JVC A1 Problem
-
JVC A1 Problem
Dzien dobry,
Mam problem z gramofonem JVC A1, polegajacy na tym ze ramie dochodzac do konca plyty podnosi sie, wraca do miejsca oparcia ramienia po czym wraca znowu na plyte, i tak bez konca.
Ma ktos pomysl co moze byc tego przyczyna?
Mam problem z gramofonem JVC A1, polegajacy na tym ze ramie dochodzac do konca plyty podnosi sie, wraca do miejsca oparcia ramienia po czym wraca znowu na plyte, i tak bez konca.
Ma ktos pomysl co moze byc tego przyczyna?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: JVC A1 Problem
Chodzi o JVC JL-A1 ?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
A to jest pełny automat? Bo z tego co znalazłem wynika że ma tylko auto-return...?
-
To jest pol automat. Ramie po zakonczeniu plyty powinno wrocic na miejsce.
Co akurat u mnie nie do konca dziala.
Co akurat u mnie nie do konca dziala.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tak, to jest półautomat.
To brzmi tak jakby ramię odbijało się od stopki w trakcie powrotu, zamiast zatrzymać się.
Czy ramię gramofonu jest prawidłowo wyważone?
Czy gramofon trzyma poziom?
Jaki nacisk masz ustawiony?
Czy w trakcie auto-powrotu, słychać jak coś "stuka" w momencie odbicia się od stopki ramienia?
To brzmi tak jakby ramię odbijało się od stopki w trakcie powrotu, zamiast zatrzymać się.
Czy ramię gramofonu jest prawidłowo wyważone?
Czy gramofon trzyma poziom?
Jaki nacisk masz ustawiony?
Czy w trakcie auto-powrotu, słychać jak coś "stuka" w momencie odbicia się od stopki ramienia?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Nie, nie ma zadnych stukow. Ramie wraca do stopki,poczym ponownie wraca do mniej wiecej srodka plyty i opada.Wojtek pisze:Tak, to jest półautomat.
Wydaje mi sie, ze takWojtek pisze:Czy ramię gramofonu jest prawidłowo wyważone?
Tak.Wojtek pisze:Czy gramofon trzyma poziom?
1,5gWojtek pisze:Jaki nacisk masz ustawiony?
Wojtek pisze:Czy w trakcie auto-powrotu, słychać jak coś "stuka" w momencie odbicia się od stopki ramienia?
- pan_winyl
- Gramofon: Elac Miracord 750MII
To wygląda na problem z mechaniką sprężyn / zapadek. Trzeba by rozebrać gramofon- zdjąć dolną pokrywę i zobaczyć proces od spodu tzn uruchomić gramofon i patrzeć co się dzieje (polecam do tego stół ze szklanym stolikiem). Miałem podobny problem w transonicu, przyczyną okazała się a) nieoryginalna sprężyna, b) źle ustawiona zapadka która klika w momencie kiedy ramie wraca na miejsce. U mnie dodatkowo jest mechanizm, który po uruchomieniu (przekręcenie jednego przełącznika mechanicznego) umożliwia ponowny odsłuch automatyczny płyty. Działa to tak że przekręcając gałkę ustawiam zapadkę blokującą ruch jednego z cięgieł, przez co ramie zamiast opaść na miejsce i wyłączyć cały cykl, wraca na płytę.
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C
Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066
Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066
Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
-
Tak wlasnie zrobilem, zerknalem od spodu szukajac jakis nieprawidlowosci w dzialaniu. I wszystko (przynajmniej dla mnie) wyglada prawidlowo. Kazdy element mechanizmu pracuje prawidlowo, wszytskie element sa przesmarowane, jednak cos nie dziala.pan_winyl pisze:To wygląda na problem z mechaniką sprężyn / zapadek. Trzeba by rozebrać gramofon- zdjąć dolną pokrywę i zobaczyć proces od spodu tzn uruchomić gramofon i patrzeć co się dzieje (polecam do tego stół ze szklanym stolikiem). Miałem podobny problem w transonicu, przyczyną okazała się a) nieoryginalna sprężyna, b) źle ustawiona zapadka która klika w momencie kiedy ramie wraca na miejsce. U mnie dodatkowo jest mechanizm, który po uruchomieniu (przekręcenie jednego przełącznika mechanicznego) umożliwia ponowny odsłuch automatyczny płyty. Działa to tak że przekręcając gałkę ustawiam zapadkę blokującą ruch jednego z cięgieł, przez co ramie zamiast opaść na miejsce i wyłączyć cały cykl, wraca na płytę.
W kazdym razie dzieki za komentarz.
- carmen
- Gramofon: JVC QL-A7
W gramofonach JVC występuje tak gąbka(zbierająca) jak na zdjęciu, ona z latami zaczyna być klejąca od frontu(tam gdzie strzałka).Wystarczy przykleić w to miejsce kawałek taśmy izolacyjnej i po problemie.
-
Tez sie spotkalem z takim pomyslem, i faktycznie gabka wydaje sie ze po latach troche "zgubila" ksztalt, mimoto element pracuja poprawnie. W sumie nie zaszkodzi poprawic tej gabki i sprawdzic co sie stanie.carmen pisze:W gramofonach JVC występuje tak gąbka(zbierająca) jak na zdjęciu, ona z latami zaczyna być klejąca od frontu(tam gdzie strzałka).Wystarczy przykleić w to miejsce kawałek taśmy izolacyjnej i po problemie.
Dzieks.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tak, właśnie pytając o odgłos stuknięcia miałem na myśli to że pewnie gąbka się zużyła i trzeba ją zastąpić.
Gdzieś na forum jest to dokładnie opisane ze zdjęciami
Gdzieś na forum jest to dokładnie opisane ze zdjęciami

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- carmen
- Gramofon: JVC QL-A7
Sprawdzi czy nie jest klejąca bo to jest problem a nie sam kształt.Gąbka cofając się zabiera ze sobą ramię i dlatego ono powraca nad płytę.