Tesla NC150 - headshell, wkładka, igła ;)

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
gerhard.xqwd

Tesla NC150 - headshell, wkładka, igła ;)

Post autor: gerhard.xqwd »

Witam,
przypadkowo za przysłowiowe dwie paczki fajek nabyłem takie cuś :

Tesla NC 150, prosty jak budowa cepa ^^ Kreci, obroty trzyma, ramię ładnie opuszcza i dźwiga. Wkładka założona to Litovel vk 4302, igła oryginalna, stara jak świat. Niestety, widać że sprzęt jest wybitnie wiekowy ponieważ przy wyciąganiu wkładki odpadł jeden przewód z headshella :clap: . I tutaj moje pytanie, mogę sobie to po prostu polutować i przy okazji wymienić te przewody? Druga sprawa jaką ewentualnie wkładkę włożyć zamiast tego Litovela, nawet nie wiem czy to jest MM czy MC. Pasek pewnie też wymienię, tylko zastanawiam sie co warto przeczyścic, przesmarować ect. Jestem laikiem, proszę o wyrozumiałość :D

Po weekendzie będę go czyścił i pucował, ten egzemplarz traktuję raczej jako trupa do nauki, chociaż na oko jest w zaskakująco dobrym stanie. Obudowa drewniana okej, pokrywa straszna ale jest. Pytanie, od czego zacząć i czy w ogóle warto ^^ A w ramach nauki, czy ktos może powiedzieć mi coś więcej o Teslach? Póki co wiem tyle co z czeskiej instrukcji :) :lol:
Załączniki
tes4.jpg
tes3.jpg
tes2.jpg
tes1.jpg
METZ AX 4960 + CANTON Sat 2 + Metz TX 4963

TESLA - NC 150 :lol: - z przypadku
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Tesla NC150 - headshell, wkładka, igła ;)

Post autor: Wojtek »

gerhard.xqwd pisze:
22 lis 2017, 20:40
I tutaj moje pytanie, mogę sobie to po prostu polutować i przy okazji wymienić te przewody?
Teoretycznie tak.
gerhard.xqwd pisze:
Druga sprawa jaką ewentualnie wkładkę włożyć zamiast tego Litovela
Innego Litovela.
gerhard.xqwd pisze:
nawet nie wiem czy to jest MM czy MC
Może ani jedno ani drugie tylko piezo :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
gerhard.xqwd

Co znaczy teoretycznie? ^^ Bo ofc mogę spróbować nabyć innego headshella ale czy coś do tego będzie pasowało?

Co zaś do wkładek :

Trubkové raménko s výměnnou hlavičkou je osazeno krystalovou vložkou s možností montáže magnetodynamické vložky s ½" uchycením.

Takie cos wyczytałem z instrukcji - czyli założona jest krystaliczna ( rozumiem że piezo) ale można zamontować i MC i MM hmm. (Magnetodynamické přenosky (vložky) - Jsou dva základní typy měničů – s pohyblivým magnetem (Moving Magnet = MM) a s pohyblivou cívkou (Moving Coil = MC). ))

Wszystkie wkładki teslowe które można kupić na czeskich stronkach są piezo, ale skoro można założyć MM/MC to teraz pytanie jakie. Hm.

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

gerhard.xqwd pisze:
22 lis 2017, 23:10
Co znaczy teoretycznie?
Masz słownik?
gerhard.xqwd pisze:
22 lis 2017, 23:10
Bo ofc mogę spróbować nabyć innego headshella ale czy coś do tego będzie pasowało?
Możesz spróbować, ale zakup niepasującego koszyka będzie miał mało sensu.
Tu Tesla zastosowała własny patent więc odpowiednie headshelle są tylko te konkretne.

Poza tym, widzisz chyba gołym okiem że kabelki od wkładki czy piny wkładki to również niestandardowa sprawa?
Poza tym, co z geometrią? Nie masz możliwości zmiany pozycji wkładki.
Poza tym, czy dobrze widzę że ten koszyk ma takiego "garba" w połowie, poniekąd wymuszającego określony kształt wkładki?

Nawet jeśli przykręcisz do koszyka inną wkładkę - to co dalej?

Masz przecież juZ Metza - porównaj sobie jak to wygląda na obydwu gramofonach.
Pomyśl że chciałbyś przełożyć wkładkę z Metza do Tesli.
Jak to zrobisz?
Itd.

Takie podstawowe pytania na zachętę :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Biogon
Gramofon: składak

Post autor: Biogon »

Można za 20 ojro kupić headshell do standardowych wkładek. Niestety bez regulacji.
Załączniki
tesla.jpg
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

'Teoretycznie' Panie Kolego, bo inne są konektory, a poza tym zasłoniłeś kciukiem pół wkładki w tym igłę.
Akurat czyszczę expres ciśnieniowy, (taka robota) to możemy powróżyć z fusów :D

Nicola Tesla cool gość, ale pod jego nazwiskiem robili fajne swego czasu magnetofony szpulowe. Gramofony, hm.. co prawda kiedyś mi Pawelec opowiadał o świetnym ramieniu z tego brandu ale to i tak był klon Linna.
Także tego.. :) jakie fajki dałeś za niego, bo może to nie był najlepszy deal tego roku?
MC? A po co?
gerhard.xqwd pisze:
obroty trzyma
Jak to stwierdziłeś?
I po co chcesz wymienić pasek, skoro jest tak dobrze?

Do nauki czyszczenia może i dobry, nic ponadto nie rokuje niestety.
Awatar użytkownika
azael
Gramofon: PS-X7, TS850

Post autor: azael »

OFFTOP...

DarkQ - Nikoś i czechosłowacki sprzęt to zbieg dźwięczności. Sam się kiedyś zdziwiłem. Nazwa to skrót: "Technika Slaboproudová"
Sony PS-X7 (Shure V15 III) -> NUDAmini -> W. Colburne Pass HA/mod.AVT2850 -> DT1990Pro

TS 850 (Shure M75+N91E, TM500) -> DSP-A5 -> Canton Karat 300/Grundig Box 1600/Canton Quinto 530
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

azael pisze:
23 lis 2017, 10:34
"Technika Slaboproudová"
No, znam to. Niezły numer. Też się kiedyś złapałem czytając jakiś kryminał z Teslą w tle.
Zgadza się Azael@, ale to tylko półprawda :) sovieckiej propagandy (od sovietów - rad robotniczo żołnierskich.. zło XX wieku, nie kraju - Soviet Unionion, choć to też zło XX wieku).
Watro to rozwinąć. otóż pierwotna nazwa wzmiankowanych zakładów to Elektra, która po II wojnie została przemianowana na Tesla, bo:
cyt:
"Co łączy amerykańską firmę produkującą samochody na prąd z nieistniejącym czechosłowackim zakładem? Nazwisko patrona – Nikola Tesla był geniuszem i szaleńcem.

Niewielu dziś pamięta, że istniała już duża firma, nazwana na cześć Nikoli Tesli. Poza nazwą nic jej z przedsiębiorstwem z Kalifornii nie łączy. Powstała w wyniku nacjonalizacji i przymusowego połączenia 16 przedsiębiorstw produkujących sprzęt elektroniczny w Czechosłowacji. Mimo że Serb był w Pradze tylko raz w życiu, i to zaledwie przez kilka dni, został patronem państwowego producenta i miał symbolizować „zbliżenie i współpracę między narodami słowiańskimi". Wkrótce nie mogło być mowy o braterstwie między Jugosławią a resztą krajów Bloku Wschodniego. W związku z tym nazwa oficjalnie przestała być nazwiskiem, a stała się skrótem od „Technika Slaboproudová", czyli „technika słaboprądowa". W latach 80. ub.w. Czesi i Słowacy rozszyfrowywali ją jednak jako skrót od „technicky slabé". Chociaż trzeba przyznać, że przez wiele lat radia tranzystorowe i telewizory lampowe czechosłowackiej Tesli były obiektem pożądania nie tylko w całym Bloku Wschodnim, ale też np. w Egipcie i Syrii, dokąd zakłady eksportowały swoje wyroby. Po 1989 r. poszczególne fabryki wchodzące w skład państwowego koncernu usamodzielniły się i w większości niemal natychmiast poupadały, bo nie mogły dorównać jakości i cenie towarów z zagranicy. Co prawda w praskiej dzielnicy Hloubětín nadal istnieje firma Tesla Group, a kilka odrębnych przedsiębiorstw z Czech i Słowacji produkujących sprzęt elektroniczny używa nazwy Tesla, ale są one jedynie cieniem dawnej potęgi."

Niezły gnój, jak mawia mój kolega z pięknego miasta Kielce. Hihi, coś jakby obok historii Wedla dawniej 22 Lipca, który dziś znowu jest Wedlem, a jeszcze nie tak dawno mówiono o nim 22 Lipca dawniej E.Wedel.
Rechot historii.

Rzecz anegdotyczna, ale zaprosiłem naszego Hipka@ na czekoladę do Wedla, a on odmówił i zaciągnął mnie na piętro na espresso machiato. I to jest poszanowanie dla historii i starszego Pana. Eh.. ta dzisiejsza młodzież 8-)
No ale kawę mu wiszę.
Awatar użytkownika
azael
Gramofon: PS-X7, TS850

Post autor: azael »

fiu... fiu... DarQ, niezła historia. :whistle:
Gdzie Ty to wygrzebałeś?
Sony PS-X7 (Shure V15 III) -> NUDAmini -> W. Colburne Pass HA/mod.AVT2850 -> DT1990Pro

TS 850 (Shure M75+N91E, TM500) -> DSP-A5 -> Canton Karat 300/Grundig Box 1600/Canton Quinto 530
gerhard.xqwd

darkman pisze:
23 lis 2017, 09:54
Także tego.. :) jakie fajki dałeś za niego, bo może to nie był najlepszy deal tego roku?
Do nauki czyszczenia może i dobry, nic ponadto nie rokuje niestety.
20 zł mnie to kosztowało, więc dwie paczki fajek z przemytu :twisted: Właśnie z zamiarem na rozkrecenie i naukę, nie będzie mi szkoda że coś popsuję ^^

Zrobię jak piszecie, zostawię co jest, polutuję tego headshella i zobaczymy co się urodzi z tego ^^

O.O DarQ szacun za te historie ^^ Zawsze człowiek sie dowie czegoś ciekawego :D Byłem niezmiernie ciekaw co za tą marką stoi ;)

ODPOWIEDZ