Niedawno kupiłem ITT HIFI 8012 (tak wiem, już piszę to w tysięcznym wątku xD) i pojawił się chyba ostateczny problem, który wyszedł dopiero dzisiaj oraz zasługuje na osobny temat i chciałbym wiedzieć co może być przyczyną:
W gramofonie mam możliwość wyboru rozmiaru płyty 7", 10", 12" (17,25,30cm). Kością niezgody okazał się tutaj rozmiar 7", po wybraniu go obroty zaczynają szaleć, zarówno przy 33 i 45 paski stroboskopu zaczynają uciekać. Po przełączeniu z powrotem na 10" i 12" wszystko wraca do normy - stoją w miejscu. Po ustawieniu "Fine Adjustment" dla rozmiaru 7" chwilę gra równo, a potem paski znowu zaczynają się ruszać. Dodam jeszcze, że jak ustawię poprawnie dla 7" to oczywiście dla 10" i 12" wszystko się wysypuje.
Gramofon ma dodatkowo "zakodowane" do jakiego rozmiaru płyty jaka jest prędkość tak jak na zdjęciu w załączniku, więc obstawiam (w zasadzie to oczywiste) ze coś siadło z elektroniki tylko na ścieżce 7" (może jakiś kondensator/stabilizator obrotów?). Gramofon ma napęd Direct Drive
Wrzucam też instrukcję od DP 86DA - klon mojego gramofonu - w niej jest cały schemat mechaniczny i elektroniczny jak działa mój sprzęt. Może jakiś mistrz elektroniki byłby w stanie wskazać potencjalny powód dlaczego to się dzieje? Byłbym niesłychanie wdzięczny, a może nawet powierzył do naprawy. Trochę szkoda mi odsyłać ten gramofon bo poza tym uszczerbkiem jestem zadowolony, na dobrą sprawę to nawet nie planuje kupować singli więc nie jest mi to jakoś strasznie potrzebne, ale jednak oczekiwałem sprzętu 100% sprawnego

Instrukcja i schematy:
https://www.dropbox.com/s/os44kiqgj5jnu ... n.pdf?dl=0