Smarowanie windy ramienia
-
Nie wiem czy w dobrym wątku piszę,bo chyba wątki są połączone,ale chodzi mi o konserwację gramofonu.Co prawda mój Denon posiada jeszcze gwarancję,ale wydaje mi się,że ramię opada jakby nieco szybciej niż kiedyś i myślę,że należałoby nasmarować ponownie windę.Z tego co wiem śledząc nieco forum to najlepiej do tego nadaje się olej silikonowy o dużej gęstości i lepkości.Druga rzecz jak do tego się zabrać?Czy potrzebna jest do tego jakaś serwisówka?bo z tym już gorzej w moim przypadku(pozostaje chyba zalogowanie na Vinyl Engine,tylko czy jest tam za free?
). Jeśli ktoś miał jakieś wskazówki w tym temacie to będę wdzięczny.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Pokrywa
Zupełnie niepołączone, bo co ma winda ramienia do pokrywy?kielek pisze:Nie wiem czy w dobrym wątku piszę,bo chyba wątki są połączone,ale chodzi mi o konserwację gramofonu.
Chyba jedyny związek jest taki, że są to części gramofonu, a to dość luźny związek.
Coś jak szyba i felga w samochodzie.
Dlatego też wydzielam wątek.
Generalnie tak. Najlepiej niech to będzie olej o lepkości co najmniej 100000c.kielek pisze:Z tego co wiem śledząc nieco forum to najlepiej do tego nadaje się olej silikonowy o dużej gęstości i lepkości.
Trzeba dobrać się do mechanizmu windy, oczyścić ją (najlepiej izopropylem) i przesmarować na nowo.kielek pisze:Druga rzecz jak do tego się zabrać?
Przydaje się by zlokalizować część/zorientować się gdzie patrzeć, ale zazwyczaj nie jest konieczna akurat do tej roboty jeśli ma się trochę pojęcia o mechanice.kielek pisze:Czy potrzebna jest do tego jakaś serwisówka?
Wszystko co jest na VE jest darmowe.kielek pisze:(pozostaje chyba zalogowanie na Vinyl Engine,tylko czy jest tam za free?)
Miej na uwadze, że raczej stracisz prawa gwarancyjne jak będziesz chciał to zrobić

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dzięki za odpowiedź.Co do wątku to pytałem dlatego,że szukając tematu w wyszukiwarce znalazłem "konserwacja gramofonu",który stopniowo przekształcił się w " pokrywa" .Zresztą sam sprawdź,zapewne je kiedyś połączyłeś.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Inaczej, tamten temat przenazwałem po paru wpisach na "pokrywa" bo tylko o to chodziło autorowi 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- kriss
- Gramofon: Sony PS-X50
Re: Smarowanie windy ramienia
Czy mogę odświeżyć wątek?
Nie do końca chodzi mi o windę a o samą gumę która odpowiada za pracę ramienia po niej.
Ostatnio czyściłem na szybko gramofon i to co miałem pod ręką to była lekko nawilżana chusteczka ( taka dla dzieci).
Po tym " zabiegu" jak przesuwam ramię na podniesionej windzie to guma windy skrzypi
Czym ewentualnie można potraktować tą gumę , fajnie jak by taki zabieg również mógł wpłynąć na jej ogólną konserwację.
A może po prostu ją umyć ...
Nie do końca chodzi mi o windę a o samą gumę która odpowiada za pracę ramienia po niej.
Ostatnio czyściłem na szybko gramofon i to co miałem pod ręką to była lekko nawilżana chusteczka ( taka dla dzieci).
Po tym " zabiegu" jak przesuwam ramię na podniesionej windzie to guma windy skrzypi

Czym ewentualnie można potraktować tą gumę , fajnie jak by taki zabieg również mógł wpłynąć na jej ogólną konserwację.
A może po prostu ją umyć ...
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Załatw sobie preparat do konserwacji gumowych uszczelek. Np. z działu motoryzacyjnego w markecie.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- azael
- Gramofon: PS-X7, TS850
Można też gliceryną przejechać.
Sony PS-X7 (Shure V15 III) -> NUDAmini -> W. Colburne Pass HA/mod.AVT2850 -> DT1990Pro
TS 850 (Shure M75+N91E, TM500) -> DSP-A5 -> Canton Karat 300/Grundig Box 1600/Canton Quinto 530
TS 850 (Shure M75+N91E, TM500) -> DSP-A5 -> Canton Karat 300/Grundig Box 1600/Canton Quinto 530