TS850

Post autor: azael »

Można też gliceryną przejechać.
Sony PS-X7 (Shure V15 III) -> NUDAmini -> W. Colburne Pass HA/mod.AVT2850 -> DT1990Pro

TS 850 (Shure M75+N91E, TM500) -> DSP-A5 -> Canton Karat 300/Grundig Box 1600/Canton Quinto 530
ODPOWIEDZ