Witam
Mam dwa gramofony jak w temacie oba lubię ale nie mam miejsca na oba. Więc muszę jeden sprzedać, jak myślicie który z nich jest lepszy?
Dual 505-2 czy Garrard D200
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Dual 505-2 czy Garrard D200
Ty nam to powiedz, skoro je posiadasz 
Innymi słowy: który brzmi lepiej wg Ciebie?

Innymi słowy: który brzmi lepiej wg Ciebie?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Dual 505-2 czy Garrard D200
O kurcze to będzie trudne ale spróbuję.
Najpierw minusy:
Dual:
Brak wbudowanego stroboskopu pomimo płyty stroboskopowej
Garrard:
Nie podoba mi się system opuszczania igły, trzeba to robić powoli i delikatnie jeśli nie to opada jak kamień do studni
Niby semi automat ale nie do końca
Plusy:
Dual:
Wyważenie i ustawienie ramienia proste intuicyjne perfekcyjne
Do włączenia gramofon wystarczy przesunąć ramię nad płytę, w Garrard jeszcze dodatkowo przesunąć "dźwignię" na pozycję start
Garrard:
Stroboskop
Direct Drive
Dźwięk, oba testowane na tej samej wkładce i igle Ortofon OM5E oraz tej samej płycie i ustawieniach przed wzmacniacza i amplitunera
Garrard miał ładny soczysty niezbyt dudniący dół, czysty wyraźny środek i pięknie nie nachalna góra
Dual hmmm takie dziwne wrażenie że całe pasmo było przesunięte w dół, za dużo na dole za mało na górze.
I co tu wybrać?
Najpierw minusy:
Dual:
Brak wbudowanego stroboskopu pomimo płyty stroboskopowej
Garrard:
Nie podoba mi się system opuszczania igły, trzeba to robić powoli i delikatnie jeśli nie to opada jak kamień do studni
Niby semi automat ale nie do końca
Plusy:
Dual:
Wyważenie i ustawienie ramienia proste intuicyjne perfekcyjne
Do włączenia gramofon wystarczy przesunąć ramię nad płytę, w Garrard jeszcze dodatkowo przesunąć "dźwignię" na pozycję start
Garrard:
Stroboskop
Direct Drive
Dźwięk, oba testowane na tej samej wkładce i igle Ortofon OM5E oraz tej samej płycie i ustawieniach przed wzmacniacza i amplitunera
Garrard miał ładny soczysty niezbyt dudniący dół, czysty wyraźny środek i pięknie nie nachalna góra
Dual hmmm takie dziwne wrażenie że całe pasmo było przesunięte w dół, za dużo na dole za mało na górze.
I co tu wybrać?
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt: