Przydźwięk JVC JL-A1
-
Przydźwięk JVC JL-A1
Witajcie, mam problem z moim systemem audio.
Mianowicie słychać dość głośny brum w głośnikach gdy jest cisza na nagraniu lub gramofon jeszcze nie jest włączony. Bardzo wyraźnie słyszalny jest od 1/3 skali głośności, zrobiłem zerowanie gniazdka przez co poziom brumu spadł o ok 10db (niestety mierzone tylko aplikacja w telefonie), zauważyłem że gdy nie ma wpietych przewodów gramofonu brumu nie słychać. Ma ktoś z was pomysł dlaczego tak się dzieje? Wina wzmacniacza, gramofonu a może kabli w gramofonie?
Gramofon: JVC JL-A1
Wzmacniacz: Dual CV1400
Mianowicie słychać dość głośny brum w głośnikach gdy jest cisza na nagraniu lub gramofon jeszcze nie jest włączony. Bardzo wyraźnie słyszalny jest od 1/3 skali głośności, zrobiłem zerowanie gniazdka przez co poziom brumu spadł o ok 10db (niestety mierzone tylko aplikacja w telefonie), zauważyłem że gdy nie ma wpietych przewodów gramofonu brumu nie słychać. Ma ktoś z was pomysł dlaczego tak się dzieje? Wina wzmacniacza, gramofonu a może kabli w gramofonie?
Gramofon: JVC JL-A1
Wzmacniacz: Dual CV1400
Ostatnio zmieniony 29 mar 2016, 23:33 przez teh0lzon, łącznie zmieniany 2 razy.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Przydźwięk JVC JL-A1
Co zauważyłeś?teh0lzon pisze:zauważyłem że gdy nie ma wpietych przewodów gramofonu.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Przydźwięk JVC JL-A1
Przewód uziemienia masz podłączony do wzmacniacza?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Przydźwięk JVC JL-A1
W gramofonie nie mam takiego przewodu. Podpialem jakiś zwykły przewód do wzmacniacza i przykładalem w różne miejsca gramofonu jednak co najwyżej brum wzrastal, możesz powiedzieć gdzie powinien zostać podłączony? Przydźwięk ustępuje gdy podłączę biały kabelek sygnałowy z masą jednak jak można się domyśleć nie słychać wtedy lewego kanału (prawy troszkę brumi ale to da się wytrzymać).
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Przydźwięk JVC JL-A1
To niedobrze, bo z tego co wiem fabrycznie powinien byćteh0lzon pisze:W gramofonie nie mam takiego przewodu.

Tak czy siak przypuszczam że okablowanie masz do poprawy po prostu. Przy okazji możesz poprowadzić uziemienie oddzielnym przewodem.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Przydźwięk JVC JL-A1
Na pewno ktoś grzebał, te przewody sygnałowe raczej są nieoryginalne. 
Czyli co z tym zrobić, wymienić na nowe? Tylko nie bardzo wiem gdzie go poprowadzić.
Nie znalazłem żadnych schematów ani nic w tym stylu.
Mogę wrzucić jakieś fotki wnętrza jeśli coś to da.

Czyli co z tym zrobić, wymienić na nowe? Tylko nie bardzo wiem gdzie go poprowadzić.
Nie znalazłem żadnych schematów ani nic w tym stylu.

Mogę wrzucić jakieś fotki wnętrza jeśli coś to da.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Przydźwięk JVC JL-A1
Materiałów jest dość, ale jak nie ogarniasz lutownicy to chyba ciężko się za to zabierać.
Wszystko jest w środku, punkty podpięcia pod przewody sygnałowe są w widocznym miejscu.
Wszystko jest w środku, punkty podpięcia pod przewody sygnałowe są w widocznym miejscu.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Przydźwięk JVC JL-A1
nie wszystkie JVC maja masę.
tak jak nie wszystkie sony
niższe modele nie maja .
niższe modele nie maja .
- chudy_b
Przydźwięk JVC JL-A1
Bądźmy precyzyjni. Może nie mają wyprowadzonej masy, ale masę mają na pewnoPanmaxior pisze:nie wszystkie JVC maja masę.
niższe modele nie maja .